Презентація "ЗАХИСТ ГЕНОМУ ЛЮДИНИ ВІД ШКІДЛИВИХ МУТАГЕННИХ ВПЛИВІВ".

Про матеріал
Презентація для учнів 10 класу з предмету "Біологія і екологія". В презентації міститься інформація про "ЗАХИСТ ГЕНОМУ ЛЮДИНИ ВІД ШКІДЛИВИХ МУТАГЕННИХ ВПЛИВІВ" , а саме: механізми шкідливого впливу мутацій,заходи щодо захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів та таблиця шкідливих харчових добавок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАХИСТ ГЕНОМУ ЛЮДИНИ ВІД ШКІДЛИВИХ МУТАГЕННИХ ВПЛИВІВ

Номер слайду 2

1. Механізми шкідливого впливу мутацій.2.  Заходи щодо захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів.3. Шкідливи харчові добавоки. План

Номер слайду 3

1. Механізми шкідливого впливу мутацій. Сергій Михайлович Гершензон (1906—1998) — видатний український учений у галузі молекулярної біології та генетики, академік АН УРСР, один із засновників Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, автор гіпотези мутагенної дії екзогенної ДНК як потужного чинника впливу на мінливість та адаптацію живих систем.

Номер слайду 4

МУТАГЕНИ — це чинники, які можуть спричиняти мутації. Для того щоб чинник був мутагеном, він має легко проникати в клітини, зберігати їхнє життя та впливати на гени й хромосоми.1. Механізми шкідливого впливу мутацій.

Номер слайду 5

1. Механізми шкідливого впливу мутацій. За природою цих впливів мутагени поділяють

Номер слайду 6

Серед фізичних мутагенів найбільше значення має йонізуюче випромінювання (рентгенівське, ультрафіолетове, гамма-промені). Проникаючи в клітини, промені руйнують водневі зв'язки між нуклеотидами, вибивають електрони із зовнішньої оболонки атомів або молекул, унаслідок чого виникають високоактивні вільні радикали.1. Механізми шкідливого впливу мутацій.

Номер слайду 7

Це атоми чи молекули з неспареним електроном на орбіталях, що мають високу хімічну активність, зумовлену наявністю вільних валентностей. Вони порушують структуру білків, у молекулах ДНК виникають розриви, з'являються хромосомні й генні мутації. До фізичних мутагенів належать також фотони світла, підвищена або знижена температура тощо.1. Механізми шкідливого впливу мутацій.

Номер слайду 8

Хімічні мутагени - це гідроген пероксид, нітратна кислота, формальдегід, хлороформ, іприт. Одним із наймасовіших мутагенів є бензпірен, що утворюється під час згоряння бензину чи горіння нікотину. Навіть мінімальні дози цієї речовини чинять канцерогенний та мутагенний вплив.1. Механізми шкідливого впливу мутацій.

Номер слайду 9

До небезпечних хімічних мутагенів віднесено азбест та діоксини, які утворюються внаслідок термічної переробки органічної сировини або хлорування під дією високих температур. Механізм шкідливих впливів аналогічний опроміненню, але дія є більш специфічною й тривалішою.1. Механізми шкідливого впливу мутацій.

Номер слайду 10

До біологічних мутагенів належать віруси (наприклад, кіру, краснухи, грипу), токсини гельмінтів, грибів-паразитів, цвілевих грибів (наприклад, афлатоксини аспергілів) отруйних рослин й тварин.1. Механізми шкідливого впливу мутацій.

Номер слайду 11

У наш час виокремлюють декілька основних підходів для організації соціального захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів: 1) створення безвідходних технологій, замкнутих циклів виробництва у промисловості; 2) перехід від хімічних засобів боротьби в сільському господарстві до нешкідливих біологічних; 3) створення стійких сортів рослин, що не потребують хімічних засобів захисту; 4) тестування на мутагенність фармацевтичних препаратів, пестицидів; 5) вилучення або нейтралізація мутагенних чинників у навколишньому середовищі та ін2.  Заходи щодо захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів.

Номер слайду 12

Антимутагени — речовини, що знижують частоту мутацій. Вони нейтралізують мутаген до його реакції з молекулою ДНК або знімають пошкодження ДНК, що зумовлені мутагеном. Антимутагенну дію мають вітаміни, каротини, глутамін, серотонін, а також деякі фізичні чинники (денне світло).2.  Заходи щодо захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів.

Номер слайду 13

прийом каротину, вітаміну С і вітаміну Е зменшує спонтанне пошкодження ДНК у лімфоцитах крові2.  Заходи щодо захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів. Антиоксиданти, що містяться в зеленому чаї, значно зменшують частоту хромосомних мутацій.

Номер слайду 14

Для запобігання шкідливому мутагенному впливу за допомогою антимутагенів людині потрібно вживати більше натуральних свіжих продуктів, особливо капусти й зелені, круп, хліба з висівками. У їхньому складі є вітаміни й клітковина. Вживання клітковини прискорює процес проходження їжі стравоходом і, як наслідок, обмежує руйнівну дію на кишечник деяких шкідливих речовин, що містяться в їжі.2.  Заходи щодо захисту геному людини від шкідливих мутагенних впливів.

Номер слайду 15

3. Шкідливи харчові добавоки.

Номер слайду 16

Джерелом шкідливих мутагенних впливів є й деякі харчові добавки. Так, при консервуванні використовують натрій глутамат (Е621). Небезпечним при нагріванні також може бути натрій нітрит (Е 250), що міститься у варених ковбасах. Натрій нітрит — дуже шкідлива речовина, особливо за нагрівання. Доза у 2 г здатна убити людину. І ця проблема є актуальною, з огляду на звичку багатьох людей варити сосиски та смажити лікарську ковбасу. 3. Шкідливи харчові добавоки.

Номер слайду 17

Але нам цілком під силу зменшити ризики, пов'язані із вживанням шкідливих добавок. Для цього варто запам'ятати такі правила: а) не можна купувати продукти кустарного виробництва; б) купуючи продукти, варто уникати таких, що містять яскраві синтетичні барвники, не вживати солодощів, соків та газованої води із синтетичними барвниками; 3. Шкідливи харчові добавоки.

Номер слайду 18

в) не варто зловживати продуктами, що містять консерванти; г) слід уникати вживання продуктів, що містять замінники цукру, наприклад аспартам (Е 951), натрій цикламат (Е 952), сахарин (Е 954). Зазвичай ці добавки містяться у дешевих солодких напоях та в жувальних гумках.3. Шкідливи харчові добавоки.

Номер слайду 19

Мутагенами є зовнішні або внутрішні, фізичні, хімічні й біологічні чинники, що спричиняють зміни в структурі генів і хромосом. Шкідливий мутагенний вплив на геном людини посилюється у зв'язку із сучасним станом біосфери. Основним завданням є попередження подальшого забруднення біосфери мутагенами і пошук способів захисту ДНК людини від уражаючої дії мутагенів. Висновок

Номер слайду 20

Опрацювати § 47. Виконати тести. Домашнє завдання

pptx
Додано
18 грудня 2022
Переглядів
6373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку