Презентація "Заходи профілактики ВІЛ, туберкульоз"

Про матеріал
Заходи профілактики на державному і особистому рівнях інфекційних захворювань (ВІЛ, туберкульоз тощо). Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції Причини і наслідки стигматизації і дискримінації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Заходи профілактики на державному і особистому рівнях інфекційних захворювань (ВІЛ, туберкульоз тощо). Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції. Причини і наслідки стигматизації і дискримінації.

Номер слайду 2

Туберкульоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія паличка Коха. Кох – німецький мікробіолог, який у 1882 році відкрив збудника туберкульозу. Інфекція може вражати будь-який орган людського тіла але найчастіше легені. Мікобактерія паличка Коха Німецький мікробіолог Роберт Кох

Номер слайду 3

В Україні 80% дорослого населення інфіковано бактеріями туберкульозу. У ХІХ ст. туберкульоз був однією з причин смертності. Цей показник значно зменшився у ХХ ст. завдяки поліпшенню загального санітарного рівня, появи антибіотиків та вакцинації. Переважна більшість дорослого населення інфікована поличкою Коха, але це не означає, що всі люди захворіють на туберкульоз. Кожен із нас має набутий протитуберкульозний імунітет. Таке трапляється у наслідок тяжких хронічних захворювань, алкоголізму, ВІЛ-інфікування. Захворіти можна також в разі регулярно поганого та недостатнього харчування, неправильного способу життя, постійних стресів.

Номер слайду 4

Для захисту і профілактики туберкульозу потрібно активно відпочивати, раціонально харчуватися, дотримуватися правил санітарної та особистої гігієни. Існує ще один вид профілактики. Це щеплення новонароджених малят, здійснюють його в пологовому будинку на 3-5 день новонародженого. Повторні щеплення проводять у 7 і 14 років, щоб підтримувати імунітет. Періодично дітям до 15 років роблять реакцію Манту.

Номер слайду 5

Туберкульоз має такі ознаки захворювання:- кашель, частіше сухий, продовжується більше 2-3 тижнів; слабкість, розбитість, зниження працездатності; відсутність апетиту, зниження маси тіла, уповільнення темпу росту; постійна підвищена температура тіла (37 – 37,5); задишка та біль у ділянці грудної клітини.

Номер слайду 6

Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції. Конституція України гарантує всім громадянам України право на належну медичну допомогу, яке поділяється на право мати доступ до такої допомоги та право отримувати адекватну медичну допомогу. Законодавство України забороняє розголошення інформації про статус ВІЛ, яка вважається конфіденційною, і передбачає цивільну і кримінальну відповідальність медичних працівників за розголошення такої інформації. Серед спеціальних нормативних актів, що забороняють розголошення про статус ВІЛ – закон України “Про протидію поширенню хвороб, зумовлений вірусом імунодефіциту людини, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ”.

Номер слайду 7

Стигматизація і дискримінація людей Стигма (тавро) — уявлення, що існує в суспільстві, згідно з яким певні якості людей або їхня поведінка є ганебними й аморальними. Найбільша небезпека стигми в тому, що людина може подумати: «Я не вживаю наркотиків. Мене це не стосується, мені нічого не треба знати про ВІЛ і СНІД». Але це не так! Найбільше ризикують люди, не обізнані зі шляхами передачі ВІЛ і методами захисту від нього або ті, які не хочуть застосовувати ці знання на практиці. Дискримінація - порушення або позбавлення людини будь-яких її прав через колір шкіри, стать чи стан здоров’я. Дискримінація ВІЛ-позитивних людей має різні форми і прояви: від вимог ізолювати їх від суспільства до звільнень із роботи, неприйняття до школи, погроз і образ на їхню адресу.

Номер слайду 8

Причини стигми і дискримінації:- недостатня обізнаність;- міфи про шляхи передачі ВІЛ;- обмежений доступ до лікування;- безвідповідальні повідомлення у ЗМІ;поширеність соціальних страхів. Наслідки стигми і дискримінації:- негативний вплив на здоров’я ВІЛ-пози­тивних людей (низька самооцінка, депресія, відчай, зниження функції імунної системи);- ігнорування людиною свого реального або потенційного ВІЛ-статусу;- порушення прав і свобод людини у сфері охорони здоров’я, праці, освіти;- послаблення зусиль, спрямованих на боротьбу з ВІЛ/СНІДом.

Номер слайду 9

Домашнє завдання:§28, 29, 30 Прочитати. Дайте письмові відповіді: Доведіть, що інфікування ВІЛ-інфекцією і вживання наркотиків пов’язані між собою. Як спілкуватися з ВІЛ-позитивною людиною, щоб не порушувати її прав та не ризикувати власним здоров’ям. Чи можуть сприяти виникненню захворювання на туберкульоз такі дії підлітків:по черзі пити воду з однієї пляшки; сідати їсти, не вимивши руки після прогулянки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мартынова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2023
Переглядів
1606
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку