Презентація з теми Віруси 10 клас

Про матеріал
Урок з теми Віруси для 10 класу. Ознайомлення з темою, а саме особливостями еволюції вірусів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 75 Тема: Віруси й еволюція

Номер слайду 2

Існує кілька гіпотез виникнення вірусів 1. Гіпотеза регресивної еволюції. 2. Гіпотеза виникнення з доклітинних форм життя. 3. Гіпотеза «оскаженілих генів».

Номер слайду 3

Гіпотеза регресивної еволюції. Віруси є нащадками стародавніх одноклітинних організмів, будова яких спростилася через паразитичний спосіб життя. Вони могли бути внутрішньоклітинними паразитами і зазнати регресивної (дегенеративної) еволюції.

Номер слайду 4

2. Гіпотеза виникнення з доклітинних форм життя. Віруси є нащадками стародавніх доклітинних форм життя, які перейшли до паразитичного способу існування. Вважається, що до виникнення перших клітин як носії спадкової інформації використовувалися різні форми нуклеїнових кислот.

Номер слайду 5

3. Гіпотеза «оскаженілих генів». Віруси - видозмінений генетичний матеріал, що «втік» із клітини. Гіпотеза ґрунтується на схожості вірусів з мобільними генетичними елементами. Віруси-«втікачі» стали відносно автономними, але певну залежність від клітин зберегли.

Номер слайду 6

Взаємодія вірус — хазяїн. Віруси взаємодіють з клітинами за схемою: паразит - хазяїн. Нові інфекції перебігають у важкій формі, нерідко зі смертельним результатом, але в процесі еволюції вони стають більш легкими. З часом види-хазяї набувають імунітету до вірусу.

Номер слайду 7

Іноді вірус має двох хазяїв: в одного виду він викликає тяжке захворювання, а іншому не завдає шкоди і «зберігається» в ньому. Наприклад, вірус сказу в природі зберігаєтьсяв гризунах, віруси енцефаліту переносяться кліщами.

Номер слайду 8

Роль вірусів у виникненні ДНК-геномів Існує гіпотеза про те, що віруси першими в еволюції використали ДНК для перенесення спадкової інформації. Ця гіпотеза ґрунтується на припущенні, що спочатку всі живі системи використовували тільки РНК для збереження і реалізації спадкової інформації. Найдавніші віруси також були РНК- вмісними. Але згодом вони змінили РНК на ДНК, щоб уникнути дії захисних систем клітин, які знищували молекули вірусної РНК.

Номер слайду 9

Віруси «розробили» і ферментний апарат для реплікації ДНК. Поступово в усіх живих системах здійснився перехід від РНК- до ДНК-геномів.

Номер слайду 10

В еволюції віруси є важливим «засобом» горизонтального перенесення генів, що забезпечує генетичне різноманіття організмів. Горизонтальне перенесення генів - процес, за якого генетична інформація передається не від батьків до нащадків, а міжнеспорідненими організмами, які іноді належать навіть до різних біологічних видів. Фрагменти ДНК вірусів, які заражувализалишки вірусів є суттєвими елементами геномів сучасних організмів. У людини й ссавців вони складають до половини всіх послідовностей ДНК.

Номер слайду 11

За допомогою горизонтального перенесення генів сформувалася система адаптивного імунітету у хребетних, виникла плацента у ссавців, у людини розвинулися більші інтелектуальні здібності порівняно з приматами.

Номер слайду 12

Вірусне походження клітинного ядра 2001 року була запропонована гіпотеза вірусного походження клітинного ядра, згідно з якою ядро сучасних еукаріотів є давнім вірусом, «осілим» у без’ядерній клітині. Гіпотеза моделі еволюції еукаріотів, у якій вірус, схожий із сучасним вірусом віспи, розвинувся в клітинне ядро. Поступово цей вірус став основним сховищем інформації в клітинці, яка зберегла здатність до трансляції генів і життєздатності.

Номер слайду 13

У деяких порівняно простих організмах, таких як паразитичні червоні водорості, ядро може проникати з клітини в клітину. Цей процес дуже нагадує вірусне інфікування.

pptx
Додав(-ла)
Іванівна Марія
Додано
8 травня 2023
Переглядів
225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку