Презентація "Зберігання непродовольчих товарів"

Про матеріал
Зберігання товарів це допоміжна операція в торгово-технологічному процесі. Розміщуючи товари на зберігання, необхідно раціонально використовувати площу приміщень, створювати найкращі умови для збереження товарів і зручності для роботи з ними. Для кожної групи товарів визначають постійне місце зберігання, їх розміщують за підгрупами, видами й іншими ознаками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:“Зберігання непродовольчих товарів”. Виконала майстер з виробничого навчання Галина Попова

Номер слайду 2

Зберігання непродовольчих товарів. Зберігання товарів це допоміжна операція в торгово-технологічному процесі. Розміщуючи товари на зберігання, необхідно раціонально використовувати площу приміщень, створювати найкращі умови для збереження товарів і зручності для роботи з ними. Для кожної групи товарів визначають постійне місце зберігання, їх розміщують за підгрупами, видами й іншими ознаками.

Номер слайду 3

Умови зберігання товарів. Основними умовами належного зберігання товарів є температура й відносна вологість повітря, належне освітлення та вентиляція, захист товарів від прямих сонячних променів, дотримання товарного сусідства, виконання санітарно-гігієнічних заходів. Непродовольчі товари зберігають у сухому, закритому й чистому підсобному приміщенні магазину, яке вентилюється. Волого-тепловий режим у приміщенні підтримують за допомогою термометра та психрометра. Під час зберігання більшості непродовольчих товарів підтримують температуру повітря від + 12 до + 18 °С і відносну вологість повітря в межах 60-70 %. На товари не повинні потрапляти прямі сонячні промені та пил. Потрібно оберігати товари від гризунів і молі. Важливою вимогою зберігання товарів є правильне товарне сусідство, щоб запобігти передаванню запахів, вологи, пилу від одного товару до іншого. Розміщуючи товари, враховують тривалість зберігання, послідовність і черговість їхньої реалізації. Товари, запас яких поповнюється та реалізується порівняно довго, розміщують на віддалених ділянках приміщення, завезені раніше — реалізуються насамперед. Товари короткострокового зберігання теж розміщують ближче до виходів.

Номер слайду 4

Зберігання непродовольчих товарів. Відстань від товарів, розміщених для зберігання, має бути: до опалювальних пристроїв — не менше 1 м; до джерел освітлення — не менше 50 см; до підлоги — 20 см; між стелажами й підтоварниками — 70 см; ширина проходів — 0,8-1 м. Розпаковані товари та товари в невеликих упакуваннях зберігають на стелажах. Товари, упаковані в ящики, мішки та кипи, зберігають на підтоварниках. Висота штабелів не повинна перевищувати 2 м.

Номер слайду 5

Умови зберігання. Швейні, трикотажні, хутряні, овчинно-шубні (кожухові) товари та головні убори зберігають у сухих, чистих і добре вентильованих приміщеннях на ві-шалах, кронштейнах, стеллажах або в ящиках. Зберігати такі товари насипом або на підлозі заборонено. Загальні вимоги щодо волого-теплового режиму зберігання цих товарів визначені стандартами та Правилами продажу непродовольчих товарів. Відповідно до них, рекомендовано зберігати:• швейні вироби та головні убори — за температури + 10-18 °С і відносної вологості повітря 60-70 %;• трикотажні товари — від + 3 до + 20 °С і за відносної вологості повітря 60-65 %;• хутряні й овчинно-шубні товари — за температури від + 5 до + 25 °С та відносної вологості 60-65 %. Верхній готовий одяг потрібно розвішувати на плічках у шафах або на віша-лах, білизну — складати стосами або в коробках на полицях стелажів.

Номер слайду 6

Умови зберігання трикотажних виробів. Трикотажні вироби перед розміщенням для зберігання треба розсортовувати за видами, моделями, розмірами, ростом та іншими ознаками. Для запобігання забрудненню цих товарів пилом і дії прямих сонячних променів рекомендовано завішувати стелажі шторами, а вішала та кронштейни в складських приміщеннях закривати чохлами з тканини або поліетиленової плівки. Трикотажні вироби потрібно регулярно переглядати, щоб запобігти пошкодженню міллю та гризунами. Головні убори зберігають у коробках на стелажах або в ящиках, розміщених штабелями на дерев’яних настилах.

Номер слайду 7

Умови зберігання хутряних виробів. Хутряні товари рекомендовано зберігати у вентильованих приміщеннях за температури 0 — + 8 °С з обмеженою освітленістю. Одяг з хутра зберігають на вішалах у полімерних (поліетиленових) чохлах. У разі тривалого зберігання для запобігання злежуванню, ушкодженню міллю або шкіроїдом швейні, трикотажні, хутряні, овчинно-шубні (кожухові) товарий головні убори необхідно періодично перекладати, просушувати, очищати від пилу, пересипати антимолевими засобами (хутряні й овчинно-шубні вироби — не рідше одного разу на три місяці).

Номер слайду 8

Умови зберігання текстильних товарів. Текстильні товари треба зберігати на стелажах, підтоварниках, у контейнерах у сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях за температури + 15-18 °С і відносної вологості повітря 60-65 %. Упаковані (у ящиках, кипах, коробках) і не упаковані (у відрізах) товари розміщують окремо, тканини й поштучні текстильні вироби в коробках зберігають на полицях стелажів. Для захисту цих товарів від пилу та вицвітання застосовують покривні матеріали (щільні тканини, папір, синтетичні плівки) або ж упаковують вироби в картонні ящики, коробки, пакети з плівки чи паперу. Під час зберігання тканин потрібно передивлятися та перекладати їх один раз на два місяці. Вовняні тканини за тривалого зберігання обробляють антимолевими засобами.

Номер слайду 9

Умови зберігання взуття. Взуття зберігають у сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях за температури + 15—20 °С і відносної вологості повітря 50—70 %. Взуття всіх видів заборонено зберігати насипом. Шкіряне взуття в коробках розміщують на стелажах на висоту, не більше восьми рядів, взуття без коробок (не упаковане) — не більше п’яти рядів, прокладаючи картоном між рядами. Гумове взуття зберігають на полицях стелажів у фабричному упакуванні чи розпакованим у напівтемному приміщенні або в ящиках, упаковуючи кожну пару в папір. Валяне взуття зберігають у фабричному упакуванні штабелями, заввишки не більше за 1,5 м, пересипаючи нафталіном. Розпаковане взуття всіх видів потрібно оберігати від дії сонячних променів; валяне й утеплене взуття за тривалого зберігання треба також обробляти антимолевими засобами.

Номер слайду 10

Умови зберігання електропобутових товарів. Електропобутові товари зберігають у приміщеннях, ізольованих від місць зберігання кислот і лугів, за температури не нижче + 5 °С і відносної вологості повітря не більше ніж 65-70 %, у заводському упакуванні (великогабаритні товари — на підтоварниках, товари невеликих габаритів — на стелажах). Електропобутові товари під час зберігання розміщують на відстані не менше 1 м від приладів опалення, 0,5 м — від джерел електричного освітлення. Проходи між штабелями мають бути не менше за 0,7 м. Зберігаючи електропобутові товари, необхідно дотримуватися запобіжних знаків і написів, зображених на упакуванні: «Обережно!», «Не кантувати!» тощо. Електротовари оберігають від струсів.

Номер слайду 11

Умови зберігання товарів побутової хіміїТовари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин зберігають із дотриманням вимог пожежної безпеки та санітарних вимог у закритих, сухих, чистих і добре вентильованих приміщеннях з підлогою з бетону або керамічних плиток за температури від + 9 °С до + 20-25 °С і за відносної вологості повітря не більше ніж 55—65 %. Щоб запобігти погіршенню якості хімічних товарів (зволоження, руйнування та розкладання), заборонено зберігати товари побутової хімії у вологих приміщеннях. Під час зберігання ці товари розміщують окремо за групами та видами з урахуванням їхніх особливих властивостей. Тверді лакофарбові товари зберігають окремо від рідких. Пожежонебезпечні товари (аерозольні упакування, лаки, розчинники, нітроемалі тощо) зберігають у герметичній тарі окремо від інших товарів у спеціально пристосованих приміщеннях.

Номер слайду 12

Зберігання товарів побутової хіміїЗаборонено зберігати:• легкозаймисті та горючі матеріали — у скляній тарі місткістю понад 0,5 л кожна;• мастила й інші мастильні матеріали, олійні фарби, оліфу, смолу — разом із займистими речовинами;• лаки, спирти, розчинники, оліфу й інші вогненебезпечні засоби — у підвалах приміщень торговельного підприємства;• хімічні препарати та реактиви — в одному приміщенні з окиснювачами, кислотами, горючо-мастильними та легкозаймистими речовинами.

Номер слайду 13

Умови зберігання меблів. Меблі зберігають у сухих, чистих і вентильованих приміщеннях за температури не нижче + 2 °С і відносної вологості повітря 45-70 % з використанням тканинних чохлів або поліетиленових плівок. Дзеркала та скло зберігають у вентильованих приміщеннях за температури не нижче + 1 °С і за відносної вологості повітря не більше 70 % на полицях і стелажах. Дзеркала, площа поверхні яких перевищує 0,1 м2, встановлюють на торцеву поверхню. Щоб уникнути подряпин, кожне дзеркало перекладають папером. Килими та килимові вироби зберігають у штабелях на підтоварниках на відстані не менше ніж 20 см від підлоги розправленими, лицьовим боком догори.

Номер слайду 14

Зберігання парфумерно-косметичних товарів. Парфумерно-косметичні товари й мило туалетне зберігають на підтоварниках і стелажах у чистих і добре вентильованих приміщеннях за відносної вологості повітря 55-70 % і за температури повітря: парфумерно-косметичні товари — + 6-25 °С; тверде мило туалетне — не нижче -5 °С; рідке мило туалетне — не нижче + 5 °С. Парфумерні товари, креми та зубну пасту зберігають із дотриманням волого-теплових режимів, зазначених на упакуванні. Якщо цей режим порушують, на них з’являється осад, вони затвердівають тощо. Потрібно чітко дотримуватися термінів зберігання товарів: духи й одеколони — 15 місяців; зубні пасти й шампуні — 6 місяців; інші парфумерно-косметичні товари й туалетне мило — 12 місяців. Висота складування для парфумерних товарів не повинна перевищувати 1,5 м, для косметичних товарів і мила туалетного — 2 м; потрібно уникати потрапляння на ці товари прямих сонячних променів. Під час зберігання парфумерно-косметичних товарів необхідно дотримуватися запобіжних знаків і написів, зображених на упакуванні: «Скло!», «Не кидати!», «Верх!» тощо.

Номер слайду 15

Умови зберігання галантерейних товарів. Галантерейні товари зберігають на стелажах і підтоварниках із дотриманням протипожежних вимог, а вироби із целулоїду — в ізольованому приміщенні з водяним обігрівом, бо вони вогненебезпечні. Вироби металевої галантереї оберігають від потрапляння води й інших речовин, які можуть спричинити корозію. Шкільно-письмові та канцелярські товари оберігають від різких змін температури: рідкі товари — від замерзання, а металеві — від підвищеної вологості.

Номер слайду 16

Зберігання лісоматеріалів та будівельних матеріалів. Лісоматеріали та будівельні матеріали зберігають рядами, штабелями, у рулонах, контейнерах, клітках, кипах, ящиках, на стелажах, піддонах, підтоварниках у закритих і сухих приміщеннях. Круглі лісоматеріали та цеглу зберігають під навісом або накриттям.

Номер слайду 17

Зберігання товарів для спорту і туризму. Товари для фізичної культури, спорту та туризму зберігають у сухих, чистих і добре вентильованих приміщеннях, ізольованих від місць зберігання кислот і лугів, за температури + 15 °С та відносної вологості повітря не більше 60-70 %. Для кращого збереження якості товарів потрібно залишити їх у фабричному упакуванні. Для тривалого зберігання їх розміщують на відстані не менше 0,25 м від стін і підлоги, 0,5 м — від джерел електричного освітлення, їм — від опалювальних приладів. Проходи між штабелями мають бути не менше 0,7 м.

Номер слайду 18

Правила зберігання товарів для спорту і туризму. Зберігаючи ці товари, необхідно дотримуватися таких правил:• великогабаритні вироби (жердини для лазіння та стрибків, драбини для лазіння, списи для метання тощо) розміщують у горизонтальному положенні з упором на кілька точок;• лижі розміщують у вертикальному положенні в ящиках-гніздах, зв’язують їх попарно з розпірками посередині, загостреними кінцями догори;• лижні палки зберігають у вертикальному положенні в ящиках-гніздах кільцями догори;• вудочки риболовні та вудилища зберігають у вертикальному положенні потовщеним кінцем донизу;• розпаковані тенісні ракетки встановлюють на спеціальних латах у вертикальному положенні з упором основи обода на лати;• тенісні ракетки зі струнами затискають у прес;• гімнастичні «коні», «козли», столи та містки для стрибків встановлюють в один ряд;• човни й байдарки зберігають у тесових решітчастих ящиках зі стапелями;• хокейні ключки, зв’язані в пачки, зберігають на підтоварниках або полицях, укладають їх на бокових поверхнях пачок: перший ряд — гаками до себе, другий ряд — гаками від себе;• чавунні ядра для штовхання та литі диски для метання зберігають у спеціальних ящиках, розділених на гнізда;• велосипеди й мопеди зберігають у ящиках-решітках;• спортивні сітки (волейбольні, для бадмінтону, баскетболу, футболу, тенісу), канати для лазіння та перетягування, троси для підвішування гімнастичних кілець, упаковані в тюки, зберігають у штабелях на підтоварниках;• захисну амуніцію для хокею та фехтування, щитки футбольні, туристські намети, індивідуальні чохли, гімнастичні та борцівські мати, спальні мішки, гумові вироби (м’ячі, камери, покришки для велосипедів тощо) зберігають на стелажах або підтоварниках;• мішки (опудала) для борців і боксерські мішки зберігають у вертикальному положенні. Під час зберігання товарів для фізичної культури, спорту та туризму необхідно дотримуватися вимог, передбачених попереджувальними знаками, зображеними на упакуванні таких товарів.

Номер слайду 19

Природні та фіксовані втрати при зберіганні товарів. Природні втрати залежать від фізико-хімічних властивостей товару. Це висихання, розпилювання та випарювання. Норми природних втрат встановлені тільки на вагові товари. Фіксовані втрати виникають через погане зберігання та підготовку товарів до продажу або недбале поводження з ними: бій, брак, лом і псування. Встановлені норми втрат для бою скляних ялинкових прикрас — не більше 2,5 % від вартості проданих товарів. У разі виявлення втрат — бій, лом, брак і псування товарів — необхідно оформити акт упродовж доби. Розміри, причини та винуватців втрат встановлює комісія. Директор магазину вирішує, за чий рахунок провести списання втрат: за рахунок магазину чи працівника, який їх допустив.

Номер слайду 20

Висновок. Зберігання товарів — це комплекс організаційно-економічних та технологічних операцій, які забезпечують збереження кількості та якості товарів, укладених на зберігання.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ященок Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
1154
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку