Презентація до кейс-уроку "Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів" Матеріал уроку подається 6 розгортками (хімія, фізика, біологія, основи здоров'я, дієтологія, маркетинг).
Таблиця калорійності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Продукти. Ккал/100 г. Продукти. Ккал/100 г. Вершкове масло776 Макаронні вироби 310 Майонез 600 Сир знежирений75 Морозиво молочне160 Плавлений сир108 Крупа вівсяна356 Сир голландський360 Цукор390 Яйце куряче 1 шт.87 Шоколад568 Телятина відварена115 Мед320 Свинина смажена275 Бісквітний торт385 Курка смажена210 Хліб білий226 Сосиски204 Хліб житній214 Сардельки147 Здобна булочка, 1 шт.126 Йогурт 84-116 Рис332 Банан91 Грейпфрут35 Картопля відварена83 Лимон19 Картопля смажена215 Яблуко46 Мінеральна вода0
Практичне заняття1. З’ясуйте, яка олія за ступенем очистки у вас на парті.2 а) які з перерахованих нижче етапів пройшла ваша олія; б) до яких явищ відносяться дані етапи – до фізичних, чи до хімічних?3. Напишіть фізичні властивості олії. Який запах, колір? Яка температура димлення у вашої олії? (нерафінована+107 градусів, рафінована + 230 градусів)4. Чи науково - обгрунтованою є інформація на етикетці: «Збагачена вітаміном Е» , «Не містить холестерину», «Без ГМО»?
Етапи очистки рафінованої оліїмеханічна очистка;гідратація – це процес очищення олії водою яка пропускається через розігріту до 60⁰С олію;нейтралізація полягає у видаленні вільних жирних кислот відбілювання- обробка олії спеціальною глиноювиморожування – це процес охолодження олії дезодорація - процес обробки олії гарячою сухою парою при температурі 170 – 230⁰С азотування – подача азоту в процесі фасування.