Презентація з історії України на тему:"Українські школи та університети ."

Про матеріал
Презентація з історії України на тему:"Українські школи та університети ."для учнів 5 класу.Містить 63 слайди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські школита університети . Презентацію підготувала Гірна У. Є. .

Номер слайду 2

«Освіта – скарб, праця - ключ до нього.»П'єр Буаст

Номер слайду 3

У дохристиянські часи мудрість предків передавалася молодому поколінню в усній формі в родинному колі. Поштовхом для заснування шкіл у Київській державі стало хрещення князя Володимира Великого. Саме він у 989 р. заснував першу школу. За часів Ярослава Мудрого центром освіти і наукових знань став Софійський собор, де переписували книги та існувала велика бібліотека.

Номер слайду 4

Хрещення Русі 988 рік

Номер слайду 5

Ще у 989 р. князь Володимир заснував школу. Літописці говорили про нього: «почав брати у визначних людей дітей й давати їх у книжну науку».

Номер слайду 6

Про високий рівень грамотності серед населення Русі свідчить велика кількість написів на предметах щоденного вжитку, і графіті на стінах храмів. Ось перед вами Давньоруський меч (Х—ХІ ст.) з написом «Коваль Людота» . На стінах софійського собору досі залишилися написи та малюнки, залишені священиками та відвідувачами собору. На сьогодні виявлено понад 7000 графіті 11 — початку 18 ст. Кількість графіті свідчить про високий рівень писемності в Русі-Україні.

Номер слайду 7

Давньоруський меч (Х-ХІ ст. з написом «Коваль Людота »

Номер слайду 8

Графіті у соборі Святої Софії Київської

Номер слайду 9

Зображення святого Георгія, який іменувався «Хоробрим».

Номер слайду 10

«Господи поможи рабу своєму Лазореві», з характерним для української мови закінченням «-ові». Графіті датовано 2 пол. ХІІст

Номер слайду 11

Автограф Анни, доньки Я. Мудрого

Номер слайду 12

За часів Ярослава Мудрого центром освіти і наукових знань став Софійський собор, де переписували книги та існувала велика бібліотека.

Номер слайду 13

А́нна Яросла́вна — руська князівна, королева Франції.

Номер слайду 14

А́нна Яросла́вна — руська князівна, королева Франції.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Згодом освітніми й науковими центрами на українських землях стали монастирі, серед яких виділялася Києво-Печерська лавра. Навчання дітей письма й читання відбувалося за церковними книгами. У той час центрами шкільництва, так само як і книжкової справи, були монастирі. Навчання вимагало від дітей неабиякої старанності: правила написання визначали красу, геометричні пропорції і точність постановки кожної літери. Вивчали й арифметику, географічні та природничі науки.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

«Повчання дітям» В. Мономах

Номер слайду 19

Сторінка з "Повчання Володимира Мономаха"

Номер слайду 20

Остромирове Євангеліє

Номер слайду 21

Бучацьке Євангеліє

Номер слайду 22

За козацьких часів освіту здобували діти різного віку та статку. Іноземний хроніст Павло Алеппський писав у зв’язку із цим: «У країні козаків усі діти вміють читати, навіть сироти». У добу козацтва система початкової освіти мала своєрідні навчальні заклади — січові і полкові школи. Ґрунтовно в січовій школі вивчали арифметику і геометрію. Цього вимагали будівництво військових укріплень, фортець, флоту, жвава торгівля. Знання з географії та астрономії, уміння орієнтуватися на місцевості по зорях були необхідні в далеких військових походах, плаванні на «чайках» по Чорному морю, в торгівлі з іншими народами та країнами.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Учні мали право колядувати, вітати зі святами, дзвонити в церкві, продавати ладан, читати псалтир над померлими чи вбитими в бою козаками, за що отримували продукти та гроші. Винагороду учні отримували й за спів, декламування у святкові дні перед старшиною та козаками в час дозвілля. Заробленими грошима та продуктами завідували шкільні отамани. На зібрані кошти купували учням одяг, харчі, письмове приладдя та інші потрібні для навчання предмети. Особливе місце в школах Запорозької Січі займало військово-фізичне виховання учнів. Хлопчиків учили «Богу добре молитися, на коні реп'яхом сидіти, шаблею рубати і відбиватися, з рушниці гострозоро стріляти й списом добре колоти».

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Важливе місце відводилося умінню плавати, веслувати, керувати човном, переховуватися від ворога під водою за допомогою очеретини та ін. По закінченні січових шкіл найздібніші учні вступали до Києво-Могилянської академії. Частина випускників працювала церковнослужителями і вчителями в козацьких школах джур. Від своїх наставників джури переймали науку жити й перемагати в екстремальних умовах, високе військове мистецтво. Разом з джурами випускники січових шкіл жили в куренях і продовжували вдосконалювати бойове мистецтво.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Важливою ознакою тогочасної освіти було прагнення поєднати навчання з релігійним вихованням у дусі вірності православній релігії. Особливу роль у цьому відігравали братські школи. Навчання в них здійснювалося за зразком європейських шкіл. Діти вивчали «сім вільних наук», а також слов’янську, грецьку мови. Поширенню грамотності сприяло винайдення книгодрукування, яке приніс в Україну Іван Федоров. У 1574 р. він у Львові надрукував перші книги «Апостол» і «Буквар».

Номер слайду 34

І. Федорович«Апостол»«Буквар»

Номер слайду 35

Євангеліє 1581

Номер слайду 36

Перший навчальний заклад вищого типу заснував у своєму маєтку князь Костянтин-Василь Острозький у 1576 р. В основу діяльності Острозької академії було покладено традиційне для середньовічної Європи вивчення семи вільних наук (граматики, риторики, діалектики, арифметики, геометрії, музики, астрономії), а також вищих наук: філософії, богослов’я, медицини. Студенти Острозької академії опановували п’ять мов: слов’янську, польську, давньоєврейську, грецьку, латинську. Довкола Острозької академії гуртувалися кращі тогочасні науковці, письменники. Саме в Острозькій академії вперше застосували поділ учнів на класи, були введені канікули і шкільна програма. Навчання в школі було платним, хоча бідним надавалася допомога. За щасливим збігом обставин, в академії Острога розташовувалася найбільша бібліотека і читальний зал, де пахло рукописами і першими в історії книгами.

Номер слайду 37

У 1576 р. на Волині в м. Острозі князем В.-К. Острозьким була відкрита перша вища школа в Україні — Острозька Академія.

Номер слайду 38

Традиції вищої освіти в Україні продовжила Києво-Могилянська академія, заснована з ініціативи Петра Могили в 1632 р. Повний курс навчання тут тривав 12 років. В Академії було вісім класів, але кількість предметів сягала до 30. В ній мали право навчатися всі бажаючі. Навчались діти української аристократії, козацької старшини, козаків, міщан, священиків і селян. Тут працювали й навчалися видатні діячі української історії Іван Мазепа, Пилип Орлик, Григорій Сковорода, Феофан Прокопович. В 1991 року Могилянка поновила роботу після довгої перерви, сьогодні це один з найтоповіших вищих навчальних закладів України.

Номер слайду 39

Києво-Могилянській колегіум 1632р. ( із 1701 р. – академія), заснований митрополитом Петром Могилою.

Номер слайду 40

Петро Могила –засновник Києво-Могилянської колегії

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Важливим освітнім центром був Львів. Тут у 1661 р. заснували університет, який діє понині. Від часу заснування і до 1773 р. Львівський університет повністю перебував під контролем єзуїтського ордену і підпорядковувався генералові єзуїтів у Римі. Майже до кінця ХІХ ст. в університеті діяло три факультети: юридичний, філософський і теологічний, а пізніше створили і медичний факультет. Протягом другої половини ХІХ ст. тривала боротьба за право відвідування університетських студій жінками. У 1897 р. жінкам було дозволено навчатися на філософському факультеті, а в 1900 р. – на медичному факультеті та відділі фармацевтики Головний корпус університету у період з 1861—1918 виконував роль Будинку Галицького сейму. На фронтоні головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка – гасло: «Patriae decori civibus educandis» («Освічені громадяни – окраса Батьківщини»).

Номер слайду 43

Колишня головна будівля Львівського університету (1851–1923 роки)

Номер слайду 44

Львівський університет

Номер слайду 45

Номер слайду 46

«Patriae decori civibus educandis» – освічені громадяни є окрасою Батьківщини

Номер слайду 47

Скульптура на фасаді головного корпусу ЛНУ

Номер слайду 48

Головний корпус. Вхід до університету

Номер слайду 49

Цікавим явищем в освіті України кінця ХІХ – початку ХХ ст. був колегіум Павла Галагана. Це був чудовий навчальний заклад, на зразок англійського коледжу; викладали в ньому кращі педагоги м. Києва. Заснував його в 1871р. поміщик і відомий культурно-громадський діяч, українофіл Григорій Галаган у пам’ять свого передчасно померлого сина Павла. Вступати до колегії могли лише особи православного віросповідання. Навчалось у ній всього 40 учнів, по 10 у кожному класі. “Колегіяти” жили всі разом у пансіоні при школі і мали все безкоштовно: науку, першорядний харч і гарну, європейського зразка уніформу. Щороку влітку, під час канікул учнів вивозили на цікаві екскурсії – на Кавказ, по Волзі, а по закінченні колегії кожен випускник одержував допомогу на початкове влаштування по 50 рублів. Не дивно, що потрапити до цієї колегії було мрією кожного гімназиста. Конкурс при вступі був дуже великий. У колегії свого часу навчався А. Ю. Кримський, П. П. Чубинський, М. Драй-Хмара

Номер слайду 50

Григорій Ґалаґан

Номер слайду 51

Колегія Павла Ґалаґана

Номер слайду 52

Помітно зменшилася кількість грамотного населення наприкінці XVIII — у XIX століттях. Це пов’язано з тим, що в Російській імперії навчатися могли лише заможні люди. Після знищення козацтва тривалий час перебували в занепаді давні освітні центри. Однак поступово активним громадським діячам вдалося домогтися відкриття в 1805 р. першого в Наддніпрянській Україні університету в Харкові. Ініціатором відкриття був учений і громадський діяч Василь Каразін. Дещо пізніше були засновані інші великі університети, які діють і дотепер. 1834 р. було відкрито Університет Святого Володимира в Києві, 1865 р. почав роботу університет в Одесі, а в 1875 р. відкрив свої двері для студентів Чернівецький університет.

Номер слайду 53

Імператорський Харківський університетІмператорський Харківський університет

Номер слайду 54

Василь Каразін -засновник Харківського Університету.

Номер слайду 55

Університет Святого Володимира, початок 1910-х років

Номер слайду 56

Університет Святого Володимира, сучасний вигляд.

Номер слайду 57

Фасад Університетської Наукової бібліотеки імені М. Максимовича

Номер слайду 58

Чернівецький Університет

Номер слайду 59

Номер слайду 60

У XX ст. всупереч усіляким негараздам і трагедіям система освіти на українських землях стрімко розвивалася. Зараз у нашій державі майже 100% людей грамотні, а за рівнем освіченості Україна перебуває серед провідних держав світу. Охоплення значної частини населення освітою є важливою основою для розвитку науки. Зараз вплив науки на людину, суспільство, навколишній світ настільки разючий і грандіозний, що життя за сучасних умов без науки уявити неможливо. Усі речі, що нас оточують, з’явилися завдяки опануванню людством наукових знань.

Номер слайду 61

Учітеся, брати мої!Думайте, читайте,І чужому научайтесь, −Свого не цурайтесь. Т. Шевченко.

Номер слайду 62

Дякую за увагу !Презентацію підготувала Гірна У. Є.

Номер слайду 63

Список використаної літератури. Вступ до історії : підручник для 5 класу : О. В. Гісем .-Харків: «Ранок»,2018. Вступ до истории для учнів 5-х класів, автори: Щупак І. Я., Піскарьова І. О., Бурлака О. В. Київ: «Оріон», 2018 рік. Матеріали з загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії-Вікіпедії. Фото, плакати,карикатури з всесвітної системи сполучених комп'ютерних мереж інтернет, що заходяться у вільному доступі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kolesnyk Yaroslav
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
8239
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку