Презентація з теми "Будова скелета людини"

Про матеріал
Ознайомити учнів з особливостями будови й основними органами опроно-рухової системи людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУДОВА СКЕЛЕТАЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Кісткови́й мо́зок  — м'яка тканина, що міститься у внутрішніх порожнинах кісток. У дорослої людини це основний орган, що здійснює гемопоез — процес утворення клітин крові. Маса кісткового мозку становить 4 % маси тіла, тобто близько 2,6 кг у дорослих. У порожнинах і комірках кісткової тканини міститься кістковий мозок. За структурними й функціональними особливостями його можна розділити на червоний кістковий мозок, що є джерелом кровотворення, і жовтий, який є неактивною пухкою жировою тканиною. Червоний і жовтий кістковий мозок

Номер слайду 3

Обмін речовин (живлення, дихання)Пронизані канальцями, що відкриваються на поверхні кістки у вигляді отворів, через які до кістки підходять і відходять кровоносні судини. Ріст. Ріст у довжину забезпечується хрящовою тканиною пластинки росту, у товщину - поділом клітин окістя. Регенерація. Клітини внутрішнього шару окістя кістки ростуть, розмножуються й забезпечують ріст кістки в товщину, а також загоєння її при переломі, старі клітини знищуються. Подразливість. Через отвори системи канальців до кістки надходять нервові судини. Пристосування до впливів середовища. Навантаження збільшується горбкуватість кістки на цій ділянці, внутрішнє розташування кісткових пластинок. Кістки — це динамічна система, у якій постійно відбувається руйнація старої і утворення нової тканини, тобто є живими утворами з ознаками живого: 

Номер слайду 4

БУДОВА ТІЛА АБО ДІАФІЗА1)Ззовні кістка вкрита окістям (тонка й міцна двошарова оболонка сполучної тканини), воно пронизане нервами іа судинами, які крізь спеціальні отвори проникають у кістку. Живлення кістки відбувається завдяки кровоносним судинам зовнішнього шару окістя. У внутрішньому шарі окістя найбільше клітин-остеобластів, які ростуть і розмножуються й забезпечують ріст кістки в товщину, а також загоєння її при переломі. До окістя кріпляться зв'язки та м'язи, а нерівності у місцях прикріплення м'язів на тілі кістки роблять кістку шорсткою (збільшені в людей, які з дитинства чи з юнацького віку займаються спортом).2) Під окістям міститься зовнішня щільна кісткова компактна тканина стінки кістки. Основою компактної речовини є остеон, у центрі з каналом через  який проходять кровоносні судини, що забезпечують живлення кістки. 3). Усередині кістки порожнисті й заповнені у дорослих жовтим кістковим мозком(багатою на жир пухкою сполучною тканиною), у дітей – червоним кістковим мозком. Завдяки такій трубчастій будові кістки міцні й легкі. Будова головки, або епіфіза.1) Епіфіз – це потовщення на кінцях довгих кісток, не містять порожнин, утворені губчастою речовиною (кісткові пластинки розташовані в напрямках найбільшого розтягу або стиснення), збільшує міцність і пружність кістки. 2) У проміжках між пластинками губчастої речовини міститься червоний кістковий мозок (у ньому  утворюються клітини крові еритроцити).3) Зовні вкритий гіаліновим хрящем. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

РІСТ КІСТОКСкелет новонародженого складається переважно з хрящів, під час розвитку вони поступово замінюються кістковою тканиною, у 20-24 роки окостеніння хрящів завершується.  Ріст кісток черепа відбувається одночасно зі збільшенням об'єму головного мозку людини. Ріст кісток у довжину відбувається завдяки поділу клітин пластинки росту хрящової тканини.  Відбувається нерівномірно і припиняється (остаточне скостеніння пластинок росту) в 20 -24 роки:• у 1-2 роки найбільший приріст кісток у довжину;• у 7-8 років наступне невелике підвищення інтенсивності росту;• у період статевого дозрівання (дівчатка 12-13 років, хлопці 13-14 років) величина росту може збільшитись на 7-10 см за рік. Ріст кісток у товщину завдяки розмноженню клітин внутрішнього шару окістя (спеціалізовані клітини остеокласти руйнують старі кісткові клітини, а остеобласти окістя утворюють нові клітини). 

Номер слайду 7

ПРОЦЕС ВІДНОВЛЕННЯ КІСТКИ: спочатку в місці перелому формується кістковий мозоль, клітини окістя замінюються на хрящ, відновлюються кровоносні судини, а остеобласти починають активно утворювати нові остеоцити, тому з часом відбувається скостеніння кісткової мозолі, а остеокласти руйнують стару тканину. Ріст кісток регулюється гормоном росту (його виробляє гіпофіз). Ріст кісток залежить:• від обміну мінеральних речовин (насамперед Кальцію і Фосфору та вітамінів D і А);• на розміри й форму кісток впливає також тривала дія фізичного чинника (активно працюючі скелетні м'язи стимулюють ріст кісток, до яких вони прикріплені). Вплив сезонних змін на ріст: влітку спостерігається найактивніший ріст дитини, тоді як восени та взимку цей процес сповільнюється. Зміни скелету в процесі розвитку:• ріст кісток;• окостеніння та формуванням постави:• зміни пропорцій тіла;• зменшенням вмісту органічних сполук та води в кістках, рухливості суглобів, еластичності зв'язок тощо

Номер слайду 8

ТИПИ З’ЄДНАННЯ КІСТОКРУХОМЕНЕРУХОМЕНАПІВРУХОМЕСуглоби(ліктьовий, колінний, плечовий, кульшовий)Хрящі(міжхребцеві диски)Зрощення(крижі)Шви(між кістками черепа)

Номер слайду 9

БУДОВА СУГЛОБАСуглобовою сумкою (капсулою) з міцної сполучної тканини оточений кожний суглоб ззовні, вона відокремлює його вміст від інших структур організму. Зовнішній шар капсули переходить в окістя. В порожнину суглоба зі стінки капсули секреторними клітинами виділяється суглобова рідина. Значення суглобової рідини: діє як мастило, зменшуючи тертя в суглобах, та містить поживні речовини для клітин суглобового хряща. Суглобові поверхні кісток, які вільні від окістя, вкриті гіаліновим хрящем, а їхні форми поверхонь відповідають одна одній: якщо на одній кістці поверхня опукла (суглобова головка), то на другій вона відповідно ввігнута (суглобова впадина). Щільне прилягання поверхонь забезпечується герметичною  ізоляцією порожнини та їхньою будовою: оскільки тиск у суглобовій порожнині менший від атмосферного, то внаслідок дії атмосферного тиску суглобова головка однієї кістки притискається до западини іншої.  Зв'язками ззовні укріплені суглобові поверхні кісток (товсті пучки, утворені еластичною сполучною тканиною, прикріплені перехресно від однієї кістки до іншої і зумовлюють зміцнення суглобів, обмеження надмірної рухливості для   запобігання вивихам). Рівний і пружний гіаліновий хрящ зменшує тертя між кістками і полегшує рухи.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ТИПИ СУГЛОБІВПрості, з двох кісток(кульшовий, фаланги пальців)Складні, з декількох кісток(колінний, ліктьовий)Комбіновані, що об’єднують між собою два окремі суглоби(приєднання нижньої щелепи до скроневих кісток, ребер – до хребта)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ЦІКАВО!!!- Набирання ложкою супу з тарілки задіює близько 30 суглобів верхньої кінцівки.- Найдовша кістка людини - стегнова.- Найкоротша і найменша кістка - стремінце вуха.- У здійсненні кожного кроку беруть участь до 300 скелетних м'язів.- Скелет людини повністю оновлюється кожні 180 днів, тобто за рік двічі відбувається заміна кісткової тканини.- Кістки здатні витримувати розтягнення подібно чавуну, а їх опір на стискання вдвоє переважає граніт.- Під впливом навантажень кісткова тканина здатна перебудовуватися: що більше та триваліше навантаження на кістки, то активніше оновлюється в них кісткова тканина і вона міцнішає.

Номер слайду 14

Віковий взаємозв'язок між кількістю білків і мінеральних речовин у кістках:• дитячий скелет більш гнучкий, кістки дуже пластичні, бо їхня кісткова тканина містить більше органічних речовин, ніж у дорослих;• у літніх людей більший вміст мінеральних речовин, крихкі кістки мають меншу пружність і частіше ламаються при травмах.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
13 вересня 2020
Переглядів
2965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку