Презентація"Загальна характеристика сенсорних систем організму людини їхня будова "

Про матеріал
Сенсорні системи людини, аналізатори як системи, що сприймають зміни внутрішнього та зовнішнього середовища, Загальне значення сенсорних систем, різновиди рецепторів та їх роль у формуванні відчуттів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 кл Матяш пар 42 Загальна характеристика сенсорних систем організму людини їхня будова 6 03 2025* Наш мозок безперервно одержує інформацію→ про всі зміни навколишнього середовища, → а також про стан внутрішнього середовища організму. Що таке сенсорні системи і як вони працюють? 

Номер слайду 2

* Сприйняття, передачу та аналіз цієї інформації забезпечують сенсорні системи.

Номер слайду 3

Сенсорна система → це сукупність органів чуття з рецепторами → і структур центральної та периферичної нервової системи, → які сприймають й аналізують різні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища.

Номер слайду 4

* У сенсорній системі розрізняють три відділи: → периферичний, → провідниковий → і центральний (мал. 148). Мал. 148. Схема загальної структури сенсорних систем

Номер слайду 5

Номер слайду 6

* Периферичний відділ складається з рецепторів, → які сприймають певний вид подразнення. * Ці рецептори входять до складу відповідного органа чуття → або розташовані у тканинах.

Номер слайду 7

* Провідниковий відділ утворюють чутливі нерви, → які відходять від рецепторів, та ядра стовбура мозку. * По них нервові імпульси передаються до центрального відділу сенсорної системи.

Номер слайду 8

* Центральний відділ - це певні ділянки центральної нервової системи → (кори і підкіркових центрів головного мозку), → де аналізуються подразнення і формуються відчуття. * У цьому відділі також формується відповідь на подразнення, → які надходять від рецепторів.

Номер слайду 9

* Сенсорні системи забезпечують пристосувальні реакції організму → у відповідь на дію подразників зовнішнього та внутрішнього середовища. * Ушкодження будь-якого відділу сенсорної системи → призводить до втрати здатності розрізняти певні подразнення.

Номер слайду 10

* Рецептори - особливі чутливі структури, → що сприймають подразники зовнішнього і внутрішнього середовища → й перетворюють їх на нервові імпульси. Які є типи рецепторів? 

Номер слайду 11

* Рецепторами можуть бути нервові закінчення в тканинах → або спеціалізовані клітини, що входять до складу різних органів чуття.

Номер слайду 12

* Кожен вид рецепторів сприймає тільки один тип подразників.

Номер слайду 13

механорецептори - сприймають різні механічні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища; → входять до складу органів слуху, рівноваги, шкіри, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів тощо;Розрізняють такі рецептори:

Номер слайду 14

хеморецептори - сприймають вплив різних хімічних сполук; → до них належать рецептори смаку, нюху, → а також ті, що розташовані в тканинах і стінках кровоносних і лімфатичних судин тощо;

Номер слайду 15

фоторецептори - сприймають дію світлових променів; → входять до складу органа зору;Будова сітківки: 1 - пігментні клітини; 2 - рецепторний шар; 3 - нейрони; 4 - волокна зорового нерва; 5 - палички; 6 - колбочки

Номер слайду 16

терморецептори - сприймають зміни температури зовнішнього та внутрішнього середовища; → розташовані в шкірі та внутрішніх органах;Холоднийрецептор Теплийрецептор

Номер слайду 17

рецептори, що відповідають за больові відчуття - ноцицептори, → дають змогу своєчасно сприймати порушення в роботі внутрішніх органів → або певні небезпечні впливи чинників зовнішнього середовища.

Номер слайду 18

* Сукупність рецепторів, пов’язаних з певним нейроном центральної нервової системи, → утворює рецепторне поле. Як функціонують рецептори? 

Номер слайду 19

* Для того щоб рецептори сприйняли певний подразник, → потрібно, щоб він подіяв на них з певною силою. * Так, орган слуху людини може сприймати звукові хвилі із частотою → не менше ніж 16 → і не більш як 20 000 коливань за секунду.

Номер слайду 20

* При цьому різні рецептори, що входять до складу рецепторного поля, → мають різний поріг чутливості до дії подразника →(так, одні рецептори в органі слуху людини здатні сприймати низькі звуки, інші - високі).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

* Фізіологічна роль рецепторів полягає в тому, → що вони перетворюють одні форми енергії подразників:→ фізичну (механічну, теплову та ін.) → або хімічну на електричну енергію нервових імпульсів.

Номер слайду 25

* Далі ці імпульси передаються чутливими нейронами → у певні зони кори великих півкуль кінцевого мозку. * Там інформація, що надходить від рецепторів, → відбивається у свідомості людини у вигляді суб’єктивних образів - → відчуттів, відтворень і уявлень.

Номер слайду 26

* У головному мозку збудження, які надходять від органів чуття, аналізуються, → від нього також надсилаються сигнали органам, → які відповідають за виконання певних функцій. * Наприклад, побачивши на дорозі гострий предмет,→ людина його обходить, → почувши дзвінок телефона, реагує на нього.

Номер слайду 27

* Для всіх типів рецепторів характерне явище адаптації, → тобто пристосування до тривалої дії подразника. * Якщо подразник діє довго, → поріг чутливості сенсорної системи підвищується.

Номер слайду 28

* Так, людина, яка приїхала після тривалого перебування на природі (наприклад, у лісі) до міста, → спочатку дуже чутлива до шумів (руху транспорту, гучних розмов людей), → але через певний час такий шум привертає дедалі менше її уваги.

Номер слайду 29

Зорові рецептори досить швидко здатні адаптуватися як до яскравого освітлення, так і до затемнення.

Номер слайду 30

* Найгірше адаптуються до подразнення больові рецептори.

Номер слайду 31

* Якщо на сенсорну систему певний подразник діє періодично→ і при цьому щоразу сила його дії поступово збільшується, зростає її чутливість. * Наприклад, фахівці-кулінари краще за людей інших професій розпізнають якість їжі, → водії — розрізняють за звуком двигуна, що працює, його стан тощо.

Номер слайду 32

* Але слід зазначити, що чутливість сенсорних систем до дії певних подразників можна підвищувати лише до певної межі, → багато в чому ця здатність визначається спадково.

Номер слайду 33

* Завдяки адаптаційним механізмам, закладеним в організмі кожної людини, → ми здатні за допомогою тривалих вправ підвищувати функціональні можливості сенсорних систем. * Так тренують свій слух музиканти, → відчуття кольору - художники, → смак і запахи - спеціалісти-дегустатори та інші.

Номер слайду 34

* Відповідно до різних типів рецепторів існують і різні сенсорні системи. * У людини розрізняють такі основні сенсорні системи: → зорову, → слухову, → смакову, * Дотикову→ та нюхову. Які є типи сенсорних систем? 

Номер слайду 35

* До периферичної частини сенсорної системи входять і відповідні органи чуття: → очі (сприймають світлові подразники), → вуха (звукові), → язик (смакові), → ніс (запахи), → орган рівноваги (контроль за положенням у просторі) та ін.

Номер слайду 36

* Усі сенсорні системи організму людини пов’язані між собою, → особливо в корі головного мозку, численними нервовими зв’язками. * Тому різні сенсорні системи здатні до взаємодії та взаємокомпесацїі.

Номер слайду 37

* Унаслідок цього подразнення рецепторів однієї із сенсорних систем → формує відчуття, що забезпечують інші. * Наприклад, людина чує гавкіт собаки та уявляє її образ. * Почувши запах горілого дерева, людина може уявити пожежу.

Номер слайду 38

* Отже, у великих півкулях унаслідок взаємодії кіркових відділів різних сенсорних систем → формується програма поведінки людини, → оцінка певних дій тощо.

Номер слайду 39

* Біологічне значення явища взаємокомпенсації сенсорних систем полягає в тому, → → що в разі ушкодження однієї з них (унаслідок хвороби або травми) → підвищується чутливість до дії подразників інших. * Так, сліпі люди здатні краще розпізнавати звуки, запахи, → у них підвищена дотикова чутливість тощо (мал. 149).

Номер слайду 40

Мал. 149. Незрячі люди сприймають текст на дотик. Цей рельєфно-крапковий шрифт розробив француз Луїс Брайль

Номер слайду 41

рельєфно-крапковий шрифт Ключові терміни і поняття: рецептори, сенсорна система, аналізатори.

Номер слайду 42

Дайте відповідь на запитання. Дайте визначення поняття «сенсорні системи». 2. Які основні структурні елементи ВХОДЯТЬ до складу всіх сенсорних систем? 3. Які сенсорні системи людини ви знаєте? 4. Що таке адаптація рецепторів? 5. У чому полягає взаємодія сенсорних систем?ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ

Номер слайду 43

Укажіть відділ сенсорної системи, до складу якого входять рецептори: а) периферичний; б) центральний; в) провідниковий.2. Укажіть сенсорну систему, до складу якої входять фоторецептори: а) смакова; б) слухова; в) зорова; г) нюхова.3. Укажіть тип рецепторів, до яких належать рецептори смаку: а) механо-рецептори; б) хеморецептори; в) фоторецептори; г) терморецептори. Виберіть одну правильну відповідь

Номер слайду 44

Установіть правильну послідовність передачі подразнення у сенсорних системах: а) нервовий центр кори кінцевого мозку; б) рецептори; в) чутливий нерв.

Номер слайду 45

Обговоріть у групах. Назвіть типи сенсорних систем людини та подразники, які вони сприймають.

Номер слайду 46

Поміркуйте. Яке значення має явище взаємокомпенсації сенсорних систем?

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
9 березня
Переглядів
514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку