Презентація "Забруднення навколишнього середоша і здоров'я"

Про матеріал
Формувати поняття про екологічну безпеку, систематизувати знання про вплив забруднення навколишнього середовища на здоров'я; сприяти формуванню в здобувачів освіти з порушенням слуху стійких переконань щодо важливості дотримання принципів екологічної безпеки оточуючого середовища; розвивати спостережливість, уміння визначати пріоритети; виховувати свідому потребу в збереженні якісного екологічного стану навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна безпека. Забруднення навколишнього середовища і здоров’я. Питна вода і здоров’я. Небезпека купання у забруднених водоймах.

Номер слайду 2

Асоціативний кущ ЗАБРУДНЕННЯ

Номер слайду 3

Забруднення навколишнього средовища і здоров`я. Ви, напевно, часто чуєте слова «екологія», «Екологічна ситуація», «екологічні проблеми», «екологічна безпека». У наш час цим терміном позначають науку про взаємовплив людини і природи та про засади раціонального природокористування.

Номер слайду 4

Людство стоїть на порозі екологічної катастрофи, парниковий ефект і зменшення озонового шару, проблема чистої води і кислотні дощі є причиною 70% ракових захворювань у людей і тварин.

Номер слайду 5

Забруднення навколишнього средовища і здоров`я. Важко поранена, плаче хвора Земля, і Чорнобиль, тривожний спалах - закликає до розуму.

Номер слайду 6

Чи є у вас улюблене місце на природі? Опишіть його кількома реченнями. Чому людей приваблює природа, виникає бажання побути певний час чи в лісі, чи в лузі, чи прогулятися в парку?Чому відпочинок вважається найефективнішим для людини саме на природі (море, річка тощо)?

Номер слайду 7

Проблеми екології і навколишнього середовища - це питання здоров'я людини, сім'ї, дітей і долі планети в цілому. Всього за декілька останніх десятиліть в рази зросли навантаження, які щодня доводиться витримувати нашому організму.

Номер слайду 8

Причиної їх є те, що одночасно з'явилися два нові чинники ризиків:1.  Різке погіршення екології за рахунок більш ніж десятиразового зростання кількості автомобілів.2. Погіршення якості харчування

Номер слайду 9

Розгляньте пропонований ілюстративний матеріал і складіть колективно інформаційне повідомлення «Забруднення навколишнього середовища».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вода – диво природи. ЇЇ завжди вважали джерелом усього живого. Вода настільки міцно увійшла в наше життя, що ми й не мислимо без неї свого існування.

Номер слайду 12

Питна вода і здоров`я. Щороку 22 березня світова спільнота відзначає День води. Мета акції – домогтися забезпечення чистою водою всього населення земної кулі (а сьогодні більше 1 млрд. землян відчувають «водне» голодування). Для вирішення цієї глобальної проблеми важливе значення має охорона оточуючого середовища.

Номер слайду 13

Питна вода і здоров`я. Проблема питного водопостачання в Україні, як і в інших країнах світу, існує не ізольовано, а в численних взаємозв’язках з народногосподарськими, водогосподарськими та екологічними проблемами. ЇЇ розв'язанню сприяють Водний і Земельний кодекси України, державні стандарти та галузеві нормативні документи, що регулюють утримання джерел питного водопостачання і забезпечення належної якості питної води.

Номер слайду 14

Питна вода і здоров`я. Підраховано, що на кожного землянина припадає близько 300 млн м3 води. Більшість водної стихії на Землі – це моря та океани, в яких вода солона. На нашій планеті водні ресурси у великій кількості, якщо брати до уваги їх усі. Водночас води, яку ми можемо відразу використовувати для своїх щоденних потреб, дуже мало. На 100 літрів солоної води припадає лише 2 літри прісної.

Номер слайду 15

Питна вода і здоров`я. Озера й річки – наш основний постачальник прісної води. А це не так багато, враховуючи, що на одного міського жителя на добу витрачається 200 – 400 літрів води. Напевно, важко уявити собі, скільки води потребує все місто. Зате стає зрозумілим, як важливо економно використовувати її.

Номер слайду 16

Основні забруднювачі природних вод – нафта і нафтопродукти, які надходять у воду в результаті природних виходів нафти в районах її залягання, нафтовидобутку, транспортування, переробки та використання в якості палива і промислової сировини. Забруднення водного середовища відбувається при надходженні у водойми рідини, що стікає з оброблених хімікатами сільськогосподарських і лісових земель, і при скиданні у водойми відходів підприємств. Все це погіршує санітарно-гігієнічні показники якості води

Номер слайду 17

Ще у давні часи люди шанували і цінували воду, дбайливо ставились до джерел, криниць і колодязів. Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Вживання недоброякісної питної води (2–2,5 л на добу однією людиною) суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб.

Номер слайду 18

Питна вода і здоров`я. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я, забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Номер слайду 19

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Номер слайду 20

Питна вода і здоров`я. Без води людство споглядатиме лише пустельні пейзажі. Без цієї стихії життя на Землі зупиниться: зав’януть квіти, зникнуть майже всі звірі, замовкнуть назавжди птахи. Усе живе на Землі потребує води. Кожна її крапля є дорогоцінним даром природи. Ніколи про це не забуваймо!

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Рефлексія «Ланцюжок побажань»Учням пропонується «ланцюжком», по черзі звернутися до себе та інших за підсумками колективної взаємодії. При цьому вони передають символ уроку – глобус.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Прочитати параграф 23 ст.107 – 111 підручник - Т. Є. Бойченко. Дати відповіді на запитання (усно) на ст.111 Ситуаційні завдання ст. 111. підготувати прислів’я, загадки, приказки про воду і водойми;

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Palamarchuk Elena
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 8 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
24 березня 2023
Переглядів
4450
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку