Презентація з теми Хмари

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 6 класу з теми Хмари під час вивчення теми атмосфера
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ХМАРНІСТЬ ХМАРНІСТЬ – ступінь покриття неба хмарами. Метеорологи оцінюють хмарність за 10-ти бальною шкалою. Хмари - скупчення в атмосфері продуктів конденсації водяної пари (крапель води або кристалів льоду). Найпоширеніші типи хмар: Купчасті Перисті Шаруваті

Номер слайду 5

Схема утворення хмар

Номер слайду 6

Характеристика найпоширеніших видів хмар Назва хмар Особливості формування Висота утворення Форма Можливі зміни погоди Шару-ваті При горизон- тальних рухах двох шарів повітря, які мають різну температуру до 2 км Горизонтальні смуги або шари сіруватого кольору Як правило, приносять тривалий дощ або сніг Куп - часті Над добре прогрітими ділянками земної поверхні 2 – 5 км Дуже різноманітні, нагадують гори, тварин При зниженні температури темнішають (ознака наближення грози) Пе - ристі Виникають у верхніх шарах атмосфери з кристаликів льоду 6 – 10 км Тонкі та прозорі, нагадують нитки,пір'я, промені Не приносять опадів, але можуть віщувати зміну погоди

Номер слайду 7

Шаруваті хмари

Номер слайду 8

Купчасті хмари

Номер слайду 9

Перисті хмари

Номер слайду 10

Атмосферні опади Атмосферні опади – це вода у твердому й рідкому стані, що випадає з хмар або виділяється з повітря. За станом атмосферні опади поділяють на рідкі та тверді. Рідкі опади : дощ, роса, туман Тверді опади: сніг, град, паморозь

Номер слайду 11

Утворення опадів * Опади з хмар: Дощ Мряка Сніг Град * Опади з повітря: Роса Іній Паморозь

Номер слайду 12

Дощ Дощ — рідкі опади, що випадають з хмар у вигляді крапель діаметром від 0,5 мм і більше. Мряка - рідкі опади з меншим діаметром крапель Дощ при сонці, не закритому хмарами, називається сліпим (іноді — грибним).

Номер слайду 13

Залежно від вологості повітря, хмарності, швидкості вітру опади бувають: затяжні зливові мрячні Проходження грози супроводжується громом та блискавкою.

Номер слайду 14

Розподіл опадів на земній кулі Найбільша кількість опадів у вигляді дощу на Землі випадає в районі селища Черапунджі на північному сході Індії, де в середньому за рік випадає близько 12000 мм опадів. Найбільша кількість опадів тут зафіксована у 1947 році — 24 326 мм.

Номер слайду 15

«Дощові казуси» Дощ із пуголовків, який випав в Японії Інколи в різних частинах світу випадають дощі з пуголовків, жаб або дрібних риб. Учені пояснюють цей феномен сильним вітром, який засмоктує з води дрібні створіння і переносить їх на кілька кілометрів, перш ніж такий дощ випаде. Відомі випадки «червоних», «білих» та інших дощів.

Номер слайду 16

Роса Роса – дрібні крапельки води, що виділяються в результаті зіткнення повітря з вихололою поверхнею Землі.

Номер слайду 17

ТУМАН Туман – конденсована водяна пара, що виникає в приземному шарі повітря в результаті зниження температури. Найчастіше тумани спостерігаються в Арктиці та в південних частинах океанів біля Антарктиди. В помірних широтах виділяють район о. Ньюфаундленда, біля якого зустрічаються тепла течія Гольфстрім і холодна Лабрадорська течія.

Номер слайду 18

Тверді атмосферні опади Сніг утворюється у хмарах, що при температурах нижче 00с складаються з дрібнесеньких кристаликів-голочок, що з’єднуються у сніжинки. Сніг випадає у помірних широтах взимку, а в полярних – цілий рік.

Номер слайду 19

Град Град — опади у вигляді льодяних ядер сферичної форми чи часток криги (градини), діаметром від 5 до 50 мм, інколи більше, що випадають ізольовано, або у вигляді неправильних комплексів. Град утворюється в потужній купчасто-дощовій хмарі при сильних висхідних потоках повітря. Їх швидкість, як правило, перевищує 15 м/с.

Номер слайду 20

За величиною розміри градин бувають різні. Як правило, привертають увагу найбільші. Наприклад, є відомості, що в Індії і в Китаї випадали з неба крижані глиби вагою 2—3 кг. В 1961 році в північній Індії важка крижана глиба вбила слона. В помірних широтах спостерігались градини вагою 1 кг.

Номер слайду 21

Кристалічна паморозь

Номер слайду 22

Як виміряти кількість опадів Вимірюються атмосферні опади дощомірами, опадомірами, плювіографами на метеорологічних станціях, а для великих площ — за допомогою радіолокації. Кількість опадів виражається в мм шару води, що випала, а інтенсивність — у міліметрах на хвилину, годину, добу.

Номер слайду 23

Голубий колір неба при розсіюванні хвиль

ppt
Додано
18 серпня 2019
Переглядів
7142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку