Презентація до уроку з правознавства для учнів 9 класу на тему "Юридична відповідальність: поняття, підстави, види"

Про матеріал
Презентація до уроку з правознавства для учнів 9 класу на тему "Юридична відповідальність: поняття, підстави, види" містить елементи актуалізації знань, вивчення нового матеріалу та закріплення нових знань; роботу з таблицею, розвязування проблемних питань та юридичних задач.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Юридична відповідальність: поняття, підстави, види” Підготувала вчитель правознавства Григорівського ЗЗСО І-ІІІ ст. Галенко Л. М.

Номер слайду 2

Що таке правопорушення? Які причини правопорушень вам відомі?

Номер слайду 3

дія, бездіяльність ОЗНАКИ ПРАВОПОРУШЕННЯ Заповнити пропуски у схемах ВИДИ ПРАВОПОРУШЕННЬ

Номер слайду 4

План Поняття і види відповідальності 2. Поняття, ознаки, підстави та функції юридичної відповідальності. 3. Види юридичної відповідальності. 4. Презумпція невинуватості.

Номер слайду 5

«НЕЗНАННЯ ЗАКОНІВ НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ» (Ст.68 КУ).

Номер слайду 6

Поняття і види відповідальності Відповідальність – це обов’язок особи зазнати негативних наслідків за вчинки, які не відповідають встановленим суспільством соціальним нормам. Моральна відповідальність полягає в осуді суспільством вчинку особи, що не відповідає поняттям добра і зла, чесності і справедливості. Політична відповідальність – необхідність суб’єкта політичних відносин відповідати за свої рішення перед організацією, що наділила його владними повноваженнями. Юридична відповідальність.

Номер слайду 7

Юридична відповідальність – це обов’язок правопорушника перетерпіти певні негативні наслідки (санкції) за скоєне правопорушення, які визначаються у встановленому законом порядку. Поняття юридичної відповідальності.

Номер слайду 8

Які ознаки притаманні юридичній відповідальності? Притягнення до юридичної відповідальності відбувається за умови порушення норми права. Санкції має право накласти лише державний орган. Можливий арешт, обмеження чи позбавлення волі, матеріальні обмеження – конфіскація майна, щтраф тощо. Порядок притягнення до юридичної відповідальності визначається нормами процесуального права Нести юридичну відповідальність може лише субєкт правопорушення.

Номер слайду 9

Фактична - наявність у діянні особи складу правопорушення; Юридична – наявність рішення компетентного органу про притягнення до відповідальності. Підстави притягнення до юридичної відповідальності.

Номер слайду 10

Яку мету переслідує держава застосовуючи юридичну відповідальність? Охорона функція – держава повинна захистити від нових посягань на права й інтереси людей. Виховна функція – заходи, ужиті до правопорушника, мають змінити його погляди, свідомість, перевиховати його. Запобіжна функція – покарання, застосоване до правопорушника, повинне застерегти від правопорушення людей, які мають намір учинити протиправні дії. Право відновлювальна чи компенсаційна (тобто відновлення прав та законних інтересів особи, які були порушені неправомірною поведінкою).

Номер слайду 11

Види юридичної відповідальності. Дисциплінарна Адміністративна Цивільно-правова Матеріальна Конституційна Кримінальна

Номер слайду 12

дисциплінарна (порушення навчальної та трудової дисципліни) — настає з моменту вступу на роботу; 2) адміністративна (несплата за проїзд, вживання спиртних напоїв у невстановлених місцях, голосна музика в нічний час та інші порушення громадського порядку) — настає з 16 років, а з 14 до 16 — відповідають батьки; 3) цивільно-правова - (невиконання договірного зобов'язання майнового характеру у встановлений строк або виконання неналежним чином, заподіяння шкоди здоров'ю чи майну особи ) — настає з 14 років, якщо правопорушник має власні кошти; якщо коштів правопорушник не має за вчинення правопорушення відповідають батьки; з 18 – самостійно.

Номер слайду 13

Матеріальна – скоєне діяння, що настає у завданні підприємству матеріальної шкоди. З моменту влаштування на роботу. Конституційна – скоєне діяння, що характерне для окремих посадовців, окремих об’єднань громадян, державних органів, у разі порушення норма законодавства. Кримінальна – скоєння діяня, що передбачене Кримінальним кодексом України. Настає за всі злочини – з 16 років, за найтяжчі з 14 р.

Номер слайду 14

Кримінальне: вбивство, насильство, крадіжка Адміністративне: порушення правил пожежної безпеки, правил поведінки у лісі, вчасно не вклеєне фото у паспорт із настанням 16, 25,45 років Цивільно – правове: розбити вікно, пошкодити автомобіль (розбити скло) Дисциплінарне: невиконання трудових обов’язків Матеріальне: пошкоджено транспорт, зіпсовано якусь деталь Конституційне: незаконні дії, невиконання передбачених законом обов’язків Приклади правопорушень

Номер слайду 15

Презумпція невинуватості Презумпція невинуватості або презумпція невинності — правовий принцип, за яким щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, припускається невинність до того часу, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду, який набрав законної сили.

Номер слайду 16

Згідно з першим абзацом статті 11 Загальної декларації прав людини від 1948 та пунктом 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 1950: Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Номер слайду 17

Аналогічно сформульовано норму ч. 1 ст. 62 Конституції України: особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Номер слайду 18

1. Що таке юридична відповідальність? 2. Назвіть види юридичної відповідальності 3. Назвати вік, з якого особа може бути притягнення до кримінальної, адміністративної, цивільно – правової, дисциплінарної, матеріальної відповідальностей. 4. Визначте в кожній із наведених ситуацій види юридичної відповідальності, до яких особу може бути притягнуто за скоєне правопорушення. Ситуація 1. Із вини директора школи в навчальному закладі існували значні порушення у дотримання правил протипожежної безпеки. Ситуація 2. Степан вчинив дрібне розкрадання на роботі. Ситуація 3. Василь підпалив автомобіль своєму конкурентові в бізнесі. Ситуація 4. Герасим, який працював водієм на молокозаводі, перевозячи продукцію підприємства, перевищив швидкість і зробив наїзд на пішохода, від якого той загинув. При цьому було пошкоджено автомобіль підприємства і втрачено частину продукції. Запитання для перевірки.

Номер слайду 19

Домашнє завдання Опрацювати матеріал підручника ст. 47- 52. Знайти на сторінках газет ситуації, які містять інформацію про правопорушення, та проаналізувати з точки зору норм права.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шинкарук Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кисельова Ольга Ярославівна
    Велика подяка за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Boiko Vadim
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
17 жовтня 2021
Переглядів
12740
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку