Презентація "Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування. Біологічна роль жирів"

Про матеріал

Презентація до уроку в 11 класі з теми "Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів". Містить матеріали підготовлені учнями у вигляді звітів груп.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Намагайтеся кожен день починати з позитиву, бо від настрою, з яким ти вступаєш у день, залежать твої успіхи

Номер слайду 2

Хімічна розминка

Номер слайду 3

3.Позначте сполуку, що утворюється при взаємодії етилацетату з калій гідроксидом: А Калій форміат; Б Калій етилат; В Калій ацетат; Г Калій оксид. 4.Позначте спільну ознаку для рідких естерів: А Низька температура кипіння; Б Взаємодія з натрієм; В Висока розчинність у воді; Г Приємний запах.

Номер слайду 4

5.Позначте сполуку, з якої можна добути оцтову кислоту за одну стадію: А Етаналь; Б Хлоретан; В Дихлоретан; Г Етиленгліколь. 6. Позначте речовини, необхідні для добування метилацетату: А Оцтова кислота та пропанол; Б Оцтова кислота та метанол; В Оцтова кислота та етанол; Г Метанова кислота та етанол.

Номер слайду 5

Відповіді до тестів: 1. Б 2. Г 3. В 4. Г 5. А 6. Б   Кожна правильна відповідь – 2 бали.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів.

Номер слайду 11

“Якщо учень не навчився сам нічого творити, то й у житті він буде тільки наслідувати, копіювати” Л.Толстой

Номер слайду 12

Звіт першої групи

Номер слайду 13

Визначення жирів Жири –це естери гліцерину і вищих карбонових кислот: CH2-O-CO-R1 I CH-О-CO-R2 I CH2-O-CO-R3, де R1, R2 и R3 — радикали (іноді - різних) жирних кислот.

Номер слайду 14

Номенклатура

Номер слайду 15

Поширення в природі

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

№п/п Назва розчинника Спостереження 1 Етиловий спирт Розчинення олії 2 Бензин Розчинення олії 3 Вода Олія не розчиняється

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

жири ліпаза моногліцериди гліцерин Жирні кислоти

Номер слайду 40

Жири Навколо глибоко розміщених тканин Навколо кісток та внутрішніх органів Естетична роль

Номер слайду 41

Цікаво знати

Номер слайду 42

Дебати “За” “Проти”

Номер слайду 43

Тестовий диктант “?” 1. Жирами називаються такі органічні речовини: а)естери високомолекулярних кислот і етанолу; б) естери високомолекулярних кислот і гліцерину; в) естери високомолекулярних кислот і етандіолу. 2. Для встановлення складу жирів застосовували такі методи дослідження: а) спостереження й порівняння; б) порівняння й узагальнення; в) аналіз та синтез.

Номер слайду 44

3. У природі зустрічаються жири: а) рослинного і тваринного походження; б) виключно рослинного походження; в) виключно тваринного походження. 4. До складу жирів тваринного походження (твердих) входять: а) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу; б) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу; в) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.

Номер слайду 45

5. До складу олій входять: а) залишки високомолекулярних насичених карбонових кислот; б) залишки низькомолекулярних карбонових кислот; в) залишки високомолекулярних ненасичених карбонових кислот. 6.Тверді й рідкі жири утворюють кислоти: а)гептанова, октанова, бутанова.пальмітинова; б) стеаринова, октанова, нонанова, олеїнова; в) пальмітинова, стеаринова, олеїнова,лінолева.

Номер слайду 46

7.Жири,як і естери, вступають в реакцію: а)гідролізу; б)дегідратації; в)дегідрування. 8.У промисловості гідроліз жирів за наявності лугу або соди здійснюють з метою одержання: а)гліцеролу; б)вищих карбонових кислот; в)мила. 9.В основі перетворення олії на твердий жир лежить реакція: а)гідрування; б)гідролізу; в)дегідрування.

Номер слайду 47

10.Гідрований жир застосовують: а)для виробництва оліфи; б)для одержання вищих карбонових кислот; в)для виготовлення маргарину, мила. 11. Якісна реакція на рідкі жири: а) взаємодія з воднем; б) взаємодія з бромною водою; в) взаємодія з водою.

Номер слайду 48

12. Продукти гідролізу тваринних жирів: а) гліцерин і оцтова кислота; б) гліцерин і олеїнова кислота; в) гліцерин і стеаринова кислота. 13. Рідкий тваринний жир: а) оленячий; б) риб‘ячий; в) свинячий.

Номер слайду 49

Домашнє завдання Задачі для самоконтролю:  Яку масу тристеарину необхідно, щоб добути гліцерин масою 9,2г ? Обчисліть масу гліцерину, що утворивчя при взаємодії достатньлх кіількості калій гідроксиду із 10 кг , що містить 2% домішок за масою. Дослідницька робота. З’ясувати на чому базується здатність використання Fairy для миття посуду.

Номер слайду 50

Рефлексія Вправа «Незакінчене речення». Найважливішим відкриттям на цьому занятті для мене було …

ppt
Додано
25 липня 2018
Переглядів
19419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку