Презентація "Залучення обдарованих дітей до написання МАНівських робіт"

Про матеріал
Презентація до статті про залучення обдарованих дітей до написання МАНівських робіт. Вона ілюструє мій досвід по залученню дітей до написання наукових робіт в Малій Академії Наук учнівської та студентської молоді
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: Ревнюк Сергій Миколайович, учитель хімії, учитель-методист, заступник директора з навчально-виховної роботи Великоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Мета та завдання роботи: 1) зібрати та проаналізувати інформацію щодо токсичності нітратів, нітритів і пестицидів та шляхів їх потрапляння у продукцію харчування, а також щодо проблем ужиткової хімії; 2) дослідити доцільність застосування добрив і пестицидів; 3) визначити наявність нітратів та нітритів в сільськогосподар- ських продуктах харчування, що реалізуються в торгівельній мережі, та в овочах, котрі вирощені на присадибній ділянці. 4) визначити якість різного виду меду. Шляхи реалізації дослідження: 1) збір і аналіз інформації щодо шляхів потрапляння пестицидів, нітратів і нітритів у продукцію харчування, їх токсичність, її причини, методи визначення вмісту останніх у сільськогосподар- ських продуктах харчування, а також щодо проблем ужиткової хімії; 2) дослідження вмісту нітратів і нітритів в овочах та якості різного виду меду; 3) обробка та аналіз результатів дослідження.

Номер слайду 3

Метод дослідження. Для визначення вмісту нітратів і нітритів в сільськогосподарській продукції був використаний риванольний метод. Для визначення якості меду використано якісні реакції на відповідні сполуки. Висновок: у проекті досліджено овочі, що реалізуються в торгівельній мережі та ті, котрі вирощені на присадибній ділянці, якість різних видів меду, а також вплив нітратів, нітритів та пестицидів на організм людини. Результати роботи: під час проведення досліду в огірках та капусті (в листі), які придбані у торгівельних мережах, було виявлено надлишок нітратів. У решті видів придбаних овочів та в домашній продукції рівень нітратів був у межах норми, оскільки рожеве забарвлення не з'явилося. Рівень нітритів в жодному виді овочевої продукції перевищений не був. У кожній із шести проб меду не було виявлено сторонніх домішок, окрім незначних домішок сміття у пробі під номером 5 та домішок сахарози в пробах 1, 5 та 6. Отже мед, що досліджувався, є якісним і безпечним для здоров’я.

Номер слайду 4

Пропозиції: 1) супермаркетам “Сільпо” (м. Бориспіль), та “Fozzy” (с. Проліски) посилити контроль за якістю продукції, яку їм поставляють на продаж (зокрема на вміст нітратів); 2) санепідемстанції взяти під контроль діяльність згаданих вище магазинів. Практичне значення роботи полягає в тому, що результати дослідження дають підстави санепідемстанції для більш ретельної перевірки продукції, яка реалізується в магазинах, на нітрати та нітрити.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Метою роботи є дослідження історії відкриття, будови, властивостей та методів виділення біополімерів хітину та хітозану, молочної кислоти та біополімеру полілактиду, кверцетину та дигідрокверцетину та їх добування. Об’єктом дослідження є природні полісахариди хітин та хітозан, молочна кислота та полілактид, кверцетин та дигідрокверцетин. Предмет роботи – дослідження властивостей і методів виділення хітину та хітозану з підмору бджіл, молочної кислоти та полілактиду, кверцетину та дигідрокверцетину з деревини модрини сибірської та сосни звичайної.

Номер слайду 8

Завдання дослідження: проаналізувати літературні джерела про будову, властивості та методи виділення хітину та хітозану, молочної кислоти та полілактиду, кверцетину та дигідрокверцетину, експериментально перевірити та удосконалити відомі методики їх виділення. Новизна роботи полягає в удосконаленні методики виділення хітину та хітозану з підмору бджіл, розробці методики виділення 2-гідроксипропанової кислоти із молоч- ної сироватки й у виділенні кверцетину та дигідрокверцетину із кори та деревини модрини сибірської. Практичне значення дослідження визначається можливістю впровадження його результатів у виробництво.

Номер слайду 9

добувають із відновлюваної сировини (панцирі крабів, креветок, криля, підмор бджіл); безпечні для навколишнього середовища (біодеградують); мають ряд медичних показань (адсорбують і виводять солі важких металів, лікарські засоби та радіонукліди, прискорюють загоєння ран).

Номер слайду 10

Підмор бджіл

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ПІДМОР БДЖІЛ Екстракція водно- Спиртовим розчином Обробка 10% розчином NaOH ХІТИНО-МЕЛАНІНОВИЙ КОМПЛЕКС ВИДІЛЕННЯ ХІТИНУ З ПІДМОРУ БДЖІЛ Екстракція петролейним ефіром

Номер слайду 13

ХІТИНО-МЕЛАНІНОВИЙ КОМПЛЕКС ХІТИН ВИДІЛЕННЯ ХІТИНУ З ПІДМОРУ БДЖІЛ Обробка 30% розчином Н2О2

Номер слайду 14

добувають із відновлюваної сировини (молочної кислоти); безпечний для навколишнього середовища (біодеградує з утворенням вуглекислого газу та води); є матеріалом для виробництва різноманітних пластиків (альтернативою нафтопродуктам).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

МОЛОЧНА СИРОВАТКА Додавання ZnCl2 ЦИНК ЛАКТАТ (БІЛИЙ ОСАД) ОТРИМАННЯ МОЛОЧНОЇ КИСЛОТИ Кип’ятіння та фільтрація

Номер слайду 18

РОЗЧИН МОЛОЧНОЇ КИСЛОТИ ОТРИМАННЯ МОЛОЧНОЇ КИСЛОТИ ЦИНК ЛАКТАТ (БІЛИЙ ОСАД) Додавання Н3РО4

Номер слайду 19

МОЛОЧНА КИСЛОТА Додавання каталізатора (пара-толуенсульфокислоти ) ПОЛІЛАКТИД ОТРИМАННЯ ПОЛІЛАКТИДУ Відгонка води Олігомеризація

Номер слайду 20

добувають із відновлюваної сировини (гречка, модрина сибірська, сосна); безпечні для навколишнього середовища (біодеградують); мають ряд медичних показань (потужна антиоксидантна дія, зменшує проникність і ламкість капілярів, гальмує старіння клітин, має гепатопротекторну дію).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

КОРА МОДРИНИ СИБІРСЬКОЇ ДОБУВАННЯ ДИГІДРОКВЕРЦЕТИНУ ЕКСТРАКТ Екстракція етанолом

Номер слайду 24

Відгонка спирту ДИГІДРОКВЕРЦЕТИН ДОБУВАННЯ ДИГІДРОКВЕРЦЕТИНУ ЕКСТРАКТ Обробка петролейним ефіром

Номер слайду 25

відповідність головним принципам Зеленої хімії, відносну легкість виділення згаданих речовин з доступної сировини, їх великий практичний потенціал, запровадження виробництва та використання цих речовин на практиці має стати пріоритетним завданням для хімічної науки в ХХІ столітті.

Номер слайду 26

Метою роботи було узагальнення та систематизація відомостей про фізичні та хімічні властивості Феруму, вивчення колоїдно-хімічних закономірностей синтезу магнітних оксидів Феруму та їх застосування у сучасних технологіях, синтез магнітокерованого композиту. Об’єктом дослідження були синтезовані порошки на основі оксидів Феруму, які виявляли магнітні властивості. Предмет роботи – колоїдно-хімічні методи золь-гель синтезу феромагнітних порошків на основі оксидів Феруму для створення магнітних рідин і матеріалів на їх основі. Новизна роботи полягала в апробації та модифікації відомих методик одержання магнітних матеріалів (порошків) з метою створення біомагнітокерованих речовин.

Номер слайду 27

Завдання дослідження: з’ясувати роль металів родини Феруму у створенні сучасних магнітних матеріалів та їх застосування у медицині та біології; узагальнити історичні відомості про створення магнітних матеріалів на основі металів родини Феруму; використати основні закономірності колоїдно-хімічного методу золь-гель синтезу нанопорошків, для синтезу магнітних оксидних феропорошків; синтезувати магнітокерований композит. Методи дослідження. У роботі представлені аналіз та узагальнення літературних джерел щодо результатів вивчення даної проблематики; використані хімічні методи синтезу магнітних матеріалів (порошків) на основі елементів групи Феруму. Результати дослідження. Одержано порошки заліза та кобальту з використанням методів термічного розкладу та електрохімії. Практичне значення дослідження визначається можливістю впровадження результатів дослідження у виробництво. Також цю роботу можна використати для підвищення зацікавленості учнів у вивченні хімії, поглиблення їх світогляду у галузі споріднених з хімією наук природничого напрямку і ознайомлення з сучасними досягненнями науки.

Номер слайду 28

* Магнітопласти, магнітоеласти, магнітні гуми: магнітний вініл – це еластичний полімерний гумоподібний матеріал, який об’єднує властивості гум та постійного магніту. Невелику кількість магнітної рідини розбризкують у нафтовій плямі. Він швидко розчиняється в ній. Потім у воду занурюють сильні магніти і пляма починає стягуватися в точку, де її відкачують насосами. Вода стає чистою. дактилоскопічні флюоресцентні Порошки магнітні Тверді магніти

Номер слайду 29

* Магнітні мазі з метилурацилом та дiоксидином на вазелiн-ланолiновiй основi Магнітні пластирi Магнітні рідини у медицині та фармації:  магнітокеровані рентгеноконтрастні композиції (замість суспензії барій сульфату 30%), “магнітна пальпація”; штучні тромби (герметизатори) для закриття зовнiшніх свищів порожнистих органів; магнітокероване транспортування лікарських речовин; магнітні рідини для виготовлення штучних органів (як система змащування); визначення швидкості кровообiгу та мікроциркуляції (як датчики в технiці); магнітогідродинамiчна сепарація формених елементів крові, нормальних та злоякiсних клітин. Магнітні мікрокапсули (мікросфери) магнітні супозиторії косметика

Номер слайду 30

* Проблеми синтезу порошків на основі Феруму: магнітні порошки Феруму пірофорні; магнітні порошки, як металічного Феруму так і його оксидів потребують стабілізації поверхні; для створення матеріалів на їх основі потрібна функціоналізація (модифікація) поверхні частинок.

Номер слайду 31

* FeСl3+ 2H2O → FeOCl + 2HCl; FеOСl + 3NH4ОH → Fe(OH)3 → FeO(OH) + H2O.

Номер слайду 32

8Fe(OH)3 + Fe → 3Fe3O4 + 12H2O FeO(OH) + Fe → 3Fe3O4 + 4H2O FeO(OH) • n H2O → FeO(OH) + n H2O (80 – 90◦С) 2FeO(OH) → α-Fe2O3 + H2O (300 – 320◦С) α-Fe2O3 → γ-Fe2O3 (490 – 518◦С).

Номер слайду 33

у якості рентгеноконтрастних засобів, для створення сорбентів, магніточутливих композитів для спрямованого транспорту лікарських засобів для внутрішньовенних, внутрішньоартеріальних і внутрішньом'язових введень магніточутливого колоїду запровадження виробництва та використання цих речовин на практиці має стати одним із пріоритетних завдань для хімічної науки в ХХІ столітті.

Номер слайду 34

Предмет дослідження: ефективність застосування мікоризних препаратів у рослинництві Об’єкт дослідження: симбіотична взаємодія між рослинами та грибами Мета проекту: з’ясувати можливості застосування мікоризних препаратів в умовах сучасного рівня розвитку сільського господарства України; продемонструвати на конкретних прикладах ефективність використання мікоризних препаратів; показати перспективи подальшого вивчення питання мікоризації та його застосування в практиці агровиробництва та домашнього садівництва та городництва. Практичне значення дослідження визначається можливістю застосування результатів дослідження на практиці.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Навесні нами було закладено дослід. Ми обробили препаратом “Міковітал” 2 кг картоплі з розрахунку 25 мл препарату на 2л води та 2 десятки помідорів із розрахунку 10 мл препарату на 0,5 л води.

Номер слайду 37

В результаті ми помітили, що рослини, оброблені препаратом, були краще розвинені, почали раніше квітнути та плодоносити і дали кращий урожай, що говорить про ефективність мікоризоутворю- ючих препаратів. З 2 кг необробленої картоплі ми зібрали 3 кг, а з обробленої – 5 кг, що становить 67% приросту. З 2 десятків кущів необроб- лених помідорів ми отримали 2 корзини томатів, а з оброблених – 4 корзини, що становить 100% приросту.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Переваги мікоризації: економлять потреби води рослиною до 50%; сприяють накопиченню рослиною поживних речовини; збільшують ріст і покращують якість рослин; здатні ефективно протидіяти процесам опустелення; підвищують стресостійкість (морозостійкість) і загальний імунітет рослин; запобігають потраплянню інфекцій у коріння та листки; прискорюють приживлюваність рослин; сприяють інтродукції рослин; збільшують врожайність й накопичення зеленої маси рослин; пришвидшують цвітіння та розвиток кореневої системи на 3-4 тижні; не накопичуються в ґрунті; не токсичні для людини і тварин.

Номер слайду 40

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку