Презентація з теми: "Типи клітин та їхня порівняльна характеристика: прокаріотична та еукаріотична клітина, рослинна та тваринна клітина."

Про матеріал
Презентація з теми: "Типи клітин та їхня порівняльна характеристика: прокаріотична та еукаріотична клітина, рослинна та тваринна клітина."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи клітин та їхня порівняльна характеристика: прокаріотична та еукаріотична клітина, рослинна та тваринна клітина. А. Клітина прокаріотів: 1 – нуклеоїд; 2 – клітинна мембрана; 3 – цитоплазма Б. Клітина еукаріотів: 1 – ядро; 2 – клітинна мембрана; 3 – цитоплазма; 4 – органели та включення

Номер слайду 2

БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ КЛІТИНИ

Номер слайду 3

типи організації клітин Усі живі організми, які мають клітинну будову, можна поділити на прокаріотичні (прокаріоти) та еукаріотичні (еукаріоти). До прокаріотів належать бактерії, до еукаріотів — рослини, тварини й гриби.Їхні клітини мають різну організацію. Розрізняють, відповідно, два типи клітинної організації: прокаріотичний та еукаріотичний. Характерною ознакою, що відрізняє клітини прокаріотичного типу від еукаріотичних, є відсутність у їхніх клітинах ядра. Прокаріоти – п (пропало), еукаріоти – Е (є в наявності)Крім того клітини прокаріотів та еукаріотів відрізняються наявністю чи відсутністю в їхній будові певних органел. А це, у свою чергу, визначає особливості їх функціонування та розмноження.

Номер слайду 4

прокаріотичні клітини

Номер слайду 5

еукаріотичні клітини

Номер слайду 6

Будова клітин:1 – тваринної;2- рослинної;3 - бактеріальної

Номер слайду 7

Порівняльна характеристика клітин бактерії, рослини, тварини та гриба

Номер слайду 8

Приблизні порівняльні розміри клітин еукаріотів (а) та прокаріотів (б):1 —яйцеклітина; 2 — клітина печінки; 3 — амеба; 4 — еритроцит;5 — діатомова водорість; б — стрептокок; 7 — бацила; 8 — дріжджі

Номер слайду 9

Розміри клітин

Номер слайду 10

Порівняльна характеристика будови клітинпредставників чотирьох царств живого

Номер слайду 11

Основні відмінності між клітинами тварин, рослин і грибів

Номер слайду 12

Схематична будова клітин - А. рослин, б. грибів, в. тварин:1 – клітинна оболонка; 2 – плазматична мембрана; 3 – цитоплазма; 4 – мітохондрія; 5 – хлоропласт; 6 – ядро; 7 – ендоплазматична сітка; 8 – комплекс Гольджі; 9 - лізосома

Номер слайду 13

Різноманітність еукаріотичних клітин

Номер слайду 14

Ознаки рослинної клітини: 1 – пластиди; 2 – велика вакуоля; 3 – зерна крохмалю; 4 – плазмодесми; 5 – клітинна стінка з целюлози Характерні особливості клітин рослин: Особливостями рослинних клітин є наявність клітинної стінки та пластид. Деякі групи водоростей мають специфічну будову пластид та деяких інших компонентів клітини. Але всі вищі наземні рослини й зелені водорості за будовою своїх клітин відрізняються несуттєво.

Номер слайду 15

Особливості тваринної клітини: 1 – глікокалікс; 2 – дрібні вакуолі; 3 – лізосоми;4 – зерна глікогену Характерні особливості клітин тварин. Клітини тварин не мають клітинної стінки і пластид. Вакуолі в них дрібні й зазвичай великих розмірів не досягають. Але можутьрозвиватися спеціалізовані вакуолі, наприклад скоротливі. Деякі клітини тварин можуть легко змінювати свою форму й рухатися задопомогою псевдоподій, як амеби. Прикладом таких клітин є лейкоцити людини.

Номер слайду 16

Ознаки грибної клітини: 1 – клітинна стінка з хітину;2 – численні лізосоми;3 – резервні вакуолі;4 – зерна глікогену Особливості клітин грибів: Клітини грибів, як і рослин, мають клітинну стінку. У більшості випадків основу стінки становить хітин. Хоча можуть траплятися й інші полісахариди. Ендоплазматична сітка в клітинах грибів часто розвинена менше, ніж у тварин.

Номер слайду 17

спільні й відмінні ознаки рослинних і тваринних клітин

Номер слайду 18

Будова тваринної (А) та рослинної (Б) клітин. Спільні органели: 1. Ядро. 2. ЕПР. 3. Апарат Гольджі. 4. Мітохондрії. 5. Рибосоми. Відмінні органели: 6. Клітинна стінка. 7. Вакуоля з клітинним соком. 8. Хлоропласт.

Номер слайду 19

Лабораторна робота 1 ВИВЧЕННЯ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ РІЗНОМАНІТНОСТІ КЛІТИНМета: розвиваємо вміння виготовляти мікропрепарати та розглядати їх за допомогою мікроскопа; удосконалюємо уміння порівнювати клітини рослин, тварин і грибів; формуємо уміння виконувати рисунки біологічних об’єктів. Обладнання та матеріали: готові мікропрепарати клітин грибів, рослин й тварин, а також предметні й накривні скельця, вода, піпетки, скляні палички.

Номер слайду 20

Хід роботи:1. Розгляньте під мікроскопом готовий мікропрепарат клітин грибів (дріжджів чи мукора). Порівняйте побачене з електронною мікрофотографією та замалюйте клітину гриба в робочий зошит. На малюнку позначте клітинну стінку з хітину, ядро, запасливу вакуолю.2. Виготовте тимчасовий мікропрепарат шкірочки цибулі. Порівняйте побачене з електронною мікрофотографією та замалюйте рослинну клітину в робочий зошит. На малюнкупозначте клітинну стінку з целюлози, ядро, велику вакуолю й пластиди.3. Виготовте препарат епітелію ротової порожнини в краплині слини, для чого проведіть скляною паличкою по внутрішній поверхні щоки, перенесіть мазок на предметне скло. Порівняйте побачене з електронною мікрофотографією та замалюйте клітину в робочий зошит. На малюнку позначте цитоплазматичну мембрану, ядро.4. Зробіть висновки.

Номер слайду 21

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БУДОВИ ЕУКАРІОТИЧНИХ КЛІТИН

Номер слайду 22

Теорія клітинної будови організмів. Одним з головних теоретичних положень сучасної біології є клітинна теорія. Це біологічне узагальнення бере свій початок ще з XIX ст. Воно доводить існування єдиного принципу будови й життєдіяльності всіх живих організмів. Ключовим положенням є уявлення про клітину як одиницю будови живих організмів. Головними слід вважати чотири положення:

Номер слайду 23

1. Принцип «клітинної організації живого» Клітина є найменшою елементарною одиницею живого; поза клітиною життя немає. Близько 200 років тому це положення сформулював німецький дослідник Теодор Шванн. Воно й досі залишається ключовим у клітинній теорії та одним з основоположних принципів науки про живе. Виходячи з теорії клітинної будови організмів, можна стверджувати, що життя та його відтворення поза клітиною неможливі, а всі організми, які живуть на Землі, складаються з клітин. Це стосується як мікроскопічних одноклітинних організмів, так і гігантів світу тварин і рослин.

Номер слайду 24

2. Принцип спадковості клітин, або закон Вірхова Нова клітина виникає лише внаслідок поділу материнської клітини. Цей принцип сформулював видатний німецький біолог Рудольф Вірхов. Із принципу спадковості клітин випливають важливі висновки, які вважають універсальними положеннями сучасної біології:• Основою процесу росту й розвитку багатоклітинного організму є поділ клітин. Цей поділ спричиняє збільшення кількості клітин у геометричній прогресії та, у свою чергу, — збільшення організму в розмірах і його розвитку.• Розмноження організмів пов’язане лише з поділом клітин. Так, одноклітинні організми розмножуються лише поділом навпіл материнської клітини, а багатоклітинні — спеціальними статевими клітинами, які утворюються внаслідок мейозу. Усі організми, що складаються зі значної кількості клітин, беруть початок від однієї заплідненої яйцеклітини.

Номер слайду 25

3. Принцип спільності в будові та походженні клітин Усі клітини подібні за своїми основними властивостями й організацією, мають спільне походження, однаковий план будови, складаються з однакових хімічних елементів і речовин. Так, найпоширенішою речовиною клітин є вода; будівельним матеріалом усіх клітин — клітинна мембрана, що побудована з фосфоліпідів; основною функціональною речовиною клітини є білок; джерелом енергії слугують жири та вуглеводи, а носієм спадкової інформації — ДНК

Номер слайду 26

4. Активність багатоклітинного організму як сума активностей його клітин Будь-який життєвий прояв багатоклітинного організму — це сукупність активних дій клітин. Наприклад, рухи людини — це скорочення волокон м’язових клітин,роботу яких координують нервові клітини, а забезпечують еритроцити, що здійснюють газообмін. Навіть думка, яка промайнула в голові, є результатом скоординованоїроботи окремих клітин кори великих півкуль головного мозку. Крім того, що клітини мають спільний план будови, представники різних царств живого мають свої особливості, які визначають їх спосіб життя й тип живлення. Особливо відрізняються клітини прокаріотів та еукаріотів, у будові яких спільними залишаються лише найбільш загальні риси.

Номер слайду 27

Тест-контроль

Номер слайду 28

1-6

Номер слайду 29

7-9

Номер слайду 30

10-12

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шумська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Казімко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Анциборова Вера
    Дякую, чудова розробка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ткачова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
100599
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку