Презентація з історії України для учнів 9 класу на тему: "Соціально-економічний розвиток українських земель у складі Російської імперії наприкінці 18 - у першій половині 19 ст."

Про матеріал
Матеріал для уроку історії України в 9 класі "Соціально-економічний розвиток українських земель у складі Російської імперії наприкінці 18 - у першій половині 19 століття" Промисловий переворот, чумацький промисел, торгівля а також становище сільського господарства на землях підросійської України - всі ці питання можна обговорювати з учнями, використовуючи матеріал презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§4 СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОКукраїнських земель у складі Російської імперії наприкінці 18 – у першій половині 19 століття

Номер слайду 2

І. Економічний розвиток Південної УкраїниІІ. Роль чумацького промислу у господарсьому життіІІІ. Як відбувався промисловий переворот в УкраїніІV. Внутрішня та зовнішня торгівля в підросійській Україні

Номер слайду 3

І. Економічний розвиток Південної України. Жнива. Художник М. Пимоненко. 1896 р.

Номер слайду 4

Україна в першій половині була аграрною країною з кріпосницькими відносинами: земля (близько 75%) належала поміщикам, понад 60% населення становило кріпосне селянство. Воли на оранці. Художник С. Світославський. 1892 р.

Номер слайду 5

Селяни поділялися на дві основні групи:1) поміщицькі селяни, або кріпаки (перебували в особистій залежності від поміщиків та були прикріплені до їхніх маєтків;2) державні селяни (належали державній скарбниці й офіційно називалися «вільними сільськими обивателями». Вони були особисто вільними й вели власне господарство. Державні селяни переважали на Півдні та Лівобережжі).

Номер слайду 6

ЦІКАВІ ФАКТИПогіршення умов існування кріпаків перетворювало їх на джерело соціальної нестабільності. «Справа небезпечна, і приховувати цю небезпеку є злочином,— повідомляв шеф жандармів О. Бенкендорф Миколу І. — Народ уже не той, яким був 25 років тому. Узагалі кріпацтво є пороховим льохом під державою. Коли-небудь і з чогось потрібно почати, і почати поступово — ніж чекати, поки почнеться знизу від народу».

Номер слайду 7

Сільське господарство розвивалося екстенсивним шляхом, здебільшого за рахунок розширення посівних площ та посилення панщини. Урожай в Україні. Фрагмент картини В. Орловського. 1880 р.

Номер слайду 8

Василь Каразін, один з небагатьох поміщиків на Півдні України, які застосовували машини та новітній інвентар – сіялки, віялки, жатки, молотарки. Василь Каразін. Сільськогосподарське приладдя селян Черкаського повіту Київської губернії

Номер слайду 9

Сівалка початку 19 ст. Єлисаветград (Кропивницький)

Номер слайду 10

Жатка початку 19 ст.

Номер слайду 11

Близькість чорноморсько-азовських портів - Одеси, Миколаєва, Бердянська, Маріуполя – давала змогу поміщикам експортувати хліб та сільськогосподарські продукти.

Номер слайду 12

1817-1858 роки - існування в Одесі статусу порто-франко.

Номер слайду 13

ІІ. Роль чумацького промислу у господарсьому життіАйвазовский І. К. Чумаки в Малороссії. 1885 р.

Номер слайду 14

На початку 19 ст. чумацтво стає основним засобом перевезення вантажів в Україні, тож із торговельного перетворюється на торговельно-візницький промисел. Микола Каразін. Чумаки в дорозі. 1899

Номер слайду 15

Дешевий чумацький транспорт давав змогу експортувати хліб та іншу сільськогосподарську продукцію. За підрахунками дослідників, 75% хліба, який вивозили з України через чорноморсько-азовські порти в пер. пол. 19 ст., транспортовано безпосередньо чумаками. Окрім сільськогосподарської продукції, чумаки доправляли кам’яне вугілля, різні промислові та ремісничі вироби, будівельні матеріали.

Номер слайду 16

Чумакували в Україні селяни, міщани і навіть дрібні поміщики. Найбільше серед чумаків було таких, які мали 1-2 пари волів. Окремі чумаки володіли десятками пар волів, наприклад, чумак-міщанин Лаврентій Скалозуб із м. Олександрії, що на Херсонщині, мав 50 пар волів.

Номер слайду 17

ІІІ. Як відбувався промисловий переворот в Україні

Номер слайду 18

СЛОВНИКПромисловий переворот (індустріальна революція) - це перехід від мануфактури з її ручною ремісничою технікою до великого машинного фабрично-заводського виробництва. Цей перехід забезпечував упровадження в промислове виробництво й транспорт системи робочих машин, парових двигунів, створення самостійної машинобудівної галузі. Промисловий переворот зумовив зміни в соціальній структурі: провідну роль у суспільстві почали відігравати фабриканти та люди найманої праці. В українських землях у складі Російської імперії промисловий переворот розпочався у 1830-1840-ві і завершився в 1870-1880-х рр.

Номер слайду 19

ЯХНЕНКИ-СИМИРЕНКОСеред фундаторів цукроваріння в Україні були брати Степан, Кіндрат, Терентій Яхненки та Федір Симиренко, який одружився на їхній сестрі Анастасії. Яхненки походили зі Сміли. Їхній батько Михайло шив чоботи, торгував кожухами. Щоб викупити із кріпацтва себе, дружину, трьох синів і двох дочок, він витратив усі заощадження.

Номер слайду 20

На початковому етапі українське машинобудування розвивалося повільно через відсутність власної металургійної бази (метал завозили переважно з Уралу або з-за кордону). З побудовою ливарного заводу в Луганську, а згодом чавунних і залізоробних підприємств на Чернігівщині й Одещині машинобудівні заводи почали забезпечуватися українським металом. Наприкінці 50-х років в українських губерніях діяло близько десятка чавунних і 32 залізоробних заводів. Промисловість початку ХІХ ст.: цукроварний завод, суконний завод у Наддніпрянській Україні

Номер слайду 21

Заводи Терещенків щороку виробляли 40 мільйонів кг цукру. У володіннях цукрових королів було 10 потужних заводів. Товарообіг складав 12 мільйонів карбованців. За десять років це була фантастична сума — 28 мільйонів.https://youtu.be/t. XP0e04 Vaz. E

Номер слайду 22

ІV. Внутрішня та зовнішня торгівля в підросійській Україні

Номер слайду 23

Сільські та міські торги й базари були осередками торгівлі. До найбільших ярмарків в Україні у першій половині 19 ст. належали Хрещенський, Троїцький, Успенський і Покровський у Харкові, Іллінський у Ромнах (з 1852 р. у Полтаві), Київський контрактовий, Георгіївський у Єлисаветграді. На великих ярмарках укладали й міжнародні торговельні контракти з купцями європейських країн. Олексій Ківшенко. Ярмарок на Україні. 1882

Номер слайду 24

Сорочинський ярмарок

Номер слайду 25

Назви товарів, які продавали на ярмарках{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЕкспортІмпорт Хліб, вовна, сало, тютюн, сирі шкіри,Бавовняні, шовкові, шерстяні, лляні тканини сіль, риба, фрукти, худобазалізогорілка, цукорзалізні, чавунні, галантерейні товари. Контрактовий ярмарок у Києві

Номер слайду 26

Перевірте, чого навчилися. Дайте історичний коментар до подій та явищ, описаних у фрагментах джерел. У чому полягає історичне значення згаданих подій/явищ?«Вони вбиралися в полотняний одяг, просякнутий дьогтем; свитка, батіг, пласка бочка з водою, мазниця з дьогтем і казанок для варіння пшоняної каші з салом, тут на вулиці між возами і було все майно чумака» (А. Скальковський).«Платан Федорович Симиренко, отримавши згоду батька і дядьків на облаштування свого заводу в Ташлику, відправився за кордон, роздивився ще уважніше у Франції всі кращі заводи, склав там план облаштування власного заводу, придбав машини і задумав пересадити із Франції цукрове виробництво в тому вигляді, як воно в той час там розвивалося і процвітало...» (П. Клебановський)Прокоментуйте фрагмент з української народної пісні, записаної на початку 19 ст. Про які особливості соціально-економічного життя Одеси в ній ідеться?А в Одесі добре жити,Мішком хліба не носити,На панщину не ходити,Подушного не платити,Ні за плугом, ні за ралом,Називають мене паном.

Номер слайду 27

Домашнє завдання:опрацювати §4

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Баланюк Світлана Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ковтун Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
22 вересня 2021
Переглядів
9057
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку