Презентація з вивчення явищ природи

Про матеріал
Презентацію "Явища природи" можна використовувти при вивченні нової теми з курсу "Я досліджую світ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯВИЩА ПРИРОДИ ПОРИ РОКУПідготувала вчитель початкових класів. Початкової школи №332 м. Києва. Величко Марія Федорівна

Номер слайду 2

ВСТУПНА БЕСІДАЧи змінилось щось в природі порівняно з літньою порою?Які зміни відбулися з повітрям?Які зміни відбулися з рослинами?Які зміни відбулися з тваринами?

Номер слайду 3

ВІТЕР – РУХ ПОВІТРЯ

Номер слайду 4

Гроза – явище, під час якого виникають блискавки (сильні електричні розряди всередині хмари та біля поверхні землі), які супроводжуються громом. Гроза – небезпечне явище, яке може викликати несподівані повені, пожежі.

Номер слайду 5

Роса виникає влітку, восени , навесні. Вранці здається, що трава волога, ніби після дощу. За ніч повітря охолоджується, пара, що є в повітрі, торкається поверхні землі та перетворюється на краплини води. Восени вночі інколи роса підмерзає та набуває білого кольору. Через те трава також здається білою.

Номер слайду 6

Іній – вид опадів із тонкого шару крижаних кристалів. Утворюється із пари, що є в повітрі. Якщо температура землі вранці нижче від нуля, то утворюється іній, якщо вище – роса. Взимку від ваги інію можуть ламатися гілки дерев.

Номер слайду 7

Заметіль – явище, коли вітер переносить сніг над землею. Буває заметіль із снігу, що падає,та зі снігу, який лежить уже на землі.

Номер слайду 8

Град – вид опадів із непрозорого льоду овальної чи неправильної форми. Може бути від 1 мм до 13 см. Зазвичай випадає влітку. Завдає шкоди господарствам, знищуючи культурні рослини на полях. Час опадів – 5-10 хвилин.

Номер слайду 9

Райдуга – явище, яке з’являється після дощу, або перед ним. Являє собою одну (інколи дві) дуги, що складаються із семи кольорів спектра. Райдугу можна спостерігати, коли сонце освітлює водяний пил поблизу водоспадів, фонтанів. У легендах і міфах райдуга – місток, що з’єднує світ богів та людей.

Номер слайду 10

Туман – явище, яке робить повітря мутним, непрозорим. Туман – це хмара біля поверхні землі. Хочеш пройтися по хмарі? Пройди крізь туман. Адже немає різниці між туманом на землі та хмарою на небі. Осінні тумани біля річок, у ярах густіші, ніж влітку. Бувають тумани й у морозні зимові дні.

Номер слайду 11

Хмарка сонечко закрила,Слізки срібнії зронила. Ми ті слізки пошукаєм,У травичці позбираєм. Пострибаєм, як зайчата. Політаєм, як пташата. Потанцюємо ще трішки,Щоб спочили ручки, ніжки. Всі веселі? От чудово!А тепер до праці знову. Фізкультхвилинка

Номер слайду 12

Прочитайте текст підручника (с.4)Запитання - Що таке явища природи? - Чи можна назвати зміну пір року явищами природи? Робота з підручником

Номер слайду 13

Про яке явище природи йшлося у віршику?

Номер слайду 14

Назвіть явища, відгадавши загадки: Трох-торох, трох-торох, з неба сиплеться горох: не солодкий та смачний, А холодний, льодяний. Хто узимку до діток Заповзе під кожушок, Пощипає ручки, щічки, Забереться в черевички?Летіла птиця по синьому небіКрила розпушила, Сонце закрила. Рукавом махнув, дерева погнув. На траві блищать сльозинки,Такі гарні намистинки. Не дід, а сивий,Не спить, а стелиться.

Номер слайду 15

Назвіть пору року

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
21 лютого 2021
Переглядів
1263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку