Презентація з правознавства для 9 класу на тему "Практичне заняття. Обставини ,що виключають суспільну небезпеку діяння."

Про матеріал
Презентація з правознавства для 9 класу на тему "Практичне заняття. Обставини ,що виключають суспільну небезпеку діяння."Містить 15 слайдів.Презентацію створено за матеріалами підручника :Основи правознавства : підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Т. О. Ремех, О. І. Пометун.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ. ОБСТАВИНИ, ЩО ВИКЛЮЧАЮТЬ ШКІДЛИВІСТЬ/ СУСПІЛЬНУ НЕБЕЗПЕКУ ДІЯННЯ

Номер слайду 2

Які обставини виключають визнання діянь протиправними. У житті трапляється так, що людина може вчинити діяння, яке зовні (за об’єктивною стороною) нагадує правопорушення. Воно може завдати шкоди (інколи значної) суспільним інтересам чи благам, які охороняє закон. Таке діяння, учинене за обумовлених законодавством обставин, юридично визнають не протиправним, а правомірним. Що ж це за обставини? В адміністративному, кримінальному й цивільному праві доних належать необхідна оборона та крайня необхідність. У Кримінальному кодексі України такими обставинами визнано затримання особи, яка вчинила злочин, фізичний чи психічний примус та ін. Утім, до кожної такої обставини законодавство висуває чіткі вимоги щодо їхньої правомірності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Якщо людина діє не з власної волі, а з примусу і завдає шкоди певним інтересам чи благам, що їх охороняє закон, її не можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Скажімо, одна особа з метою примусити іншу вчинити злочин (наприклад, видати чуже майно) застосовує фізичну силу або насильно вводить в організм снодійний препарат. Це фізичний примус, тобто протиправний фізичний вплив на людину. А ось погроза застосувати до когось фізичне насильство або заподіяти майнову чи моральну шкоду або спонукати вчинити злочин – це психічний примус (наприклад, погроза вбити, знищити або пошкодити майно, поширити відомості, що ганьблять особу). Діяння тої людини, до якої застосовано примус, не є протиправними.

Номер слайду 5

Кожен із вас, якщо стикнеться з правопорушником, може захищати себе, свою власність, життя, права, а також права інших людей. Завважте, що право на захист ви маєте у будь-якому разі – навіть тоді, коли можете уникнути сутички (приміром, утекти від правопорушника або звернутися до поліції). Людина сама має право вирішувати, яким чином їй захищатися. Однак потрібно зважати на те, хто вам протистоїть, які засоби нападу зловмисник використовує, а також оцінювати власні можливості. Адже у разі перевищення меж необхідної оборони (наприклад, людина на словесну образу відповіла ударами палицею) особу можуть притягнути до юридичної відповідальності.

Номер слайду 6

Погодьтеся, затримання зловмисника – суспільно корисна дія. Утім, часом воно супроводжується заподіянням шкоди його здоров’ю, а подекуди призводить до його смерті. Навіть учинивши злочин, людина не опиняється поза законом – особу не позбавляють прав, її життя і здоров’я охороняє Кримінальний кодекс так само, як і життя та здоров’я решти людей. Тому в такому разі важливо з’ясувати обставини затримання і правомірність дій тих, хто затримував зловмисника. До того ж особу, котра вчинила злочин, мають доставити до відповідних органів влади (скажімо, в поліцію).

Номер слайду 7

. Що таке необхідна оборона. Необхідна оборона – це правомірний захист особою як власних прав та інтересів, так і інтересів суспільства, держави, інших людей від суспільно небезпечного посягання через заподіяння певної шкоди тому, хто зазіхає на них. Кожна особа, попри можливість уникнути посягання або змогу звернутися по допомогу до інших осіб чи органів влади, має право на необхідну оборону. Дії, вчинені у такому стані, визнають правомірними, тому за них не притягують до кримінальної, адміністративної чи цивільно-правової відповідальності. Утім, слід пам’ятати, що необхідну оборону потрібно застосовувати у визначених законом межах.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Що називають крайньою необхідністю. Ще одна обставина, що виключає шкідливість або злочинність діяння, – крайня необхідність. Правом на заподіяння шкоди в стані крайньої необхідності можна скористатися в разі, якщо за певної ситуації таке заподіяння шкоди вимушене, тобто це крайній засіб усунення небезпеки. Таку небезпеку можуть спричиняти дії людей (як-от недбале поводження зі зброєю, вибуховими або легкозаймистими предметами, що можуть травмувати людину, призвести до її смерті або пошкодити чи знищити майно), стихії (повені, зсуви, зливи), напади тварин, наслідки керування транспортним засобом тощо. Правомірною у стані крайньої необхідності вважають заподіяну шкоду, яка рівнозначна або менша, ніж відвернена. Крайня необхідність – особливі обставини, за яких особа вимушено заподіює шкоду інтересам, що їх охороняє право, і з метою усунення небезпеки, яка загрожує законним правам та інтересам будь-яких суб’єктів

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Список використаної літератури та джерел. Основи правознавства : підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Т. О. Ремех, О. І. Пометун. – Київ : Літера ЛТД, 2017. Матеріали з загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії-Вікіпедії. Фото з всесвітної системи сполучених комп'ютерних мереж інтернет, що заходяться у вільному доступіПрезентацію створено за матеріалами підручника : Основи правознавства : підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Т. О. Ремех, О. І. Пометун. – Київ : Літера ЛТД, 2017.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лучникова Алена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
15 жовтня 2021
Переглядів
7635
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку