Презентація з профорієнтації "Свідомий вибір майбутього. Як не помилитися при виборі професії""

Про матеріал
Вибір професії – це складний і відповідальний крок у житті кожного, тому його потрібно робити свідомо й обдумано. Досягнути своєї мети допоможе детальний алгоритм цього вибору.
Перегляд файлу

imageС В І Д О М И Й

В И Б І Р

М А Й Б У Т Н Ь О Г О

ЯК НЕ ПОМИЛИТИСЯ У ВИБОРІ ПРОФЕСІЇ?

Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Від того, яким буде твій вибір залежить, як складеться подальше життя та як ти в ньому будеш себе почувати.

imageДля прийняття правильного рішення при виборі професії необхідно враховувати ряд факторів: власні побажання, психологічні особливості та можливості й потреби ринку праці.

Існує формулавибору професії, яка поєднує наступні компоненти:

«хочу» - «можу» - «треба»

imageХочу: твої прагнення (бажання, інтереси, схильності, ідеали); Можу: твої можливості (стан здоров'я, здібності,  рівень знань, характер, темперамент);

                                                                                                                                                                                                                                        Треба:                                                                                            стан                                                                                         ринку                                                                                         праці,

соціально-економічні проблеми в регіоні.

imageПотрібно зіставити свої бажання із реальними можливостями і потребами на сучасному ринку праці. Наприклад у майбутньому ти бачиш себе стоматологом. За неї гарно платять. Та чи замислювалися ти при цьому над тим, чи зможуть твої руки працювати як руки ювеліра і чи зможеш ти відстояти у конкурентів своє місце у світі стоматологічних послуг?

Отже, потрібно чітко усвідомлювати, що умова оптимального вибору професії знаходиться у центрі перехрестя 3-х складових Хочу – Можу – Треба.

image

image

Подумай, що тебе цікавить у житті, до чого ти прагнеш, чим тобі подобається займатися, що б ти хотів робити, які професії тобі подобаються, які умови праці тебе приваблюють, що ти хотів би отримувати від своєї майбутньої професії? Давши відповідь на ці питання, ти зробиш перший крок до правильного, свідомого вибору професії.

Якщо ти не можеш визначити професії, які тобі подобаються, тоді уважно вивчи класифікацію професій за предметом, метою, знаряддямиі умовами праці.

Визнач свій професійний тип та відповідне професійне середовище, яке тобі підходить найкраще, та узгодь його з професіями, які ти визначив для себе в попередньомукроці.

image

image

image


image

pdf
Додано
25 січня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку