Презентація з теми "Видобуток металічних руд в Україні і світі" 9 клас

Про матеріал
Презентація стане в пригоді під час вивчення об'ємної теми в 9 класі і допоможе зробити урок цікавим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видобування металічних руд у світі та в УкраїніМета: ознайомити учнів з найбільшими районами поширення металічних руд в Україні та світі, встановлювати причинно – наслідкові зв’язки утворення та розміщення даних руд, найбільших у світі та Україні  учні називають та показують на карті країни з найбільшими обсягами видобутку залізних руд, найбільші райони видобутку руд кольорових металів у світі; басейни та райони видобування залізних та марганцевих руд, основні родовища руд кольорових металів в Україні. вдосконалювати уміння критично мислити, встановлювати закономірності, вирішувати проблемні питання використовувати інформаційні ресурси, здатність до пошуку та за­своєння нових знань;виховувати любов до рідної країни, екологічну свідомість. Тип уроку: урок засвоєння нових знань. Обладнання: підручники, атласи, контурні карти, політична карта світу, карта адміністративно-територіального поділу України. Опорні та базові поняття: мінеральні ресурси, ресурсозабезпеченість, рудні корисні копалини

Номер слайду 2

Вміст металів у «звичайному» телефоні…

Номер слайду 3

Благородні метали

Номер слайду 4

Проаналізуйте тематичні карти та встановіть, яким тектонічним структурам відповідають ареали залягання залізних та марганцевих руд у світі.

Номер слайду 5

Складіть топ 5 країн світу за найбільшими запасами руд чорних металів1. Це країна карнавалів та кави, Пантаналу та сельвасів, найбільша на своєму материку і займає перше місце в світі за запасами залізної руди (19 %)2. В економіко – географічному положенні України ця держава – сусід характеризується як негативний фактор. Найбільша за площею країна світу та друга за запасами залізних руд (18%). 3. Держава, яку називають «коморою» корисних копалин для Японії, назва столиці якої в перекладі означає «зустріч», за запасами залізної руди займає третє місце в світі (14%).4. Країна, що тримає першість одразу за трьома показниками як виробник, споживач та імпортер залізних руд, проте за запасами займає 4 місце в світі. (10%)5. «І у синю даль понад горами лине пісня ця!Про чудовий край, чарівний край Черемоша й Прута..»Саме в цій країні - 9% світових запасів залізної руди.

Номер слайду 6

Картографічна лабораторія. Позначте на контурній карті основні рудні пояси світу кольорових металів

Номер слайду 7

Проаналізуйте карту та визначте в межах якої тектонічної структури залягають родовища залізних та марганцевих руд

Номер слайду 8

Встановіть відповідність між адміністративними областями України та басейнами чи родовищами руд чорних металів 1. Нікопольсьий марганцеворудний 2.Інгулецьке марганцеворудне родовище, 3. Криворізький басейн, 4. Білозерський басейн 5. Кременчуцький басейн. А) Івано –Франківська обл.,Б) Дніпропетровська обл.,В) Запорізька обл.,Г) Полтавська обл,Д) Львівська обл.

Номер слайду 9

Способи видобутку корисних копалин та їх наслідки для природи. Відкритий. Способи видобутку корисних копалин Підземний Комбінований. Спеціальні

Номер слайду 10

Продовжіть речення…При видобуванні корисних копалин відкритим способом порушується структура порід, воно сприяє інтенсивному вивітрюванню, розвитку тріщинуватості, порушенню гравітаційної рівноваги, зміні гідрогеологічних умов. Кар’єри змінюють природні фізичні поля та ландшафти місцевості, утворюючи антропогенні ландшафти. Отже, виникає ціла низка процесів: зсуви, осідання територій, ерозія, осипи, заболочування.

Номер слайду 11

Задача. За матеріалами Державного інформаційного геологічного фонду запаси залізних руд в Україні оцінюються в 26,1 млрд тон, а за 2014 рік в Україні видобули 82 млн.т., ( в 1990 р. ця цифра становила 105 млн. т на рік) . Визначте на скільки років вистачить Україні запасів залізної руди.

Номер слайду 12

Інтеграція географії та історіїЩе в Київській Русі, за князювання Володимира великого на теренах держави використовувались грошові монети «златники» та «срібляки».«Золото Полуботка» – міф чи реальність?Золоий фонд України. Що ви про це знаєте?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Скласти топ 5 країн, які ведуть першість у видобутку благородних металів,Рідкоземельні метали та їх застосування (цікаві факти)Підручник, опрацювати § 17.    

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гілецький Й. Р., Сливка Р. Р., Атаманюк Я.Д., Чобан Р. Д.)
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
9243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку