Презентація з української літератури "Література рідного краю. А. Тарасовський"

Про матеріал
Ознайомити учнів з біографією та творчістю Анатолія Тарасовського; продовжувати визначати ідейно-художню цінність поетичних творів; удосконалювати вміння аналізувати поетичні твори, визначати засоби художньої виразності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Анатолій Тарасовський. Презентацію розробила вчителька української мови та літератури Поповська Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

Епіграф до уроку«Той, хто по-справжньому любить свою Батьківщину, з усякого погляду справжня людина»(В. Сухомлинський)

Номер слайду 3

Біографія. Анатолій Геннадійович Тарасовський народився 28 березня 1949 року в Хабаровському краї. Згодом родина переїжджає до міста Запоріжжя, де закінчує загальноосвітню школу № 56. У 1966 році вступає до Запорізького машинобудівного інституту (зараз Національний технічний університет) за фахом інженер-електромеханік. Після інституту служив в армії, потім працював молодшим науковим співробітником у Науковому дослідницькому інституті. Пізніше був керівником випробувальних станцій. Писати почав з двадцяти років російською мовою, але з 2010 року пише українською. Має власну родину, двох синів.

Номер слайду 4

У 1985 році закінчив ЗНУ, факультет журналістики, бо працюючи на заводі був редактором цехової стіннівки, навіть зі школи захоплювався цим заняттям. Зустріч з літературним об’єднанням «Пошук» вважав доленосною. Познайомившись з Володимиром Солодовниковим, мав наставника, справжнього друга. Став членом Запорізького літературно-художнього об’єднання «Пошук» імені Миколи Лиходіда. Друкувався в альманахах Конгресу літераторів України «Провинция», журналах «Отражение» та органах друку міста Запоріжжя. Має публікації в українському літературно-художньому та громадсько-політичному часопису Запорізького краю «Хортиця». Лауреат конкурсу «Під небом Грузії» від Міжнародної Гільдії письменників, дипломант літературно-музичних фестивалів «Зірка Різдва», «Шевченкове Запоріжжя» та альманахів «В стенах «Серебряного века». На слова автора були покладені такими композиторами: Анатолієм Сердюком, Володимиром Козеровським, Ольгою Ліщук, Жанною Арішака.

Номер слайду 5

Літературна творчість. Твори: «Распахивая душу» (2011), «Коротко… о жизни» (2019), «Памяти серебряные струны» (2019), «Всему своё время…» (2020). Брав участь у передачі «Суботні зустрічі з Анатолієм Тарасовським» на телеканалі Запоріжжя. Анатолій Геннадійович любить подорожувати. Побував у Болгарії, Угорщині, Сінгапурі, відпочивав на островах Мальдіви, Маврикій, Балі та багато інших захоплюючих куточків світу.

Номер слайду 6

Моя Україна. Коли дивлюсь я з полонини. У легкокрилу голубінь,Тебе я бачу, Україно,І нашу радість, й нашу біль. У водоспадах кришталевих. Твоя душа жива бринить,Вплітає думи КобзаревіВона в мелодії трембіт. Любіть Україну і Крим, і Карпати,Дніпро і просторі таврійські краї,Країну, як матір, не можна обрати,Та всі ми родина і діти її.

Номер слайду 7

Серед ланів, садів і квітів. Дзвенить пісенний водограй. Тебе не можна не любити,Моя земля і рідний край. Кохана кожної хвилини,Бо навіть у скрутні часи. Стинає дух від України,Від неповторної краси. Любіть Україну і Крим, і Карпати,Дніпро і просторі таврійські краї,Країну, як матір, не можна обрати,Та можна, як неньку, любити її.

Номер слайду 8

Така незламна, невмируща,В тобі – жива козацька кров.І відчуваєш серцем дужче. До тебе ніжність і любов. Зростай нестримно і невпинно,І щиро віриться в одне –Що з нами разом Україну. Щаслива доля віднайде!Любіть Україну і Крим, і Карпати,Дніпро і просторі таврійські краї,Країну, як матір, не можна обрати. Та варто, щоб кожен був гідним її!

Номер слайду 9

Аналіз поезіїЖанр: вірш. Літературний рід: лірика. Вид лірики: громадянська. Тема: змалювання образу України, її неповторності та незламності.Ідея: возвеличення любові українського народу до своєї країни. Основна думка: любов до Батьківщини є основною частиною людського буття.

Номер слайду 10

Без бою?Нещодавно дізнався про такий факт. Не утримався. Без пострілу, без жодного… одразу…При зброї - та під ворога лягти? -Віддали у Криму військову базу. Хоча були повинні зберегти. Де патріоти – разом з командиром. Готові у бою життя віддатьЇм про присягу і про честь мундиру. Нагадувати – тільки ображать…Та ввічливі зелені чоловічки. У камуфляжі, але без відзнак -На рукавах якісь-то білі стрічки -Тоді з'явились, звідкиля – хтозна. Та слухай… Поруч школа, дитсадочок,Дарує сонце весняну теплінь. Та кількасот синів чиїсь і дочок. Там вчаться жити на своїй землі. Ну а бійцям тоді не віщувало. Що з цього боку з'явиться бідаІз голосом, посиленим металом, -«Сдавайтесь, или мы войдем туда…»Важкий то вибір, правди ніде діти,Де підлість – бо інакше не назвеш –Скоритись, щоб не постраждали діти,Або повік пробачень не діждеш.

Номер слайду 11

І не судіть… Бо якщо патріоти,Вітчизні присягають тільки раз. Були готові дати відсіч, доти«Всім скласти зброю» – не лунав наказ…Пішли… А дітям не завдали горя.І свідки, мабуть, позабули вже…Неподалік плескалось Чорне море,Таке знайоме, рідне… І чуже.І тільки довго буде за образу. Та згадка про підступність ворогів«Віддали у Криму військову базу»……Настане час повернення боргів!

Номер слайду 12

Аналіз поезії. Визначити самостійно тему, ідею, основну думку. Жанр: вірш. Літературний рід: лірика. Вид лірики: громадянська, філософська. Тема: Ідея: Основна думка:

Номер слайду 13

Голуби. Я знаю це. І не питайте, звідки…Не вигадки - та тільки уяви –Як на очах у тисяч…тисяч! свідків. У Ватикані після молитвиза Божу Благодать для України. Над площею у неба голубінь. Злетіли з рук пантифіка перлини –Знялася пара білих голубів.І з кожним змахом із невпинним рухом. Все вище, як найдалі від дахів…Та біла чайка разом з чорним круком. Зненацька налетіли на птахів.

Номер слайду 14

З’явилися під крил нечутний плескіт. Злетілись ті закляті вороги.І відчаєм лунав пташиний клекіт. Розносився та чувся навкругиІ люд мовчав, затамувавши подих,І бідкався – нерівний, бо двобій…Та вражі птиці не змогли, на подив,Зчинити зла тій парі голубів. Хоч свідкам, що спостерігали вранці,Загибель неминучою здалась –Посланцям Миру і його обранцям Та спроба з кігтів вирватись вдалась... Пошарпані та гублячи пір’їни. Що разом підіймались в голубінь. Як символи – Схід – Захід України. Була та пара білих голубів…Що лишаться на згадку, як повір’я –Ознака переможного добра…Та довго ще спадало біле пір'я,Кружляючи над площею Петра…А в небо синь здіймалися перлини –Обидва. Разом, ледь помітні вже…Та в них я бачу рідну України,Що вистоїть. І волю збереже.

Номер слайду 15

Аналіз поезії. Визначити самостійно тему, ідею, основну думку. Жанр: вірш. Літературний рід: лірика. Вид лірики: громадянська, філософська. Тема: Ідея: Основна думка:

Номер слайду 16

Дайте відповіді на питання1. Розкажіть про основні події з життя А. Тарасовського.2. Які літературні твори ви запам’ятали?3. Що найбільше вразило в поезії автора?4. Визначити жанр, тему або мотив, ідею твору.5. Виписати художні засоби виразності.

Номер слайду 17

Гра на повторення. Розпочати

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯСкласти усне висловлювання «Моя незалежна Україна» або «Мої враження від поезії Анатолія Тарасовського».

Номер слайду 19

Використані джерелаhttps://st3.depositphotos.com/1000619/13287/i/600/depositphotos_132874480-stock-photo-yellow-green-field-under-the.jpghttps://static3.depositphotos.com/1000462/108/i/450/depositphotos_1082042-stock-photo-sunflowers.jpghttps://st.depositphotos.com/2084109/2301/i/450/depositphotos_23011910-stock-photo-grain-field.jpghttps://img.freepik.com/premium-vector/ukraine-peace-stop-war-illustrator-art_588319-112.jpg

pptx
Додано
6 вересня 2023
Переглядів
375
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку