Презентація "Жанрова специфіка фольклорної та літературної казки"

Про матеріал
Презентація до майстер-класу "Жанрова специфіка фольклорної та літературної казки". Але її вільмо можна використовувати й на уроказ зарубіжної літератури в 5-х класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанрова специфіка фольклорної і літературної казки

Номер слайду 2

Прочитайте зашифрований вислів відомого російського казкаря П. Бажова про значення казки (пропущені голосні звуки)С т р к з к п т р б н . В н й б г т т г д р г г м н л г , й к к р с н н н з н д б т ь с п т м.(Стара казка потрібна. У ній багато того дорогого минулого, яке корисне нині й знадобиться потім.)

Номер слайду 3

“Ріпка” – казка народна чи літературна?Автор сучасної версії Олексій Толстой

Номер слайду 4

ТРАДИЦІЙНІ ВИДИНАРОДНИХ КАЗОККАЗКИ ПРО ЗВІРІВЧАРІВНІ КАЗКИПОБУТОВІ КАЗКИ

Номер слайду 5

Інші види казок. Кумулятивна Докучна. Новелістична. Анекдотична. НЕБИЛИЦЯ

Номер слайду 6

Повтори-кліше. Зачин: «Жили-были…», «В некотором царстве, в некотором государстве...»Основна частина: «Скоро сказка сказывается, да не скоро дело делается» Фінал: «И я там был, мёд-пиво пил, по усам текло, да в рот не попало», «Сказка — ложь, да в ней намёк, добрым молодцам урок»Опис портрету: «Баба-Яга, костяная нога»; місця дії: «на калиновом мосту, на реке смородиновой» Питання та відповіді: «куда путь-дорогу держишь», «встань ко мне лицом, к лесу задом»Епітети: «красна девица», «добрый молодец»

Номер слайду 7

2. Ерудит-лото1. Який кіт налякав Ведмедя, Вовка, Кабана, Зайця?(Пан Коцький)2. Чиї друзі Вернигора, Вернидуб, Крутивус?(Котигорошка)3. Кому ліжечком слугувала горіхова шкаралупка?(Дюймовочці)4. Хто поїхав на бал в кареті з гарбуза?(Попелюшка)5. Яка земноводна у казці мала титул царівни?(«Царівна-Жаба»)6. Хто їздить на печі?(Ємеля)7. Кого виростила вовча зграя?(Мауглі)

Номер слайду 8

«Казкова вікторина»В якій народній казці хитрий та незалежний герой від усіх утік, а перехитрила його лише Лисичка? («Колобок»)В якій казці розповідається про овоч, що виріс дуже великим і цим завдав багато клопоту господарям? («Ріпка»)В якій казці свійський птах залагодив шкоду домашнього гри­зуна і збагатив своїх господарів? («Курочка Ряба»)В якій казці піч слугувала героєві автомобілем? («За щучим велінням» )Яка із земноводних тварин у казці мала титул царівни? («Царівна-жаба» )

Номер слайду 9

В ліс по стежці я ходила,Сірого вовка зустріла. До бабусі завіталаІ її я не впізнала. Очі, зуби – все страшне!Чи впізнали ви мене?      ( Червона шапочка)У бору моя хатинка,Приведе туди стежинка. В мене кістяна нога,Звуть мене …   (Баба Яга.)Моя казка всім відома,У семи живу я гномів. Стан тонкий, тендітна ніжка . Хто я, друзі? …    (Білосніжка)На бал я мріяла потрапити завжди. Та шлях закритий був мені туди. У шати одягла мене хрещена. Й подарувала туфельку для мене. Вона блищить у сяйві кришталя. Тож, здогадайтесь як моє ім’я        (Попелюшка)

Номер слайду 10

Вигадка. Правда. Золоті яблука в царському саду; Жар-птиця; Сірий Вовк, що розмовляє й допо­магає головному героєві, перетворюється на коня, на царівну; кінь золотогривий; Вовк біжить так, що ліси тільки мелька­ють, озера хвостом замітає; жива й мертва вода; воскресіння людини. Сини стережуть сад; старші спали під час свого чергування, обманюючи батька; від клітки, де була жар-птиця пішов звук, від вуздечки коня (сигналізація); Іван-Царенко не дослухається до порад; брати через жадібність та заздрощі чинять жор­стоку розправу зі своїм братом«Літературний практикум» на прикладі російської народної казки «Іван-Царенко і Сірий Вовк»

Номер слайду 11

ЛІТЕРАТУРНІ ТЕРМІНИАвтор – митець, який реалізується у літературному чи будь-якому іншому художньому творі. Сюжет – подія чи система подій, покладена в основу творів. Антитеза - це протиставлення понять, якостей, явищ у художньому стилі. Алегорією, або інакомовленням, називається такий художній прийом, коли якийсь один узагальнений образ передається за до­помогою іншого, конкретного. Мандрівні сюжети — це спільні, однакові історії, пригоди, які зустрічаються у фольклорі різних народів

Номер слайду 12

КАЗКА, НАПИСАНА З ДІТЬМИЭта невероятная история началась в самой обычной (на первый взгляд) школе в городе М. Ничем не примечательным (на первый взгляд) весенним днём, во вполне заурядном (на первый взгляд) 5-Г классе. Почему столько «на первый взгляд»? Да потому что мы слишком часто ограничиваемся «первым взглядом» и не замечаем, как много удивительного, замечательного и исключительного окружает нас...

Номер слайду 13

НАМАЛЮЙ КАЗКУ

Номер слайду 14

Зіграймо в казку

Номер слайду 15

Незакінчене речення:«Я гадаю, що казки в житті дитини ...»

pptx
Додано
29 травня 2020
Переглядів
2082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку