Презентація з теми "Піраміди"

Про матеріал
Презентація для 6 класу з предмету "Всесвітня історія. Історія України" з теми "Піраміди".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Піраміди

Номер слайду 2

Мета навчального заняття:знати назви відомих пам'яток давньоєгипетської цивілізації;осмислити і передати враження, яке могли справляти на давнє населення і справляють на туристів пам'ятки мистецтва Давнього Єгипту.

Номер слайду 3

План навчального заняття:1. Потойбічне життя.2. Мастаби та піраміди.3. Будівництво пірамід.

Номер слайду 4

Потойбічне життя. Єгиптяни вірили, що після смерті на них чекає потойбічне життя. Проте для цього тіло мертвого мало бути збережене. Це відбувалося завдяки процесу муміфікації, або бальзамування. Муміфіка́ція — процес створення мумії з тіла померлої людини. Дуже важливим був вид поховання. Лише фараони та найзаможніша знать могли збудувати для себе та своєї сім’ї гробниці. Прості люди ховали померлих у ямах, викопаних у пустелі. Золота поховальна маска фараона Тутанхамона

Номер слайду 5

Процес бальзамування тіла померлого

Номер слайду 6

Мастаби та піраміди. Перші єгипетські гробниці мали назву мастаби. Це були прямокутні цегляні будівлі з плоским дахом і підземними поховальними камерами. Гробниці також вирубували в скелях. Усередині їхні стіни прикрашали різьбленнями та розписами. Пізніше мастаби перетворилися на піраміди. Це відбулося так. У III тис. до н. е. фараон Джосер кілька разів наказував збільшити свою мастабу, добудовуючи нові й нові яруси. У результаті він отримав ступінчасту піраміду. Надалі піраміди будували вже не із цегли, а з вапняку та обкладали полірованими вапняковими плитами. Білий вапняк сяяв на сонці, тож піраміди вражали своїм величним виглядом, символізуючи могутність фараонів.

Номер слайду 7

Єгипетські піраміди — найбільша архітектурна пам'ятка Стародавнього Єгипту, одне з семи чудес світу. Піраміди — це величезні кам'яні споруди пірамідальної, ступінчатої чи баштоподібної форми, збудовані як гробниці для фараонів Давнього Єгипту. Всього в Єгипті знайдено 118 пірамід (на 2008 рік). За іншими даними кількість пірамід, що збереглися, сягає 238. При згадці єгипетських пірамід, як правило, мають на увазі розташовані в Гізі, неподалік від Каїру Великі Піраміди. Проте, вони не були єдиними пірамідами Єгипту.

Номер слайду 8

Ступінчата піраміда Джосера

Номер слайду 9

Червона піраміда Снофру

Номер слайду 10

Велика піраміда Хеопса

Номер слайду 11

Пірамида Усеркафа в Саккарі. На задньому плані піраміда Теті I

Номер слайду 12

Найбільші піраміди. Датування. Місцезнаходження. Розмір. Примітки. Хуфу (Хеопса)~ 2589—2566 до н. е. Гіза230 м, h=146 м. Хеопса, Велика Піраміда. Хафра (Хафрена)~ 2558—2532 до н. е. Гіза210 м, h=143 м. Джосер~ 2630—2612 до н. е. Саккара121 × 109 м h=62 м«Ступінчата»Снофру~ 2612—2589 до н. е.219 м h= 105 м«Рожева»Снофру~ 2612—2589 до н. е.189 м h= 105 м«Ламана»Снофру~ 2612—2589 до н. е. Мейдум144 м h= 94 м«Ламана»

Номер слайду 13

Будівництво пірамід. До наших днів збереглося близько 80 єгипетських пірамід, а найбільшими й найвідомішими з них є піраміди фараонів Хеопса, Хефрена та Менкаура. Вони були збудовані у III тис. до н. е. на плато Гіза поблизу сучасного міста Каїр. Висота найбільшої з них — піраміди Хеопса — становить 137 м. Будівництво піраміди потребувало дуже багато часу та зусиль багатьох людей. До нього залучали тисячі робітників. Оскільки будівництво могло тривати десятки років, то навколо піраміди виростали цілі містечка, де жили не лише будівельники, але й лікарі, ремісники, які готували їм їжу, шили одяг і взуття тощо. Встановлення верхівки піраміди. Сучасний малюнок

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ВисновкиЄгиптяни вірили, що після смерті на людину чекає потойбічне життя. Потойбічне життя неможливе без збереження тіла, тому померлих муміфікували. Піраміди мали захистити поховання фараона від пограбування, а також демонстрували його могутність нащадкам.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 23. Відповісти на запитання 1-3 письмово у зошиті.

Номер слайду 17

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАГісем О. В., Гісем О. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підруч. для 6 кл. закл. загал. серед. освіти - Харків : Вид-во «Ранок», 2019. - 192 с.https:// uk.wikipedia.orghttps://www.google.com.ua/ЗОБРАЖЕННЯ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Голуб Наталія
Додано
28 грудня 2020
Переглядів
12072
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку