Презентація з мистецтва "Епоха постмодернізму"

Про матеріал
Презентація з мистецтва "Епоха постмодернізму" містить інформацію про основні течії епохи, про його представників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОСТМОДЕРНІЗМУЕПОХАВиконала: вчитель мистецтва Соболь К. Ю.

Номер слайду 2

Тема: Епоха постмодернізму. Мета: познайомитися з новими поняттями й термінами, мистецькими напрямами постмодернізму; визначити характерні риси епохи; виявити стильові особливості мистецтва; ознайомитися з кращими зразками постмодернізму та навчитися розрізняти їх; розвивати вміння аналізувати твори мистецтва постмодернізму; розвивати естетичний смак; виховувати культуру на основі вивчення зразків світового мистецтва, зацікавленість до творів мистецтва постмодернізму.

Номер слайду 3

ВПРАВА «ПОБАЖАННЯ ДЛЯ КОЖНОГО»У Zoom на «Дошці повідомлень» до кожної букви, по черзі, одним словом напишіть побажання своїм однокласникам. Побажання буде починатися на ту букву, яку ви оберете. Наприклад: У-успішним, усміхненним і т.д.

Номер слайду 4

«…Постмодернізм — це відповідь модернізму: якщо вже минуле неможливо знищити, бо його знищення веде до німоти, його треба переосмислити: іронічно, без наївності…»Умберто Еко, італійський філософ, письменник

Номер слайду 5

ПОСТМОДЕРНІЗМ- (фр.postmodernisme — після модернізму) — світоглядно-мистецький напрям, що виник та існує за епохи постмодерну. Відлік його існування зазвичай ведеться від 1960-70 років, коли він виникає в США та Західній Європі.  Постмодернізм сформувався в самостійний мистецький напрям, що охопив стильові тенденції в літературі, музиці, образотворчому мистецтві (реді-мейд, поп-арт, оп-арт, геппенінг, ленд-арт, перфоманс, стріт-арт, інсталяція, кінетичне мистецтво, фотореалізм)

Номер слайду 6

Характерні ознаки

Номер слайду 7

ДАДАЇЗМДадаїзм-  мистецька течія початку XX століття. Для дадаїзму характерні заперечення верховенства розуму, логіки та відмова від слідування усталеним естетичним нормам, використання колажу, готових предметів як основи для творів. Колаж. Асамбляжтривимірний твір мистецтва, створений за допомогою поєднання різних матеріалів і елементів, часто побутових предметів.це технічний прийом в образотворчому мистецтві, коли на будь-яку основу наклеюють найрізноманітніші за кольором і фактурою шматочки матеріалів, що утворюють зміст картини.

Номер слайду 8

РЕДІ - МЕЙДReady-made (ready — готовий, і made — зроблений) — техніка в різних видах мистецтва (при якій автор представляє як свій твір деякий об'єкт або текст, створений не ним самим і не з художніми цілями.

Номер слайду 9

Марсель Дюшан

Номер слайду 10

АБСТРАКТНИЙ ЕКСПРЕСІОНІЗМАбстра́ктний експресіоні́зм — рух в абстрактному живописі, що акцентує увагу на процесі живопису, властивостях самого процесу малювання і взаємодії художника, фарби і полотна. Абстрактному експресіонізму були властиві: деяка незавершеність, хаотичність і легкість. Поступово акцент змістився на сам акт творіння, в якому увиразнювалася жестикуляція, робота з матеріалом — наливання фарби, розтирання чи удари по полотну.

Номер слайду 11

Джексон Поллок Джек Розбрискувач(1912 - 1956)Wiki. Art. Енциклопедія візуальних мистецтв"Номер 8", 1949"Стіна", 1943

Номер слайду 12

Поп-арт – (popular art) – популярне мистецтво, мистецький напрям у Західній Європі та США 1950 – 60-х років, орієнтований на естетичні потреби масового споживача. У 1960-х в Америці відбувається бум масової культури – кіно, реклама, засоби масової інформації стають настільки впливовими, що художники, прагнучи бути сучасними і успішними, формують на цій основі нове мистецтво. Мистецтво, спрямоване на звичайну людину. Поп-митці бунтують проти  елітарної інтелектуальності абстрактного мистецтва, ставлячи в центрі своєї уваги продукти щоденного споживання. ПОП-АРТ

Номер слайду 13

«8 Елвісів»«32 банки з супом Кемпбел»

Номер слайду 14

Дівчина, що тоне. Стакан та лимон у дзеркалі

Номер слайду 15

Віник та совок. КегліСтріла Купідона

Номер слайду 16

ОП-АРТОп-арт (від англ. op art (optical art)) або оп-мистецтво — стиль сучасного мистецтва, що широко використовує оптичні ілюзії. Митці оп-арту досягають створення ілюзій руху або мерехтіння нерухомих об'єктів через зображення періодичних структур і влучне використання кольорів та форм. Зазвичай твори оп-арту носять абстрактний характер.

Номер слайду 17

Композиція 23 Композиція 110 Композиція з вишнею

Номер слайду 18

КІНЕТИЧНЕ МИСТЕЦТВОКінетичне мистецтво (від грец. Kineticos - "приводить у рух") - течія в сучасному мистецтві, пов'язане з широким застосуванням рухомих об'єктів, в основі якого лежить ідея руху форми. Під динамікою об'єкта розуміється не просто його фізичне переміщення, а будь-яке його зміна, трансформація, словом, будь-яка форма "життя" твору в той час як його споглядає глядач. Кінетичне мистецтво знаходить певне практичне застосування в оформленні виставок, рекламі тощо. Використання світлових і кольорових ефектів іноді зближує кінетичне мистецтво з кольоромузикою.

Номер слайду 19

Мобіль

Номер слайду 20

КІНЕТИЧНЕ МИСТЕЦТВОАлександра Колдера

Номер слайду 21

Рефлексія. У Zoom на «Дошці повідомлень» прикріпіть від себе по одному стікеру та оберіть для нього колір. На стікері опишіть одним словом своє враження від уроку. Наприклад: цікавий, насичений, тощо.

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Створіть малюнок в стилі «оп-арт», тобто оптичну ілюзію.

pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Гайдамака О.В.)
Додано
1 березня 2023
Переглядів
3892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку