Презентація з серії "Володар знань" . "Неймовірно цікаві факти з життя птахів" (для 3 класу)

Про матеріал

Презентація може бути цікавим доповненням до уроку природознавства з теми "Птахи". Учні дізнаються; Чому і як літають птахи? Як швидко можуть літати птахи? Як високо можуть літати птахи? Цікавинки про птахів. Птахи року в Україні (2013-2018рр.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Серія“Володар знань”. Неймовірно цікаві факти з життя птахів. Природознавство 3 клас. Підготувала Солопа Н. О.

Номер слайду 2

ЧОМУ І ЯК ЛІТАЮТЬ ПТАХИ ?Птахи повинні бути легкими, але потужними. Сьогодні птахи можуть літати, оскільки в процесі еволюції їх внутрішні органи і кістки стали набагато легше, ніж у їхніх предків рептилій.  Політ птахів за рахунок мускульної енергії – це диво, якому люди не перестають дивуватися і сьогодні. Адже щоб підняти в повітря чоловіка за допомогою м’язів, потрібні крила розміром 42,7 метра. А його грудна клітка повинна мати товщину 1,8 метра, щоб вмістити м’язи, досить потужні для здійснення помахів.

Номер слайду 3

Підйомна сила птахів створюється за рахунок того, що повітря рівномірно обтікає вигнуту поверхню крила. А поступальний рух – за рахунок помахів. Крило – це не просто весло, яким птах «гребе» у повітрі, як вважав Леонардо да Вінчі. Деякі дослідники вважають, що птах здійснює повороти, вивернувши внутрішню частину крила так, щоб створити опір на тій стороні, куди вона повертає, подібно до дій з портом сну на каное.

Номер слайду 4

Існує близько 8000 видів птахів, і швидкість польоту у них різна. Вчені доклали багато сил, щоб виміряти швидкість, з якою можуть літати птахи – справа ускладнювалася тим, що вітер може мати різний ефект на швидкість польоту. Сильний вітер, що дме в тому ж напрямку, в якому летить птах, дозволяє йому летіти набагато швидше. Вітер ж, що дме назустріч птаху, значно знижує швидкість його польоту. ЯК ШВИДКО МОЖУТЬ ЛІТАТИ ПТАХИ ?

Номер слайду 5

Дрібні співучі птахи, наприклад кропив’яники , горобці, літають зі швидкістю 16-32 км/год. Гуси, качки і голуби можуть літати зі швидкістю до 97 км/год. Сапсани і беркути, здатні пікірувати зі швидкістю, що перевищує 274 км/год – це було заміряно приладами.

Номер слайду 6

ЯК ВИСОКО МОЖУТЬ ЛІТАТИ ПТАХИ ?Зазвичай більшість птахів літають на висоті 150 м. А під час сезонних перельотів (міграції) птахи летять на висоті близько 3000 м. Деякі дивовижні птахи були помічені на висоті 8700 м, тобто майже 9 км від землі. Вони вибирають оптимальну висоту польоту: якщо вітер попутний, то вони піднімаються високо, де вітер дме сильніше, а якщо вітер дме їм назустріч, то вони летять низько, використовуючи той факт, що дерева і будівлі перекривають дорогу вітру.

Номер слайду 7

На цій висоті бачили гірських гусей, що перелітали через Гімалаї; на цій висоті пілот літака бачив лебедів в районі Північної Ірландії. Птахи, які здійснюють сезонні перельоти, знають не тільки напрям, в якому їм потрібно летіти, але і найкращий маршрут. Рекорд на найвищий політ встановив гриф. Рюппеля. Цей птах такий відчайдуха, що якось навіть зіткнувся з літаком на висоті цілих 11 274 м. Оце так загартування, адже там, високо в небі, панує справжня холоднеча!

Номер слайду 8

Неймовірно, але – факт ! Сорока – єдиний птах, здатний впізнавати себе в дзеркалі. Для порівняння: папуга не впізнає себе в дзеркалі, а приймає власне відображення за іншого папугу. Голуби породи «бірмінгемські роллери» здатні прямо під час польоту виконувати сальто, і навіть не один раз, а цілу серію.

Номер слайду 9

Деякі лелеки, та чорні стрижі під час польоту періодично засинають. Втомлена пташка переміщується в центр ключа, закриває очі і дрімає близько 10 хв. Утримувати висоту і напрямок польоту їй допомагає гострий слух.

Номер слайду 10

Кондор – найбільший птах, що вміє літати. Він важить близько 15 кг, а розмах його крил до 3 м. Пінгвіни - сімейство нелітаючих морських птахів, які добре плавають і пірнають. Вони єдині птахи, які ходять стоячи.

Номер слайду 11

Колібрі – найменша пташка у світі і єдина, яка вміє літати задом. Швидкість її польоту може досягати цілих 80 км/год. Частота помахів крил - 90 разів за секунду. Найменша хижий птах у світі – сокіл-крихта. Середня довжина тіла - 15 см, у тому числі і хвіст (5 см), а розмах крил 27-32см. Вага цих пернатих хижаків - всього 35 гр. 

Номер слайду 12

Це найбільший птах в світі, може досягати трьох метрів заввишки. Страус – не вміє літати. Він також є найшвидшою двоногою істотою, бо бігає зі швидкістю близько 70 км / год. А його око більше за його мозок.

Номер слайду 13

Внаслідок особливої будови ніг ця симпатична пташка володіє унікальними здібностями: при необхідності може добре плавати як качка, а також лазити і ходити по різних гілках і стеблах, немов курка. Ворони – вірні друзі. Якщо одна із них одержує травму, то її товаришки обов’язково будуть про неї піклуватися і годувати до повного одужання.

Номер слайду 14

В кожній країні у організацій, що займаються охороною птахів, існує традиція регулярно обирати птаха року.  Товариство охорони птахів України  також щороку визначає птаха року. “ПТАХ РОКУ В УКРАЇНІ”

Номер слайду 15

2018 ПРИПУТЕНЬ2017 КАНЮК2016 ПОВЗИК2015 ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ2014 СЕРПОКРИ-ЛЕЦЬ2013 БДЖОЛОЇДКА

Номер слайду 16

 Є багато  пташок  на Землі . Любі,  милі,  дивні й красиві. Та завжди наймилішими з них будуть ті, що у рідній країні.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Sereda Tatyana
    Дякую за цікаву роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
19 січня 2018
Переглядів
6387
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку