Презентація "Задачі з генетики"

Про матеріал
Презентація містить генетичні задачі та їх розв'язки. Матеріал буде корисним для пояснення на уроці складання схем схрещування та для підготовки до ДПА/ЗНО (НМТ)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач з генетики. Вчитель Бакало Любов Григорівна

Номер слайду 2

Задача 1. У хлопчика І група крові, а в його сестри – ІV. Які групи крові мають їхні батьки?А) І і ІV;Б) ІІ і ІІІ; В) ІІ і ІV; Г) І і ІІІ.

Номер слайду 3

Якщо в дітей І (ОО) і ІV (АВ) групи крові, то батьки повинні бути носіями генів АО  і  ВО, значить у них ІІ і ІІІ групи. Р ♀  АО      ♂   ВОG:    А;  О         В;   ОF1: АВ; АО; ВО; ОО   ІV     II    III    IВідповідь: у батьків ІІ і ІІІ групи крові (Б).

Номер слайду 4

Задача 2. Порушення обміну фенілаланіну – фенілкетонурія – успадковується як рецесивна ознака. У медико – генетичну консультацію звернулись здорові батьки, у яких народилася дитина із цим захворюванням. Їх цікавить питання: яка ймовірність ( % ) народження в них здорової дитини?А) 0%;Б) 25%;В) 50%;Г) 75%.

Номер слайду 5

А - здорові;а - хворіЯкщо батьки обоє здорові, а дитина хвора, значить вони є носіями гена фенілкетунорії обоє. Р ♀  Аа       ♂  Аа. G:  А;  а         А;  а F1 : АА; Аа;Аа;      аа     здорові діти              хворі             75%                             25%Відповідь: ймовірність народження здорової дитини становить 75% (Г).

Номер слайду 6

Задача 3. У канарок зчеплений з Х-хромосомою ген В зумовлює зелене забарвлення оперення, в – коричневе. Зелену самку схрестили з коричневим самцем. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що в птахів гетерогаметна стать – жіноча. А) 25%;Б) 0%;В) 50%;Г) 100%.

Номер слайду 7

ХB  - зелене забарвлення. Хb - коричневе♀ ХBY - самка зелена♂Хb. Хb - коричневий. Р ♀ ХBY     ♂Хb. Хb. G: ХB; Y        Xb; Xb. F1 : XBXb; XBXb;   Xb. Y; Xb. Y        самці зелені       самки коричневіВідповідь: ймовірність 0% (Б).

Номер слайду 8

Задача 4. Собаководи одного з клубів протягом кількох років схрещували мексиканських безшерстих собак між собою. У потомстві завжди були безшерсті й шерстисті собаки у співвідношенні 2 : 1, також з’являлись мертві цуценята з численними аномаліями. Собаководи висловили свої думки щодо цього:1-й собаковод: безшерстість – домінантна ознака;2-й собаковод: безшерсті собаки завжди гетерозиготні;3-й собаковод: домінантний ген у гомозиготному стані спричиняє загибель цуценят. Хто з них має рацію? А) усі мають рацію;Б) лише 1-й і 2-й;В) лише 2-й і 3-й;Г) усі помиляються.

Номер слайду 9

Якщо у потомстві безшерстих були безшерсті  і шерстисті цуценята, це означає, що безшерстість - домінантна ознака, і схрещувані особини гетерозиготні А-безшерсті а-шерстистіР ♀  Аа       ♂ Аа. G:  А;  а         А; а F1 : АА;    Аа;Аа;      аа  мертві       безшерсті     шерстистіВідповідь: усі собаководи мають рацію (А).

Номер слайду 10

Розв’яжіть задачу(дигібридне схрещування)Дрозофіла жовтого кольору з дуже вузькими крилами схрещена із звичайною дрозофілою (сіре тіло і нормальні крила). Якими будуть гібриди, і якими будуть нащадки від схрещування між собою таких гібридів?Жовте забарвлення – рецесивний ген;Вузькі крила – домінантний ген.

Номер слайду 11

Бажаю успіхів!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
29 січня 2023
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку