Презентація "Захист від терористичних проявів"

Про матеріал
Презентація на тему: "Захист від терористичних проявів" з предмету "Захист України. Основи медичних знань"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Захист від терористичних проявів1. Види терористичних проявів. 2. Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій, пов'язаних з терористичними проявами.

Номер слайду 2

Тероризм (від лат. terror — жах) — суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади або зазіхань чи інших посягань на життя чи здоров'я ні в чому невинних людей, або погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей. Тероризм — найбільш суспільно небезпечний злочин, що створює загрозу безпеці громадян, суспільства і держави. Крім нього, до соціальних надзвичайних ситуацій належать: • провокування масових заворушень серед населення; • дестабілізація обстановки в суспільстві з використанням ЗМІ та інших інформаційних засобів; • створення умов для дестабілізації економіки й фінансової системи держави.

Номер слайду 3

Найпоширенішими у світі терактами є: захоплення державних установ або посольств; напади на державні або промислові об'єкти; захоплення літаків; насильницькі дії проти особи; викрадення;політичні вбивства; вибухи або масові вбивства.

Номер слайду 4

11 вересня 2001 р. світ був шокований зухвалими терористичними актами, скоєними підручними бен Ладена в Нью-Йорку (іл. 31.2 а, б) і Вашингтоні. Цього дня бойовики-смертники з організації «Аль-Каїда» спрямували пасажирські літаки на башти-близнюки Всесвітнього торговельного центру, які були символом прогресу і могутності Америки, а також на Пентагон. У результаті загинуло близько 7 тис. людей, багато будинків було зруйновано, значно постраждав престижний діловий район Нью-Йорка — Мангеттен. Це був один з найбільших терористичних актів у світі. А через кілька тижнів американці почали отримувати листи зі збудниками сибірки — страшної інфекційної хвороби. Після цього уряд США вжив рішучих заходів з метою знищення центрів світового тероризму. Тероризм — загроза людству ХХІ століття

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Терористичні акти — злочинне діяння у формі застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, відповідальність за які передбачена статтею 258-ою КК України. Важливе значення має вивчення мотивів терористичних актів, оскільки це дає змогу розробляти ефективні дії щодо їх нейтралізації. Основою тероризму можуть бути політичні мотиви (залякування населення, послаблення державної влади, змушування до певних дій або фізичне знищення політичних супротивників), а також дії, що мотивуються релігійними переконаннями, помстою, користолюбством, економічною конкуренцією або пов'язані з поведінкою психічно хворих людей.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Теракт у Маріуполі 24 січня 2015 року — серія обстрілів житлових кварталів міста Маріуполь із лівобережжя річки Кальміус, що відбулась 24 січня 2015 року. Перший обстріл відбувся близько 09:25 за київським часом. Було обстріляно житловий мікрорайон «Східний» та блокпост Збройних сил України в селищі Виноградне. За остаточною інформацією СБУ від 7 травня 2018 року, загинуло 29 людей, поранено 92 громадян, серед загиблих та поранених родини, діти, підлітки.

Номер слайду 9

Теракт під Волновахою 13 січня 2015 — артилерійський обстріл силами 5 ОМСБр «Оплот» окупаційних військ РФ українського пункту пропуску на автошляху Н20 поблизу міста Волноваха. Під час обстрілу пункту пропуску був уражений рейсовий автобус «Златоустівка — Донецьк», пасажири якого проходили там паспортний контроль. Внаслідок атаки загинули 12 осіб (за іншими даними, 13) ще 18 поранено.[1]

Номер слайду 10

Тероризм — злочин проти людства. Обов'язковими елементами, які характеризують тероризм, є: наявність насильства, як правило, збройного або його загрози; заподіяння чи загроза шкоди здоров'ю людини або матеріальних, моральних збитків; позбавлення або загроза позбавлення життя людей. Такі дії здатні викликати широкий резонанс, залишити глибокий слід у психології населення або значної його частини, підірвати атмосферу безпеки, спокою, стабільності в суспільстві. Терористичні акти: спричиняють масові людські жертви, чинять значний психологічний тиск на великі маси людей, спричиняють руйнування матеріальних і духовних цінностей, які можуть не підлягати відновленню, сіють ворожнечу між державами, провокують війни, недовіру і ненависть між соціальними і національними групами, що тривають, іноді, протягом життя цілого покоління.

Номер слайду 11

Найвірогіднішими цілями терористичних атак є місця масового перебування людей та об'єкти підвищеної небезпеки, які внаслідок підриву призводять до значної кількості людських жертв і можуть створити додаткову загрозу населенню та територіям. В Україні до таких об'єктів належать: атомні електростанції, транспортні вузли (зокрема аеропорти, залізничні станції), магістральні трубопроводи, військові склади, арсенали, промислові підприємства, установи, організації, які виробляють, використовують, зберігають, продають біологічні препарати, високотоксичні й отруйні речовини.

Номер слайду 12

Типовою зброєю терористів є використання замаскованих вибухових пристроїв. Залежно від мети терористичного акту, такі пристрої, укомплектовані годинниковим механізмом, терористи можуть залишати в житлових будинках, навчальних закладах, установах і організаціях, підприємствах, громадському транспорті тощо. До таких місць, як правило, належать: автомобілі; входи, внутрішні двори, підсобні приміщення адміністративних і житлових будинків, складських приміщень; урни для сміття, інженерні комунікації в місцях масового перебування людей (на фестивалях, ярмарках, базарах, у супермаркетах, підземних переходах тощо); громадський транспорт (вагони тролейбусів, автобусів, трамваїв, поїздів тощо); об'єкти підвищеної небезпеки тощо.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

У разі виявлення вибухового пристрою або підозрілого предмета необхідно: зберігати спокій; повідомити представникам поліції про знахідку, охорони, аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами 101, 102; не курити.

Номер слайду 15

Також потрібно:не користуватися запальничками, іншими джерелами відкритого вогню, а також предметами, що можуть його утворювати;не доторкатися руками або іншими предметами до підозрілої речі;у жодному разі не намагатися перемістити підозрілий предмет (вибуховий пристрій) або змінювати його положення;не залишати місце, де виявлено підозрілий предмет, за можливості, організувати його охорону.

Номер слайду 16

Боротьба з тероризмом в Україні здійснюється з метою:захисту особи, суспільства і держави від тероризму;попередження, виявлення, припинення терористичної діяльності та мінімізації її наслідків;виявлення та усунення причин, що сприяють здійсненню терористичної діяльності.

Номер слайду 17

Служба безпеки України

Номер слайду 18

Якщо ви опинилися в заручниках:· не допускайте дій, які можуть спровокувати нападників до застосування зброї; · не звертайте увагу на образи і приниження, не поводьтеся зухвало; · виконуйте вимоги злочинців, не заперечуйте їм, не допускайте істерики і паніки; · перш ніж що-небудь зробити, — запитуйте дозволу; · якщо ви поранені, постарайтеся не рухатися, — цим уникнете додаткової втрати крові.

Номер слайду 19

Під час вашого звільнення:ляжте на підлогу обличчям вниз, голову закрийте руками і не рухайтеся;тримайтеся, по можливості, подалі від дверних та віконних прорізів;у жодному разі не біжіть назустріч працівникам спецслужб або від них, так як вас можуть прийняти за злочинців.

Номер слайду 20

Правила безпеки в ІнтернетіНа сьогодні Інтернет відіграє важливу роль у житті сучасної людини. Інтернет — це необмежений ресурс, який може бути використаний у всіх галузях діяльності людини. Проте він може бути і небезпечним, особливо для молоді. Основні небезпеки — це агресія, сексуальні домагання, заклики заподіяти шкоду, переслідування, образи, психологічний тиск, шахрайство, крадіжки, екстремізм, неетична реклама, порнографія, комп'ютерні віруси. Щоб запобігти цьому, ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, адресу, номер телефону), пам'ятайте про правила безпеки в Інтернеті

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Телефонний тероризм. Деколи ми маємо можливість зіткнутися із телефонним тероризмом або його наслідками. Телефонні погрози стосуються, як правило, великого скупчення людей, коли повідомляють про нібито мінування вокзалів, кінотеатрів, адміністративних будинків, навчальних закладів тощо. За твердженнями працівників поліції, деколи подібними витівками займаються 10-15-річні підлітки, які мають на меті зірвати таким чином заняття в навчальному закладі.

Номер слайду 23

Телефонне хуліганство та телефонний тероризм є злочинами, за які передбачено кримінальну відповідальність. Зокрема, згідно з ККУ, за такі витівки можна отримати штраф у великому розмірі або ж обмеження волі на термін до п'яти років. За неповнолітніх платити доведеться батькам, про що варто пам'ятати і дорослим, і дітям.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
7100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку