Презентація "Зародження мистецтва та релігійних вірувань"

Про матеріал

Кам'яний вік — одна з найважливіших епох в історії людства. Протягом тисячоліть людина, пізнаючи світ, здійснила важливі для свого існування відкриття. Вона опанувала вогонь, спорудила перші житла, пошила перший одяг, винайшла лук і стріли. Пізнаючи властивості дерева, каменю, кістки, вона полегшувала своє життя та перетворювала навколишнє середовище.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

визначити здобутки й досягнення первісної людини в практичних знаннях і мистецтві; характеризувати первісні форми релігії; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «піктографія», «кромлехи», «менгіри», «релігія», «тотемізм», «фетишизм», «магія», «анімізм», «ідол», «культ»; розвивати вміння визначати факти, що характеризують певне історичне явище або процес

Номер слайду 3

піктографія, кромлехи, менгіри, релігія, тотемізм, фетишизм, магія, анімізм, ідол, культ.

Номер слайду 4

близько 1 млн років тому — заселення пітекантропами території сучасної України; близько 40—30 тис. років тому — поява людей розумних, або кроманьйонців.

Номер слайду 5

Тестова перевірка знань

Номер слайду 6

Фронтальне опитування Який дослідник розробив учення про еволюцію? Який континент вважають колискою людства? Який археолог відкрив рештки олдувайської людини, що дістала назву «людина вміла»? Коли на нашій планеті з’явилися кроманьйонці? Яку видову назву мали перші люди, що з’явилися на території України? Що таке людська раса? Якими є головні відмінності «людини вмілої» і «людини прямоходячої»? Що найбільше вплинуло на становлення та розвиток людини? Чи можна вважати австралопітека людиною? Аргументуйте свою відповідь. Чому давні люди зайнялися небезпечним полюванням на великих тварин? Складіть перелік, який ілюструє етапи розвитку людини. Чи дійсно неандертальці перебували на більш високому рівні розвитку порівняно з попередниками? Доведіть. Як ви розумієте твердження про те, що раси мають рівні можливості для розвитку? Чому, на вашу думку, у боротьбі за виживання переміг кроманьйонець, який поступався неандертальцю своїми фізичними даними?

Номер слайду 7

Практичні знання первісної людини Мистецтво первісної людини Первісні форми релігії. Ідоли та міфи

Номер слайду 8

Практичні знання первісної людини

Номер слайду 9

Галузь знання Досягнення Математика Могли рахувати. Виконували прості арифметичні дії (додавання, віднімання). Для лічби використовували допоміжні матеріали — палички, камінці, вузлики, зерно тощо. З’явилися зародки геометричних знань (необхідні для будівництва та землеробства) Медицина Використовували лікарські трави, уміли робити операції (ампутації, зашивання ран, трепанація), приймали пологи Хімія Знали властивості металів і фарб Писемність Використовували малюнкове письмо Географія Отримали знання про суміжні території, необхідні для полювання, війн, торгівлі Біологія Накопичили знання щодо властивостей рослин (збиральництво та землеробство), тварин і птахів (полювання та скотарство), риб (рибальство) Астрономія Уміли орієнтуватися за Сонцем, Місяцем і зорями, використовували найпростіші календарі

Номер слайду 10

Культура — сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством. Прикладні знання — знання, що мають практичне значення, необхідні для повсякденного використання.

Номер слайду 11

2. Мистецтво первісної людини

Номер слайду 12

Мистецтво - творче відображення, відтворення дійсності в художніх образах.

Номер слайду 13

1. Браслети з бивня мамонта з Мізинської стоянки. 2. Уламок кістки, знайдений у гроті Лорте. Франція.

Номер слайду 14

Роздивіться відомий наскельний розпис із печери Альтаміра (Іспанія). 1. Чи зміг 15-12 тис. років тому художник передати в образі великої тварини її міць та силу? Як саме? 2. Які власні відчуття, на вашу думку, він утілив? 3. Чи подобається вам кольорова гама малюнка? Скільки, по-вашому, тут відтінків? (Зауважте, що художник використовував лише дві фарби, виготовлені з мінералів, - червоно-коричневу та чорну).

Номер слайду 15

Перші художники. Художні реконструкції З. Буріана. 1. Що зображено на ілюстраціях? 2. Що повинен був знати художник-дослідник, щоб створити таку реконструкцію минулого? 3. Чому перші художники зображували здебільшого тварин? Чому на цих малюнках тварини вражені списами та стрілами?

Номер слайду 16

3. Первісні форми релігії. Ідоли та міфи

Номер слайду 17

Релігія — погляди та уявлення, в основі яких лежить віра в існування надприродних сил — богів, духів, душ, у їхнє панування над світом.

Номер слайду 18

Причини виникнення релігійних вірувань

Номер слайду 19

Тотемізм (від індіан. от-отем — його рід) — віра в походження роду від спільного предка — тварини, рослини чи птаха. Пращура вважали захисником роду, просили в нього допомоги в полюванні. Тварину-тотем не можна було вбивати. Їй поклонялися, зображали на стінах печер, вирізьблювали з каменю та кістки.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Фетишизм (від португ. feitigo — талісман) — наділення неживих предметів надприродними властивостями. Люди вірили, що фетиш міг захистити від злих сил, подарувати удачу. Фетишем могла бути будь-яка річ. її носили із собою, тримали в помешканні, ховали разом із померлим. Поклоніння предметам збереглося й донині. У храмах можна побачити ікони, скульптури богів, які сучасна людина наділяє надприродними властивостями.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Магія (від грец. mageia — чаклунство) — віра в можливість впливати на навколишній світ за допомогою ворожіння, заклинань, замовлянь. На думку первісної людини, магічні дії могли викликати дощ, допомогти в полюванні або завдати шкоди ворогам.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Анімі́зм (від лат. anima — «душа», animus — «дух») — віра в те, що предмети, природні явища, тварини або люди наділені душею.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Первісні форми релігійних вірувань

Номер слайду 28

1. Роздивіться ілюстрацію. Які історичні відомості втілив художник? 2. Навіщо, на вашу думку, померлому робили ложе, клали небіжчика в позу сплячого, прикрашали його одяг, клали поряд їжу, зброю, бивні мамонта, покривали шаром червоної вохри*; укривали зверху або лопаткою мамонта, або камінням? 3. Про які вірування первісних людей свідчить картина? Поховання мисливця на мамонтів. Художня реконструкція З. Буріана.

Номер слайду 29

1. Які винаходи й відкриття первісних людей вам відомі? 2. Як первісна людина отримувала знання про навколишній світ? 3. Кого і де зображували найдавніші художники? 4. Якими є причини появи релігії? 5. У яких формах існували релігійні вірування за первісних часів? 6. Хто такі шамани, чаклуни, жерці? 7. Що сприяло нагромадженню практичних знань первісною людиною? 8. Чому первісна людина наділяла неживі предмети надприродними властивостями? 9. Для чого первісні люди створювали ідоли та міфи? 10. Якими є причини появи мистецтва в первісних людей? 11. Яких часів сягають найдавніші твори мистецтва? Де знайдено найвідоміші з них? 12. Витлумачте поняття та терміни: мистецтво, релігія, фетишизм, тотемізм, магія. 13. Виникнення яких видів мистецтва пов'язують із життям первісних людей? 14. За якими знахідками вчені дізнаються, що за пізнього палеоліту людям були притаманні певні релігійні уявлення? Наведіть приклади найдавніших вірувань людей.

Номер слайду 30

Мікрофон

Номер слайду 31

1. Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рибалка Людмила
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
13735
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку