Презентація "Збагачення мовлення: порівняння, прислів'я та приказки, синоніми, антоніми"

Про матеріал
Матеріал містить приклади вправ, які дозволять ознайомити учнів та закріпити їх знання про порівняння, прислів'я та приказки, синоніми, антоніми в ігровій формі та з використанням онлайн-вправ. Тема відповідає освітній програмі, розробленій під керівництвом Р. Шияна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збагачення мовлення. Урок української мови у 1 класі

Номер слайду 2

Під вербою джерельце, наче дзеркальце. А. М’ястківський Тиха спокійна вода в криничці чи копанці під вербою, справді, схожа на дзеркало. У ній віддзеркалюються трави, верби. Отже, водичка схожа на дзеркало. Вона з ним порівнюється за допомогою слова наче. Цей засіб і називають порівнянням. Крім слова наче, у порівнянні використовують ще й такі: ніби, нібито, неначе, неначебто, як, мов, буцім та інші. Доберіть якомога більше порівнянь до слова джерельце.

Номер слайду 3

https://learningapps.org/watch?v=pmofunktc21 Прислів’якороткий влучний вислів, який уміщує в собі оцінку подій, якостей і рис характеру людей, повчання. Приказкастислий крилатий вислів, близький до прислів’я, але без повчального значення. Іноді це укорочене прислів’я.

Номер слайду 4

Слова, близькі за значенням (синоніми), які по-різному називають той самий предмет, явище, ознаку, процес тощо. Наприклад, синонімами слова красивий будуть: вродливий, привабливий, гарний. Із запропонованого переліку, оберіть синонімами до слова охороняти: вартувати, щадити, стерегти, чатувати, хилити. Підберіть синоніми до слова житло.

Номер слайду 5

Слова, протилежні за значенням (антоніми), однак поєднані певним спільним фактором. Наприклад, високий – низький (зріст), товстий – худий (статура) тощо. Підберіть із другої колонки слова, що є антонімами слів із першої.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пасивний. Бідний. Агресивний. Люб’язний. Багатий. Білий. Близький. Активний. Чорний. Мовчати. Балакати. Далекий

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
1659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку