Презентація. "Захист України. Інтегрований курс". Вступ. Модуль 1. Основи національної безпеки та оборони України" за новою модельною навчальною програмою."

Про матеріал

Модуль 1. Основи національної безпеки та оборони України

Національна безпека — це стан захищеності життєво важливих інтересів особистості, суспільства і держави.

Взаємодія між громадянами і державою у захисті країни.

Обов'язки громадян та громадянок перед державою

Коаліція демократичних держав у протистоянні авторитаризму.

Волонтерський рух як складова підвищення спроможності сил оборони.

Адаптація суспільства до потреб військовослужбовців і військовослужбовиць та ветеранів і ветеранок війни, зокрема осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

2024

Номер слайду 2

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Ця програма є ключовим елементом комплексного оновлення предмета, спрямованого на формування в молоді національної ідентичності та навичок для захисту власного життя. Оновлена програма «Захист України. Інтегрований курс» відображає реалії та виклики, з якими стикається наша держава, розроблена з урахуванням досвіду та рекомендацій провідних експертів у сфері оборони, громадських організацій та освітян.для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти

Номер слайду 3

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти«Ідею важливості держави та її цінностей якраз може донести учням і ученицям предмет “Захист України”, який стає першою точкою дотику громадянина України із захистом держави та розумінням, навіщо її захищати.» Оксен ЛІСОВИЙТому в оновленій програмі значну увагу приділили формуванню усвідомленого ставлення учнівства до захисту країни.

Номер слайду 4

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти Над навчальною програмою, а також типовим переліком обладнання МОН працювало разом із Міністерством оборони, народними депутатами, громадськими організаціями й активістами, які займаються підготовкою військових. До роботи над програмою долучалися також методисти та викладачі “Захисту України”.

Номер слайду 5

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти Ключові особливості та зміст програми: Програма передбачає єдиний зміст для всього учнівства, незалежно від статі, що сприяє рівним можливостям у набутті важливих навичок. Зміст предмета охоплює широкий спектр тем, актуальних для розуміння сучасного світу, зокрема інноваційні технології, інформаційну безпеку та домедичну допомогу. Вона не передбачає вивчення статутів ЗСУ, 8 годин стройової підготовки, а радше розвиває поглиблене розуміння того, що означає жити в країні, де є постійна загроза війни.

Номер слайду 6

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою «Сьогодні наше завдання — підготувати молодь до викликів сучасного світу, який стрімко змінюється. Ми прагнемо розвивати в підлітків критичне мислення, вміння адаптуватися та реагувати. Оновлення програми предмета «Захист України» спрямовано на формування важливих життєвих навичок: від надання першої допомоги до розуміння сучасних технологій. Ми надаємо особливу увагу розвитку громадянської свідомості та системи цінностей, які допоможуть нашим дітям стати відповідальними членами суспільства.

Номер слайду 7

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Цей предмет про можливості. Про те, як бути готовим до різних життєвих ситуацій, допомагати собі та іншим, як бути активним громадянином своєї країни.Ідею важливості держави та її цінностей якраз може донести учням і ученицям предмет «Захист України», який стає першою точккою дотику громадянина України із захистом держави та розумінням, навіщо її захищати» — зазначає Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Номер слайду 8

Головне завдання предмету «Захист України» - формувати в дітей оборонну свідомість. Дати дітям розуміння, у чому важливість мати свою країну й жити в певній системі цінностей. Маємо усвідомити, чим кожен і кожна може бути корисним/корисною в захисті країни. 

Номер слайду 9

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою У 10 класі учні вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, знайомитимуться із принципами управління та планування, вивчатимуть озброєння та військову техніку. Значну увагу надають практичним навичкам: орієнтуванню на місцевості, основам інженерної фортифікації, стрілецькій підготовці.

Номер слайду 10

Зміст програми інтегрованого курсу в 10 класі структуровано за шістьма модулями: Основи національної безпеки й оборони;Основи планування та управління;Озброєння та військова техніка, стрілецька підготовка;Основи дій, комунікації та взаємодій у бою;Орієнтування на місцевості та інженерна фортифікація;Домедична допомога в умовах бою.

Номер слайду 11

Наповнення кожного модуля сформовано на основі консультацій та обговорень з експертами та десятками таких організацій, як Victory Drones, ГО «Військова школа «Боривітер», БФ «Солом’янські котики», Всеукраїнська рада реанімації, OSINT-агенція «Molfar», Демократична школа «Майбутні» тощо.

Номер слайду 12

Для оптимальної реалізації програми освітній процес має бути організовано у тренінговій формі в освітньому просторі (осередку) з вивчення предмету «Захист України». Слово «тренінг» походить від англійського «to train», що означає «навчати, тренувати, дресирувати»;цікавий процес пізнання себе та інших;спілкування;ефективна форма опанування знань;інструмент для формування умінь і навичок;форма розширення досвіду.

Номер слайду 13

Під час тренінгу створюється неформальне невимушене спілкування, яке відкриває перед групою безліч варіантів розвитку та розв'язання проблеми, заради якої вона зібралася. Тренінг і традиційні форми навчання мають суттєві відмінності. Традиційне навчання більш орієнтоване на правильну відповідь, і за своєю суттю є формою передачі інформації та засвоєння знань. Натомість тренінг, перш за все, орієнтований на запитання та пошук. На відміну від традиційних тренінгові форми навчання повністю охоплюють весь потенціал людини: рівень та обсяг її компетентності (соціальної, емоційної та інтелектуальної), самостійність, здатність до прийняття рішень, до взаємодії тощо.

Номер слайду 14

Інноваційні підходи до навчання оновленого предмета: Оновлена програма з акцентом на практичних навичках. Навчальний день раз на місяць, щоб глибше зануритися в матеріал та ефективніше відпрацьовувати практичні навички. Для цього створюють спеціально обладнані осередки, де учні зможуть практикувати набуті знання на новому технічному обладнанні. Сучасне обладнання — осередки будуть оснащені комп'ютерними симуляторами управління дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги.

Номер слайду 15

Ключовий акцент проєкту — на практичній підготовці. Кожен модуль передбачає засвоєння і відпрацювання конкретних навичок з керування дронами, інформаційної безпеки, навігації, розвідки на основі відкритих джерел (OSINT), стресо- та психологічної стійкості.

Номер слайду 16

10 клас. Модуль 1. Основи національної безпеки та оборони України

Номер слайду 17

Оновлена програма «Захист України»Модуль 1. Основи національної безпеки та оборони України. Національна безпека — це стан захищеності життєво важливих інтересів особистості, суспільства і держави. Взаємодія між громадянами і державою у захисті країни. Обов’язки громадян та громадянок перед державою. Коаліція демократичних держав у протистоянні авторитаризму. Волонтерський рух як складова підвищення спроможності сил оборони. Адаптація суспільства до потреб військовослужбовців і військовослужбовиць та ветеранів і ветеранок війни, зокрема осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Конституція України визначає захист Вітчизни обов’язком громадян України, найважливішою функцією держави. Безпека людини, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Як визначено в Конституції України (ст. 17, 65) – захист суверенітету і територіальної цілісності України є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу«Захист України. Інтегрований курс»

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Конституція України, стаття 65 Оновлена програма «Захист України»

Номер слайду 22

Оновлена програма «Захист України»

Номер слайду 23

Оновлена програма «Захист України»Статті 17, 65 Конституції України Захист держави, забезпечення її безпеки є найважливішими функціями всього Українського народу. Військова служба – це конституційний обов’язок громадян України, який полягає у забезпеченні оборони України, захисті її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. До військовослужбовців належать особи, які проходять таку службу, зокрема у Збройних Силах України. Військовій службі передує необхідність виконання конституційного військового обов’язку, що передбачає проходження громадянами України військової служби (добровільно чи за призовом). З огляду на специфіку військової служби, яка полягає, зокрема, у виконанні військовослужбовцями спеціальних завдань, наявності ризиків для їх життя та здоров’я тощо, будь-яка форма проходження військової служби є обов’язком громадян України щодо захисту держави. Отже, закріплений у Конституції України обов’язок громадян України потребує поваги, а статус військовослужбовців будь-яких категорій обумовлюється військовою службою, інститут якої надає їм спеціальний статус.

Номер слайду 24

Основи національної безпеки. Оновлена програма «Захист України»

Номер слайду 25

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою

Номер слайду 26

Номер слайду 27

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою

Номер слайду 28

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою

Номер слайду 29

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою

Номер слайду 30

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Виконавча гілка влади. Займається виконанням законів у державі. Звичайно вона піклується не тільки про них, наприклад в Україні вона також керую залізницею, будує нам дороги (які потім нищать російські танки), проводить воду, електрику тощо. Структури виконавчої влади охоплюють практично всі сфери суспільного життя: економіку, науку, освіту, культуру, охорону здоров'я, соціальну сферу, гарантію безпеки та громадського порядку, організацію оборони та зовнішніх відносин. Для того щоб здійснювати свої владні повноваження виконавча влада має глибоку, сильно розвинену та всебічну управлінську базу, право на примус, санкціонування, фінансування (здебільшого за допомогою податків). Також виконавча влада формує політику розвитку. Вона визначає стратегію, тактику і плани які потрібно досягти. Органами виконавчої влади є міністерства, кабінет міністрів, бізнес та організації державної власності, а також похідні від них установи.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Громадянське суспільство – це сукупність недержавних організацій, які представляють волю та інтереси громадян для здійснення та захисту прав і свобод . Функціонування громадянського суспільства неможливе без громадянина як самостійного члена суспільства (як індивіда), який виявляє свою активність і є корисним для громади. Взаємодія між громадянами і державою у захисті країни.

Номер слайду 36

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Серед численних напрямів діяльності інститутів громадянського суспільства можна виокремити найбільш поширені. Серед них такі: − самоорганізація групи індивідів для реалізації своїх інтересів або розв’язання своїх проблем; − консолідація громадян для відстоювання загальних конституційних прав (свобода слова, гендерна рівність тощо), унаслідок чого заповнюються прогалини в публічній системі соціальних послуг, охорони здоров’я, освіти, культури тощо; − об’єднання громадян для взаємодії із державною владою щодо підтримки її політики або, навпаки, для протидії владі шляхом організації протестів, формування громадської думки для спонукання влади до певних перетворень у суспільствіВзаємодія між громадянами і державою у захисті країни.

Номер слайду 37

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Складниками громадянського суспільстває волонтери, професійні та творчі спілки, організації роботодавців, благодійні організації, релігійні громади, органи самоорганізації населення; недержавні засоби масової інформації, інші некомерційні товариства, утворені відповідно до законодавства, зрештою окрема сім’я

Номер слайду 38

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Поняття взаємодії між Збройними силами України та громадянським суспільством можна сформулювати як їх взаємний вплив один на одного (через діяльність або бездіяльність), а також використання можливостей один одного для досягнення спільної мети та отримання спільного результату способами та методами, що не забороняються законом. Мета, яка об’єднує Збройні сили України та громадянське суспільство – це «захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки» (стаття 17 Конституції України).

Номер слайду 39

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Для військових структур ефективна взаємодія із громадськістю сприяє: створенню механізму незалежного моніторингу щодо забезпечення військових потреб; підвищенню соціального захисту військовослужбовців; є запобіжником від корупції. Для суспільства ефективна взаємодія із військовими структурами є: запорукою спокою у повсякденному житті; гарантією дотримання прав людини як в армії, так і в суспільстві загалом; дієвим контролем доцільного використання бюджетних коштів

Номер слайду 40

«Захист України. Інтегрований курс» за новою модельною навчальною програмою Функціонування громадянського суспільства неможливе без громадянина як самостійного члена суспільства (як індивіда), який виявляє свою активність і є корисним для громади.

Номер слайду 41

Розвинене громадянське суспільство передбачає існування демократичної правової держави, яка покликана задовольняти й захищати інтереси та права громадян. Передумовами громадянського суспільства є:ринкова економіка з властивою їй багатоманітністю форм власності;множинність незалежних політичних сил і партій;недирективно формована громадська думка;вільна особистість з розвиненим почуттям власної гідності. Неліберальне (тоталітарне, авторитарне) суспільство цілком або переважно підпорядковане державі, яка регламентує, централізує управління ними. Такий спосіб взаємодії держави й суспільства називають етатизмом (франц. etat — держава).  Етатизм як політика — це поширення повноважень держави на всі без винятку сфери життя. Сутність його полягає у визнанні держави найважливішим і єдиним чинником інтеграції суспільства. У тоталітарних суспільствах сфера громадянського, цивіль­ного зводиться до мінімально можливих розмірів, але ніколи не зникає цілком.«Захист України. Інтегрований курс»

Номер слайду 42

«Захист України. Інтегрований курс» Тоталітаризмом вважається політичне панування, яке вимагає необмеженого керування підлеглими і їхнє повне підкорення поставленим згори політичним цілям. Примусова уніфікація і невпинна жорстокість тоталітарної влади зазвичай обґрунтовується внутрішніми або зовнішніми загрозами існуванню держави. Авторитаризм (лат. autoritas — повна влада) — режим правління, за якого всю чи більшу частину влади зосереджено в руках однієї особи чи групи осіб. Роль представницьких органів влади зведено нанівець або занижена. Характерною рисою є зведення нанівець місцевого самоврядування, застосування репресій і терору. Крайня форма авторитаризму — тоталітаризм.

Номер слайду 43

Волонте́рський рух допомо́ги украї́нським військовика́м це всеукраїнський волонтерський рух із забезпечення ресурсами українських військових (Збройних сил, Національної гвардії тощо), які з 2014 року стримують російську збройну агресію. Виник стихійно з початком військового конфлікту в різних регіонах України.

Номер слайду 44

https://ua.urc-international.com/

Номер слайду 45

https://savelife.in.ua/about-foundation/

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Основні аспекти адаптації ветеранів. Реабілітація та реадаптація. Фізична реабілітація та психологічна підтримка ветеранів є критично важливими. Ветерани повинні мати доступ до якісної медичної допомоги та психологічної реабілітації. Реадаптація також означає надання можливостей для навчання і здобуття навичок, що допоможе ветеранам знайти роботу та інтегруватися в суспільство. Соціальні гарантії. Ветерани потребують різних видів підтримки, зокрема фінансової компенсації, медичної допомоги, освіти та житла. Чинне законодавство передбачає значний перелік гарантій щодо ветеранів війни. Проте такі гарантії не всім доступні на однаковому рівні. Військові й ветерани, які мешкають у великих містах, мають більший доступ до соціальних гарантій, аніж особи з маленьких громад. Тому важливо не лише надавати такі пільги та гарантії, але також робити їх доступними для всіх ветеранів, незалежно від місця проживання.

Номер слайду 48

Основні аспекти адаптації ветеранів. Житло. Проблема житла є вкрай важливою. На жаль, спроможності держави не зможуть задовольнити запит на житло для ветеранів ще багато років. Тому за допомогою створення принципово нового законодавства потрібно впровадити механізми та інструменти, які сприятимуть швидшому отриманню власного житла. Соціальна підтримка сімей. Сім’ї можуть зазнавати стресу через втрати та інші проблеми. Психологічна та фінансова підтримка сімей є важливою складовою частиною процесу адаптації. Суспільна свідомість і підтримка. Важливо сприяти позитивному ставленню до ветеранів в українському суспільстві, механізми інтеграції мають убезпечити від потенційної загрози стигматизації ветеранів. Інформаційні кампанії та освіта мають сприяти формуванню суспільної свідомості, спрямованої на підтримку ветеранів.

Номер слайду 49

Основні аспекти адаптації ветеранів. Професійна підготовка та зайнятість. Для ветеранів важливо мати можливість перекваліфікації та отримання нових навичок, які допоможуть їм знайти роботу після війни. Потрібно створити та запровадити програми підготовки фахівців та забезпечити доступ до оновленого ринку праці. Пільги та соціальні гарантії повинні допомагати вирішувати наявні потреби і проблеми ветеранів і членів їхніх родин. 

Номер слайду 50

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
18 вересня
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку