Презентація з літературного читання 4 клас за підручником М.Чумарної "Усяке в світі діється, про всяке в казці мовиться. Українська народна казка "Ілля Муромець" (продовження).

Про матеріал
Презентація з літературного читання 4 клас за підручником М.Чумарної "Усяке в світі діється, про всяке в казці мовиться. Українська народна казка "Ілля Муромець" (продовження). Підготувала вчителька початкових класів Плахтіна Олена Василівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання 4 клас за підручником Марії ЧумарноїПідготувала вчитель початкових класів Плахтіна Олена Василівна

Номер слайду 2

Тема уроку: Усяке в світі діється, про всяке в казці мовиться. Українська народна казка«Ілля Муромець» (продовження).

Номер слайду 3

Організаційний момент. Вітаю вас, мої любі. У світлій затишній оселі. Нехай урок наш для вас буде,Як пісня – дзвінкий та веселий.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань.– Що таке казка?– З якими видами казок ми ознайомилися на минулому уроці?– Які види казок ви ще можете пригадати?– До якого виду відноситься казка “Ілля Муромець”?1. Бесіда.

Номер слайду 5

2. Гра «Точно в ціль». Казки про тварин. Чарівні казки. Міфологічні казки«Пан Коцький»«Дідова дочка і бабина дочка»«Летючий-корабель»«Ох»«Яйце - райце»«Курочка Ряба»«Мудра дочка»«Кирило-Кожум’яка»«Лисичка–кума»«Лев і осел»«Царівна жаба»Соціально – побутові казки

Номер слайду 6

Мовна розминка1. Замість крапок вставте букви так, щоб вони були закінченням усіх слів.читаваривітанавчабажадзвінставринсадуртиок

Номер слайду 7

2. Прочитайте зашифроване прислів’я. Хтотойзагиневідмечмечапідійме– Як ви його розумієте?– Якого героя з казки “Ілля Муромець” стосується це прислів’я?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

 Робота з казкою «Ілля Муромець» (продовження)Перевірка навичок читання. Визначення зачину, основної частини і кінцівки.2. Робота над образними засобами казки.– Поясніть, як ви розумієте вирази: “дубом ворогів трощити”битися з великою силою“на трьох дубах, на дев’яти гілках”дуже високо“засвистить по-солов’їному” високим голосом“зареве по-звіриному” “дошку у дев’яносто пудів” “ні звір не пробіжить, ні птиця не пролетить” грубим голосомдуже важкуніхто не пройде

Номер слайду 10

3. Характеристика героїв казки.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ілля Муромець. Соловій-розбійник. Дочка князя. Калін4. Поділ казки на логічно завершені частини. Складання плану казки. Зцілення Іллі. Настанови дідів. Подорож до Києва. Поєдинок із Соловієм–розбійником. Зустріч з князем. Перемога над Каліном.

Номер слайду 11

– Чи сподобалася вам казка?– Який епізод сподобався найбільше? Чим? Підсумок уроку.

Номер слайду 12

Намалювати словесний портрет Іллі Муромця. Прочитати прислів’я і подумати, кого з героїв казки вони можуть стосуватися. Домашнє завдання.

Номер слайду 13

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
1338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку