Пряник - борошняний кондитерський виріб, випікається із спеціального пряникового тіста; печиво на меду або цукру з прянощами.
Для смаку можуть додаватися горіхи, цукати, родзинки, фруктове або ягідне повидло, імбир, кориця і т.д.
Вправа. «Чарівна скриня»Потрібно заповнити інструментами і пристосуваннями необхідні для використання в процесі роботи та пояснити їх призначення.
Номер слайду 3
Країна пряників
Номер слайду 4
Історія. Пряник - борошняний кондитерський виріб, випікається із спеціального пряникового тіста; печиво на меду або цукру з прянощами. Для смаку можуть додаватися горіхи, цукати, родзинки, фруктове або ягідне повидло, імбир, кориця і т.д.
Номер слайду 5
Історія. Пряник з часу своєї появи пройшов дуже довгий шлях. Його поява тісно пов'язана з розповсюдженням, вирощування жита та випіканням хліба. Про печево з медом (прадавні пряники) знали вже в Стародавньому Єгипті. У Стародавньому Римі їх називали panus mellitus («медовий хліб»): їх і випікали з медом.
Номер слайду 6
Історія. На теренах Київської Русі пряники називали «медовим хлібом», який відомий з 9 століття. У цей хліб додавали рослинні соки, подрібнене коріння, а потім і прянощі, які завозили з країн Близького Сходу і навіть Індії. Пряники – явище загальнонаціональне, пов'язане з народним життям і побутом.
Номер слайду 7
Історія. При приготуванні пряників в тісто зазвичай додавалися мелені сушені ягоди черемхи, які надавали пряникам тонкий мигдальний аромат. Пряники робили для подарунків і іменин, для весільного обряду, для святкових трапез, для прикраси новорічних ялинок, для роздачі убогим. На деяких пряниках відтискають букви алфавіту, з їх допомогою діти могли вчитися читати. Пряники було прийнято дарувати на Прощену неділю, яка припадає на останній день Масляної перед початком Великого посту. Пряники вважалися самим статусним подарунком, що призвело до появи так званого «подарункового» пряника, вага якого прямо залежав від ступеня поваги, яку гість відчував по відношенню до особи, що запрошує.
ІсторіяІсторично пряник - символ свята, оскільки його інгредієнти не ставилися до дешевих і повсякденним. Зберігаються медові пряники до 90 днів, так як мед, що входить до складу тесту, є хорошим природним консервантом.
Номер слайду 18
Масляница
Номер слайду 19
Масляницаr
Номер слайду 20
8 березня
Номер слайду 21
rrrrr
Номер слайду 22
Великдень rrrrr
Номер слайду 23
Новорічна тематика
Номер слайду 24
Номер слайду 25
Номер слайду 26
Процес нанесення глазурі
Номер слайду 27
Вигуки і примовки ремісників. Ай, да пряники! Ай, да горішки-пряники! Спечені на меду, кому хочеш накладу!Ось пряники, хороші пряники!Смачні, на меду, давай в шапку покладу!