Презентація з предмету " Правознавство" на тему "Право як соціальна цінність"

Про матеріал
Презентація з предмету " Правознавство" на тему "Право як соціальна цінність" для здобувачів освіти ПТНЗ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Право як соціальна цінність. Вчитель: О. М. Єрьоменко. ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАДЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛЩЕИУрок 1

Номер слайду 2

Соціальна цінність і функції права. Під соціальною цінністю права в юридичній теорії розуміється його спроможність служити метою і засобом задоволення науково обґрунтованих, соціально справедливих загальнолюдських потреб та інтересів громадян і їх об'єднань.

Номер слайду 3

Соціальна цінність права полягає в наступному: за допомогою права забезпечується загальний стійкий порядок у суспільних відносинах, досягається визначеність, точність змісту цих відносин; право впливає на поведінку і Діяльність людей шляхом узгодження їх специфічних інтересів (приватних і загальних); право забезпечує співвідношення свободи і справедливості; право забезпечує можливість нормальних активних дій людини, оскільки не дозволяє незаконне втручання у правомірну діяльність; на правовій основі формуються інститути громадянського суспільства.

Номер слайду 4

Соціальна цінність і функції права. Власна цінність права полягає у тому, що за його допомогою встановлюється соціальна свобода та активність людей на основі й у межах організованих, впорядкованих відносин згідно з принципом справедливості.

Номер слайду 5

Функції права. Це напрямки впливу права на суспільні відносини і поведінку людей. Функція права виступає як реалізація його соціального призначення. Соціальне призначення права формується з потреб суспільного розвитку. Функція характеризує напрямок необхідного впливу права, тобто такого впливу, без якого суспільство на певному етапі розвитку не може обійтись (регулювання, охорона, закріплення певного виду суспільних відносин). Функція права означає напрямок його активної дії, яка впорядковує певний вид суспільних відносин, тому ознакою функції права є її динамізм. Але ознакою функції є також постійність, яка характеризує стабільність, тривалість її дії. Функції змінюються і розвиваються у відповідності з потребами практики.

Номер слайду 6

Система функцій права зв'язана із системою права. У відповідності з елементами, з яких складається система права, можна виділити п'ять груп функцій права: загальноправові (притаманні всім галузям права); міжгалузеві (притаманні двом і більше галузям права); галузеві (притаманні одній галузі права);функції правових інститутів (притаманні конкретному інституту права); функції норми права (притаманні конкретному виду норм права).

Номер слайду 7

Соціальна цінність і функції права. Умовно можна виділити дві групи критеріїв, за якими можлива диференціація функцій права: І) зовнішні, у відповідності з якими виділяють загальносоціальні функції права, 2) внутрішні – відповідно спеціально- юридичні функції.

Номер слайду 8

Соціальна цінність і функції права. Перш за все право впливає на різноманітні сфери життя суспільства, тому виконує загальносоціальні функції – економічну, політичну, виховну й інші. Загальносоціальні функції – це напрямки правового впливу, які відображають соціальний зміст права.

pptx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
3538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку