Презентація з теми: "Профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань"

Про матеріал
Матеріали до уроку з біології для учнів 11 класу з теми: "Профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань" у вигляді презентації. Містить основні етапи уроку, теоретичний матеріал, ілюстрації та завдання на відтворення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань11 клас

Номер слайду 2

Існують тисячі захворювань, але здоров'я буває лише одне. Л. Берне

Номер слайду 3

Біологічний диктант1. Сукупність молекул, клітин, тканин й органів, які захищають організм від генетично чужорідних клітин або речовин, що надходять із середовища або утворюються в організмі це - ……. 2. Цей рівень організації імунної системи має обмежений доступ до деяких органів - ……. 3. На цьому рівні елементи імунної системи здатні до рециркуляції - ….4. До центральних органів імунної системи відносять ….. 5. На цьому рівні елементи імунної системи секретуються її клітинами і можуть функціонувати як самостійні агенти …..6. Цей вид імунітету має спадковий видовий характер і позбавлений імунологічної пам'яті 7. Цей вид імунітету має неспадковий набутий індивідуальний характер і характеризується наявністю імунологічної пам'яті 8. Молекули білків чи полісахаридів, здатні спричиняти імунну відповідь, що виявляється в утворенні антитіл називають …..9. Білкові молекули, що утворюються в організмі у відповідь на дію антигенів і мають властивість вступати з ними у взаємодію називають 10. Сукупність засобів і методів, спрямованих на нормалізацію функцій імунної системи називають ….11. Сукупність методів лікування, що мають цільовий вплив на клітини, тканини та органи імунної системи називають….

Номер слайду 4

Поміркуйте!У червні 2018 р. Всесвітня організація охорони здоров'я випустила нову версію Міжнародної класифікації хвороб (МКХ-11). МКХ є основою для визначення тенденцій і здійснення статистики в галузі охорони здоров'я. Містить близько 55 000 унікальних кодів хвороб і причин смертності (у МКХ-10 - 14 400). Чому існує так багато різних захворювань і чому їх кількість збільшується?

Номер слайду 5

ХВОРОБА, ЗАХВОРЮВАННЯ це порушення нормальної життєдіяльності організму, внаслідок чого знижуються його пристосувальні можливості.

Номер слайду 6

Класифікація хвороб людини. За причинами виникнення - спадкові (генні, хромосомні, хвороби зі спадковою схильністю), набуті (цукровий діабет, гастрит), інфекційні (вірусні, бактеріальні), паразитарні (дизентерія, малярія), неінфекційні (харчові отруєння, травми); За анатомо-фізіологічними системами - хвороби органів травлення, дихання, кровообігу та ін.; За ознаками статі та віку - жіночі, дитячі хвороби, хвороби старості та ін.; За екологічним принципом - ендемічні, тропічні тощо.

Номер слайду 7

причини захворювань людини {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Категорія. Приклади. Спосіб життя. Шкідливі звички. Неправильне харчування. Дистрес. Нестача сну. Шкідливі умови праці. Гіподинамія. Зловживання ліками. Низький рівень культури. Навколишнє середовище. Ксенобіотики. Кліматичні зміни. Шумові впливи. Сонячна активність. Шкідливий вплив випромінювання. Хвороботворні організми. Спадковість. Спадкові зміни. Спадкова схильність до певних захворювань. Охорона здоров'я. Неефективність профілактичних заходів. Низька якість медичних послуг

Номер слайду 8

профілактика захворювань. Первинна профілактика:вакцинація,раціональний режим праці й відпочинку, раціональне харчування, фізична активність, оздоровлення довкілля, використання рослин для зміцнення імунітету та ін

Номер слайду 9

профілактика захворювань. Вторинна профілактика:профілактичні огляди диспансеризація

Номер слайду 10

профілактика захворювань. Третинна профілактика:реабілітація хворої людини, повернення її в сім'ю й до суспільно-корисної діяльності

Номер слайду 11

Неінфекційні захворювання це хворобливі стани, що не передаються від людини до людини, мають тривалий перебіг і повільно прогресуючий характер.серцево-судинні (інфаркт, інсульт, вроджені вади серця, ендокардит), рак, хронічні респіраторні захворювання (хронічна обструктивна хвороба легень, астма) діабет.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Інфекційні захворювання захворювання, що його спричиняє й підтримує наявний в організмі хвороботворний чужорідний збудник.вірусні (кір, грип, СНІД, вірусні гепатити А, В, С, D, Е), пріонні (фатальне сімейне безсоння, губчаста енцефалопатія), бактеріальні (холера, чума, дизентерія, стафілококова і стрептококова інфекції, сальмонельоз), грибкові (епідермофітія, аспергільоз, кандидоз, мукоромікоз) захворювання.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Самостійна робота. Особливо небезпечні інфекціїСеред особливо небезпечних інфекцій, що можуть масово поширюватись у вигляді епідемій і пандемій і характеризуються високою летальністю, чума, холера, натуральна віспа, жовта лихоманка, СНІД, грип, сибірська виразка, туберкульоз, ящур. Виберіть із цього переліку три інфекційні захворювання, схарактеризуйте їх і заповніть таблицю.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. Збудник. Механізм і шлях передачіЗаходи профілактики

Номер слайду 18

Домашнє завдання Опрацювати §29, §30 підручника, пит. усно;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Орлова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Атмажова Наталя Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
13956
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку