Презентація "Залізна руда. Виплавка чавуну і сталі. Доменна піч. Способи запобігання корозії" (Фізика і хімія в побуті)

Про матеріал
Презентація створена на допомогу учителю та учням. Містить матеріал уроку за темою: Залізна руда. Виплавка чавуну і сталі. Доменна піч. Ржавіння чорних металів. Способи запобігання корозії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Залізна руда. Виробництво чавуну та сталі. Способи запобігання корозії. Фізика і хімія в побуті. 7 клас. Вчитель Вікторія Щербій

Номер слайду 2

Виробництво чавуну

Номер слайду 3

Сировина для виробництва чавуну Сировиною для виробництва чавуну є залізна руда. Залізна руда має бурий або червоний колір, важка, тверда. Видобувають залізну руду двома способами: відкритим (кар'єрним) і закритим (шахтним). Магнетит. Гематит. Гетит. Сидерит

Номер слайду 4

Видобування залізної руди. Руду, яка неглибоко залягає в земній корі (до 500 м), видобувають кар'єрним способом.

Номер слайду 5

Видобування залізної руди. Видобування руди шахтним способом

Номер слайду 6

В Україні залізну руду видобувають в основному в Криворізькому басейніВидобуту залізну руду транспортують до спеціальних збагачувальних комбінатів. Тут руду обробляють для відокремлення пустої породи та шкідливих домішок і відправляють до металургійних комбінатів, де її переплавляють у чавун.

Номер слайду 7

Криворізький металургійний комбінат

Номер слайду 8

Обладнання для виробництва чавуну Доменна піч (домна) – велетенська сталева споруда заввишки до 40 м, масою 35000 т, з внутрішнім діаметром близько 6 м. Зсередини вона викладена вогнетривкою цеглою. Верхня частина називається колошник, середня – шахта, нижня – горно.

Номер слайду 9

Обладнання для виробництва чавуну. У доменну піч зверху засипають шихту – суміш коксу, залізної руди та флюсів. Знизу подається повітря. Розплавлений чавун збирається в нижній частині доменної печі. Зверху над ним збираються легкоплавкі шлаки. Операції з підготовки шихти, завантаження її в домну, випуску чавуну і шлаків періодичні і автоматизовані. Доменна піч після пуску працює безперервно 5-6 років, а інколи навіть і до 10 років. Потім її зупиняють, очищають, проводять ремонтні роботи і знову запускають

Номер слайду 10

Випуск чавуну з доменної печі

Номер слайду 11

Продукти виробництва чавуну Білий чавун (переробний) – переробляють на сталь або сірий чавун. Сірий чавун (ливарний) – виливають різні деталі для машин, каналізаційні труби тощо. Шлаки – виготовлення шлакоблоків, щебню, шлаковати тощо. Доменний газ, до складу якого входять азот, вуглекислий та чадний гази тощо. Щоб уникнути забруднення довкілля доменні гази спалюють у спеціальних печах – кауперах, а теплоту згоряння використовують для нагрівання повітря, що вдувається в домну. Чавун переробний. Чавун ливарний

Номер слайду 12

Виробництво сталі

Номер слайду 13

Чавун — порівняно дешевий метал. Він має добрі ливарні властивості, легко обробляється різанням, але деякі його  механічні властивості  невисокі: він крихкий, погано зварюється, непластичний, не піддається куванню, штампуванню тощо. Все це обмежує застосування чавуну в промисловості і тому 90 % його переробляється на сталь.

Номер слайду 14

Сировина для виробництва сталіСировиною для виробництва сталі є:переробний чавун;флюси;кисень;металобрухт;залізна руда;інколи природний газ. 

Номер слайду 15

Виробництво прокату

Номер слайду 16

Способи запобігання корозіїДля підвищення корозійної стійкості металів під час виплавляння їх додають спеціальні компоненти (нікель, хром, мідь). Щоб запобігти корозії. На поверхню металевого виробу наносять тонкий шар протикорозійного металевого покриття. Для цього використовують такі метали, як олово, цинк, нікель, хром. Операції з покриття виробів шаром зазначених металів називають відповідно лудінням, цинкуванням, нікелюванням, хромуванням.

Номер слайду 17

Металеві вироби з протикорозійним покриттям

Номер слайду 18

Підводимо підсумки. Сировиною для виробництва чавуну є залізна руда. Залізна руда має бурий або червоний колір, важка, тверда. Вона залягає в землі. Видобувають залізну руду двома способами: відкритим (кар'єрним) способом і закритим (шахтним) способом. Видобуту залізну руду транспортують до спеціальних збагачувальних комбінатів. Тут руду обробляють для відокремлення пустої породи та шкідливих домішок і відправляють до металургійних комбінатів, де її переплавляють у чавун у доменних печах. Сталь виплавляють у сталеплавильних печах з рідкого чавуну. Корозію (іржавіння) металів спричиняє тривалий вплив на їхню поверхню вологи, пилу, повітря. Для підвищення корозійної стійкості металів під час виплавляння їх додають спеціальні компоненти (нікель, хром, мідь).

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку