Презентація з теми " Практичне заняття "Історичний портрет княгині Ольги."

Про матеріал
Комп'ютерна презентація до уроку з предмету "Історія України" ( 7 клас) включає матеріали для практичного заняття( історичні джерела різного типу: візуальні, письмові, тощо)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичний портрет княгині Ольги. Практичне заняття Вчитель Тетяна БЕЗВЕРХНЯ2022 рік

Номер слайду 2

“Великі князі до часів Ольги воювали - вона керувала державою” М. Карамзін Ольга  — княгиня київська, дружина київського князя Ігоря. Після смерті чоловіка стала регентом   при малолітньому сину Святославу і фактичною правителькою Русі . Прийняла християнство під іменем Олени. Ще її називають свята Ольга.

Номер слайду 3

Походження княгині Ольги Джерело 1 Походження княгині Ольги залишається загадкою, як і хронологія її життя, де безперечною датою можна вважати лише дату смерті, зафіксовану церковним літописцем. Існує кілька версій її походження: болгарська, київська, галицька, псковська, Тмутараканська та інші, проте, жодна з них не підтверджена науково на сто відсотків. У «Повісті временних літ» під 903 роком зазначено, що привели Ігореві дружину із Пскова на ім’я Ольга. На той момент їй було не більше 14 років, а це дозволяє припусти, що княгиня Ольга народилась у 889–891 роках. Багатьма науковцями ця дата сприймається як правильна. У шлюбі з київським князем Ігорем Ольга прожила 33 роки, а коли народився син Святослав, їй було 36 років.Єдиною відомою нам дитиною був син Святослав, який народився у 937 році. У деяких документах згадуються ще два імені – Предслава і Володислав, але підтверджень, що це діти Ольги та Ігоря, не знайдено.

Номер слайду 4

Походження княгині Ольги Джерело 2 Одні легендарні оповіді виводять родовід Ольги зі Пскова-Новгорода, інші — з Болгарії. Є перекази, які свідчать, що вона була дочкою чи онукою Гостомисла — новгородця, який закликав рід Рюрика на Русь і став його першим дорадником. Можливо, це версія пізнішого походження, мета якої — вивести родовід Ольги зі Пскова-Новгорода. Це є цілком виправданим, бо утверджує дві вагомі ідеї. По-перше, те, що Ольга мала цілком законні права на київський стіл і була його варта. По-друге, руську державність творили не самі варяги, а у тісному військово-політичному союзі та династичних зв’язках із місцевими народами. Крім того, легенди наголошують на тому, що характеру Ольги були притаманні «мудрість і смисленість» полян, але вона не відрізнялася полянською «тихістю і лагідністю». 

Номер слайду 5

Прихід до влади. Джерело 3 Після трагічної смерті Ігоря влада перейшла до рук його дружини Ольги (945-964), бо син покійного, Святослав, не досяг повноліття. Нова володарка держави виявилася надзвичайно вольовою, владолюбною, холоднокровною і цілеспрямованою особою. Обдарована гострим розумом, вона збагнула задум деревлянської знаті й вирішила ліквідувати місцеве княжіння. У 946 р. за наказом Ольги винищується знать, спалюється столиця, скасовується правління місцевої династії Мала, котрий загинув чи був страчений. Деревлянська земля підпорядковується безпосередньо великій княгині. Налякані її рішучістю й жорстокістю, володарі місцевих княжінь не сміли виявити непокори.

Номер слайду 6

Прихід до влади.

Номер слайду 7

Перша свята жінка Русі- України Джерело 4 У перші роки правління Ольга об’їхала всі державні володіння і побачила що кожне плем’я живе за власними язичницькими законами. А для єдності держави важлива однодумність. Тому княгиня наважується на довгу подорож до Константинополя.“Я поганинка єсмь. А якщо ти хочеш мене охрестити, то охрести мене сам. Якщо ні – то я не охрещуся,” – мовила вона до цесаря Костянтина. Цесар не відмовив їй і охрестив: “Благословенна ти єси в руських князях, бо полюбила ти світло, а тьму облишила. Благословлятимуть тебе сини руськії навіть в останньому поколінні нащадків твоїх.” “Повість минулих літ”.

Номер слайду 8

Перша свята жінка Русі-України. Джерело 5 За словами Нестора Літописця, вона «була передвісницею християнської землі, як вранішня зоря перед сонцем і як зірниця перед світом».

Номер слайду 9

Наталія Полонська-Василенко: "Підсумовуючи відомості про Ольгу треба визнати, що її постать та правління заслуговують на найбільшу увагу". На основі висловів відомих істориків, дайте власну оцінку княгині Ольги. Михайло Грушевський: "Держала сильною та зручною рукою державну систему й не дала її ослабнути ні розвалитися". Вона наладнала дипломатичні відносини з двома наймогутнішими імперіями Європи, представниками культури Середньовіччя. Хрещення Ольги, яке залишилося її приватною справою, дало підстави називати її "світанком перед сонцем", а сучасникам її внука Володимира казати, що вона була "наймудрішою серед чоловіків"Микола Чубатий вважає, що «Княгиня Ольга стоїть дійсно на перехресті релігійної та культурної історії Руси-України»

Номер слайду 10

За її силу, розум і намір запровадити християнство у 1547 році Ольга була визнана рівноапостольною святою та покровителькою вдів і навернених християн. У сучасній українській традиції очолює перелік найвідоміших жінок давньої та сучасної України. Орденом княгині Ольги нагороджують жінок за визначні особисті заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім’ї. Свята ?Мудра ?Кривава ?

Номер слайду 11

Складіть історичний портрет князя Святослава за планом: Походження князя, факти його біографії. Особисті якості князя. Життєві принципи та мотиви поведінки. Протиріччя в особистості князя та його діяльності. Оцінка діяльності князя. Ваше ставлення до діяльності князя.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 червня 2023
Переглядів
2492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку