Презентація " Закарпатська область в гералдиці"

Про матеріал
Презентація створена для проведення години спілкування в спеціальній школі для здобувачів освіти з вадами слуху, з метою розширити знання учнів про геральдику нашої обдасті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Закарпатська область в геральдиці»

Номер слайду 2

Герб Закарпа́тської о́бласті — символічний знак, що виражає історичні й духовні традиції Закарпаття. Разом із прапором становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Закарпатської області.

Номер слайду 3

Сучасний герб Закарпатської області був затверджений 18 грудня 1990 р. Положенням про герб Закарпатської області, яке містить такий опис герба: «Герб Закарпатської області має форму розтятого щита. У лівій — сім рівних горизонтальних смуг з чергуванням лазурового і золотого, з яких перша смуга лазурова, друга — золота; у правій частині в срібному полі — зображення червоного ведмедя, що стоїть на задніх лапах і дивиться вліво».

Номер слайду 4

У 1924 р. чеський професор Іржі Краль, спеціаліст з етнографії, подає таке тлумачення герба: нібито сім смуг, синіх і жовтих, нагадуючи Україну, означають сім головних рік краю — Тису, Тересву, Ріку, Тереблю, Боржаву, Латорицю, Уж, а ведмідь — типовий представник фауни Карпат. У 1990 р. Павло Федака, етнограф із Ужгорода, дає своє пояснення, що сім смуг означають єдність семи колишніх комітатів Закарпаття, а поєднання срібного і червоного кольорів відбулося під впливом чеської і словацької геральдики.

Номер слайду 5

Герб У́жгорода — офіційний герб міста Ужгород Закарпатської області, затверджений рішенням Ужгородської міської ради від 14 червня 1990 року. Герб Ужгорода є німецьким щитом на синьому полі якого зображено, як із землі ростуть три золоті виноградні лози, що перетинають одна одну, з трьома листочками та двома гронами винограду на них.

Номер слайду 6

Герб міста Мукачева. Малий герб міста Мукачева: закомпонований на щиті розміром 1000×700 мм, синього кольору, на щиті зображений Святий Мартин — покровитель міста Мукачева в постаті єпископа з щитом в правій руці, який відповідає легенді. Елементи на щиті — меч та червона плащаниця притаманні особистості Святого Мартина. Кольорове вирішення герба відповідає геральдичним ознакам прапора міста.

Номер слайду 7

Герб міста Берегово. У 1991 році Береговому був повернутий старовинний герб. Нинішній герб міста використовується з 1247 року з перервами, після надання угорським королем Белою IV поселенню Лампертсас статусу королівського міста. Герб являє собою французький щит із синім полем і зеленою окрайкою. На синьому тлі стоїть на зеленій траві, повернута ліворуч золота химера⁣, а також такі алхімічні знаки як срібний півмісяць у правому верхньому кутку та шестипроменева золота зірка у лівому. Над щитом розташовано напис угорською мовою синіми літерами «Beregszasz», а під щитом — цифри зеленого кольору «1063» — рік заснування міста та перша згадка про середньовічних алхіміків.

Номер слайду 8

Герб міста Виноградів. Герб Виногра́дова — офіційний геральдичний символ міста Виноградова Закарпатської області. Затверджений 3-ю сесією двадцять першого скликання Виноградівської міської ради 26 вересня 1990 року.

Номер слайду 9

Герб міста Хуст. Герб Ху́ста — офіційний геральдичний символ міста Хуста Закарпатської області. У сучасному гербі міста поєднано герби австрійського і радянського періодів. Сучасний герб являє собою щит на синьому полі якого дві срібні стріли перехрещені, срібний півмісяць і дві золоті шестипроменеві зірки, під якими розміщено золотий замок, у нижній частині якого посередині зображено коло з вписаною в нього срібною квіткою з червоною серединою, яка символізує долину нарцисів, що знаходиться біля міста. Вгорі на синій планці срібний напис з назвою міста — «ХУСТ». У синій хвилястій основі — срібні хвилі які символізують річки Тиса і Ріки.

Номер слайду 10

Герб міста Тячів Тя́чів — місто, центр Тячівської міської громади, Тячівського району Закарпатської області. У документах вперше згадується з XIV століття. У 1329 році угорський король Карл Роберт своєю грамотою надав місту (разом з Хустом, Вишковом, Довгим Полем та Сіґетом) титул королівського з відповідними привілеями.

Номер слайду 11

Герб міста Рахів. Герб: щит перетятий; у верхньому срібному полі три зелені гори, на фоні середньої найвищої — срібна квітка білотки альпійської (едельвейсу) із золотим осердям; у нижньому синьому полі — три срібні хвилясті балки. Великий герб: Щит з гербом району підтримує з одного боку золотий олень, а з іншого — червоний ведмідь.

Номер слайду 12

Герб міста Іршава. Герб являє собою французький щит, розділений на чотири частини. В першому полі на червеному тлі зображена трьохріжкова золота корона. В другому — на лазуровому тлі срібна рука в латах, зігнута в лікті, яка тримає срібну зігнуту шаблю, що направлена вістрям вверх. В третьому — на лазуровому тлі дві срібні рибини, розташовані одна над одною. В четвертому полі — на червеному тлі два листяних дерева з коричневими стовбурами та зеленими кронами.

Номер слайду 13

Герб Великого Бичкова. У круглому лазуровому щитку зелена вписана гора з срібними скелями, перед якою на чорній землі орач в срібному одязі, капелюсі і взутті оре чорним плугом, запряженим чорним биком. Хвиляста база, завершена лазуровим, перетята сріблом і золотом. Щиток покладено на щит, перетятий лазуровим і пурпуровим; вгорі на золотій девизній стрічці чорні літери "ВЕЛИКИЙ БИЧКІВ", внизу золоті перехрещені дубова гілка і колосок.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Використано інтернет-ресурси Дякую за перегляд!!!

pptx
Додано
3 березня
Переглядів
49
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку