Презентація за темою "Українське бароко.Архітектура."

Про матеріал
У даній презентації представлено матеріал до теми з мистецтва 8 клас "Українське бароко.Архітектура.",представлені памятки українського бароко і коротке описання споруд, матеріал надає можливість вибрати необхідний матеріал для уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське бароко XVII – XVIII ст. Архітектура.

Номер слайду 2

Заповни таблицю «Українське бароко» Архітектура Скульптура Живопис Музика

Номер слайду 3

Нові оригінальні ідеї європейського бароко знайшли своє відображення в українському мистецтві. З'явився стиль бароко в Україні в XVII –XVIII ст. За стильовими особливостями українське зодчество того періоду можна поділити на дві архітектурні школи: західну (Львівщина, Рівненщина. Тернопільщина, Івано-Франківщина); східну (Київщина, Чернігівщина, Полтавщина та Слобожанщина)

Номер слайду 4

Західна школа була орієнтована на застосування художніх прийомів західноєвропейського мистецтва. Для західної архітектури того часу характерними елементами є стіни, багато прикрашені різьбленими карнизами, пілястрами, вишуканою ліпниною і скульптурними постатями. Головний вхід зазвичай прикрашався фронтоном і колонами з боків.

Номер слайду 5

Одним з перших будівель стилю бароко, був єзуїтський костел Петра і Павла у Львові, побудований в 1610-1630рр. Італійським зодчим Джакомо Бріано

Номер слайду 6

Домініканський костел у Львові, 1749 р. найяскравіший зразок пізнього бароко у Львові, арх. Ян.де Вітте

Номер слайду 7

Собо́р Святого Юра  у Львові 1744 р.-1762р.р. є греко-католицьким собором. Його по праву вважають перлиною українського бароко. Архітектор Бернард Меретин. Головний фасад будівлі прикрашений дивовижними скульптурами знаменитого скульптора Йоганна Пінзеля. В інтер'єрі розміщені скульптурні твори М. Філевича і С.Фесінгера.  

Номер слайду 8

Собор Святого Юра  у Львові

Номер слайду 9

Собор Успіння Пресвятої Богородиці в Почаєві(1771-1783 рр. Тернопільська область ). Збудований за проектом архітектора Г. Гофмана Собор був побудований у стилі пізнього бароко та рококо. Він піднімається над землею на 56 метрів.

Номер слайду 10

Найбільший православний храмовий комплекс і монастир на Західній Україні і другий на Україні після Києво-Печерської лаври. Згідно з переказами, монастир заснували ченці Києво-Печерської лаври, які втекли від навали татар в 1240 р.. Місце свого усамітнення назвали в пам'ять про річку Почайну - притоку Дніпра, на березі якої колись стояв їх монастир.

Номер слайду 11

Східна школа Стиль бароко у центральних і східних регіонах під впливом місцевих традицій набув національних самобутніх рис і називався «козацьке бароко». Його характерними ознаками є фарбування стін і дахів у білий, блакитний або зелений кольори, золочення куполів, декорування ліпниною, переважно рослинного характеру. Троїцька церква Густинського монастиря 1600 р.

Номер слайду 12

Хрестово- здвиженський собор, Полтава 17 ст. Покровський собор, Харків, 1689 р. Георгіївський собор Видубицького монастиря в Києві (1696–1701 р.р.)

Номер слайду 13

Церква Святої Катерини м.Чернігів 1715 р. Спасо-Преображенський собор, Ізюм 1682-1684 р.р. Миколаївська церква у Ніжині (1668-1669)

Номер слайду 14

Спасо-Преображенська церква, Великі Сорочинці 1728-1734 рр. Троїцький собор у Новомосковську (1773–1779 рр.) Козацька громада зібрала гроші для цього. Будівничим став майстер з Харківщині Яким Погрібняк, який у 1773-1778 рр. спорудив прекрасну пам’ятку козацького бароко.

Номер слайду 15

Андріївська церква у Києві За проектом Ф.Б. Растреллі у 1747-1753

Номер слайду 16

Маріїнський палац, 1750—1755 рр. побудова­ний у 1750-1755 рр. за проектом Б. Растреллі.

Номер слайду 17

Українська барокова архітектура розвивалася не тільки завдяки новому будівництву, а й через надання храмам княжої доби рис нового художнього напряму. Києво-Печерська лавра м.Київ- один з перших, по часу заснування, монастирів Київської Русі. Одна з найважливіших православних святинь. Заснований у 1051р. при Ярославі Мудрому монахом Антонієм, родом з Любеча, і його учнем Феодосієм. Князь Святослав II Ярославич подарував монастирю плато над печерами, де пізніше виросли прекрасні кам'яні храми. У фондах Лаври зберігаються 62 тис. одиниць рідкісних творів мистецтва. Занесений в список 360 світових архітектурних шедеврів. Ансамбль Києво-Печерської лаври м. Київ

Номер слайду 18

Софійський собор у Києві XI-XVIII ст., перебудований І .Мазепою. Було додано шість нових барокових бань.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Молчанова Вікторія Веніамінівна
    Дякую за гарну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зарниця Юлія Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
17 листопада 2019
Переглядів
23954
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку