24 вересня о 18:00Вебінар: Використання елементів проєктної діяльності в умовах змішаного навчання

Презентація "Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів."

Про матеріал

Презентація до кейс-уроку "Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів" Матеріал уроку подається 6 розгортками (хімія, фізика, біологія, основи здоров'я, дієтологія, маркетинг).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кейс-урок у 9 класіЖири. Підготувала вч.хімії СЗШ №13 м. Львова Жировецька Л. Е.

Номер слайду 2

Девіз уроку: Я є те, що я їм

Номер слайду 3

Розгортки

Номер слайду 4

Їжа – джерело енергії та речовин

Номер слайду 5

Яким повинне бути співвідношення білків, жирів, вуглеводів?

Номер слайду 6

Фізика. Міф чи правда?Від жиру повніють в два рази сильніше, ніж від вуглеводів і білків

Номер слайду 7

Чому жири корисні?

Номер слайду 8

Як розраховують калорійність продуктів?Для визначення калорійності обраний харчовий продукт поміщається в калориметричну колбу, де він спалюється, а потім вимірюється виділене тепло.

Номер слайду 9

Енергетична цінність{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 г білка1 г жиру1 г вуглеводу4 ккал9 ккал4 ккал16,7 к. Дж37,7 к. Дж15,7 к. Дж

Номер слайду 10

Таблиця калорійності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Продукти. Ккал/100 г. Продукти. Ккал/100 г. Вершкове масло776 Макаронні вироби 310 Майонез 600 Сир знежирений75 Морозиво молочне160 Плавлений сир108 Крупа вівсяна356 Сир голландський360 Цукор390 Яйце куряче 1 шт.87 Шоколад568 Телятина відварена115 Мед320 Свинина смажена275 Бісквітний торт385 Курка смажена210 Хліб білий226 Сосиски204 Хліб житній214 Сардельки147 Здобна булочка, 1 шт.126 Йогурт 84-116 Рис332 Банан91 Грейпфрут35 Картопля відварена83 Лимон19 Картопля смажена215 Яблуко46 Мінеральна вода0

Номер слайду 11

Спростування міфу: Вимірявши калорійність продуктів у «лабораторній пробірці», без урахування реальних біохімічних процесів, що протікають в організмі, вчені прийшли до помилкового висновку, що від жиру повніють в два рази сильніше, ніж від вуглеводів і білків. Але це не так.

Номер слайду 12

Хімія. Міф чи правда?Рослинні жири менш калорійні, ніж тваринні і безпечніші для організму.

Номер слайду 13

Що це таке – жири?Жири — естери гліцерину й вищих карбонових кислот. Схема утворення жиру:

Номер слайду 14

Класифікація жирів

Номер слайду 15

Хімічні властивості жирів Гідруваннятриолеїнтристеарин

Номер слайду 16

Спростування міфу. У 100 грамах рослинної олії приблизно 98 % власне жиру і близько 880 ккал. Тоді як у свинячому салі жиру - 82 % і його калорійність 730 ккал. Найкалорійніший - риб'ячий жир, в 100 грамах якого 900 ккал.

Номер слайду 17

Основи здоров'я. Міф чи правда?Замінники масла – спред чи маргарин – корисніші для здоров’я

Номер слайду 18

Що обрати: масло? Спред? Маргарин?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вершковемасло. Спред. Маргарин. Склад. Молочні жири. Олія + молочний жиргідрогенізована олія + мол. жир. Вміст холестеринузначнийнезначнийнемаєВміст транс-ізомерівнемаєможеміститидуже великий

Номер слайду 19

Продукти, які містять Транс-жири

Номер слайду 20

Спростування міфу: Маргарин не містить холестерину. Але ця користь нівелюється великим вмістом небезпечного гідрогенізованого жиру, що містить транс-ізомери.

Номер слайду 21

Біологія. Міф чи правда?Жир може синтезуватись із надлишків білків та вуглеводів

Номер слайду 22

Надлишок насичених жирів – причина атеросклерозу. Поперечний переріз вінцевих артерій:повністю відкрита; частково закупорена; повністю закупорена.

Номер слайду 23

Підтвердження інформації: Жир частково може синтезуватись також із надлишків білків та вуглеводів їжі.

Номер слайду 24

Дієтологія. Міф чи правда?Раціон з низьким вмістом жирів знижує імунітет і активність мозку

Номер слайду 25

Корисні поліненасичені жири

Номер слайду 26

Підтвердження інформації: Раціон з низьким вмістом всіх типів жирів підвищує ризик гормональних порушень, сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, а також знижує імунітет і активність мозку.

Номер слайду 27

Маркетинг. Міф чи правда?Не можна смажити на нерафінованій олії.

Номер слайду 28

Навігатор по етикетках. За ступенем очищення олії поділяють на сирі рослинні олії - очищаються тільки фільтруванням; нерафіновані рослинні олії - піддаються частковому очищенню рафіновані рослинні олії - проходять повний цикл очищення.

Номер слайду 29

Практичне заняття1. З’ясуйте, яка олія за ступенем очистки у вас на парті.2 а) які з перерахованих нижче етапів пройшла ваша олія; б) до яких явищ відносяться дані етапи – до фізичних, чи до хімічних?3. Напишіть фізичні властивості олії. Який запах, колір? Яка температура димлення у вашої олії? (нерафінована+107 градусів, рафінована + 230 градусів)4. Чи науково - обгрунтованою є інформація на етикетці: «Збагачена вітаміном Е» , «Не містить холестерину», «Без ГМО»?

Номер слайду 30

Етапи очистки рафінованої оліїмеханічна очистка;гідратація – це процес очищення олії водою яка пропускається через розігріту до 60⁰С олію;нейтралізація полягає у видаленні вільних жирних кислот відбілювання- обробка олії спеціальною глиноювиморожування – це процес охолодження олії дезодорація - процес обробки олії гарячою сухою парою при температурі 170 – 230⁰С азотування – подача азоту в процесі фасування.

Номер слайду 31

Підтвердження інформації: Нерафінована олія починає диміти, як тільки досягає температури 107 градусів (це через наявність вологи), а рафінована - при 230 градусів. Тому досвідчена господиня для смаження вибере тільки рафіновану олія.

Номер слайду 32

Підсумки. Чи зміниться Ваш раціон після сьогоднішнього уроку?Який висновок Ви зробили для себе – жири потрібно споживати чи ні?3. Які продукти харчування слід обмежити через наявність у них транс-жирів?

Номер слайду 33

Домашнє завдання. Хімія: Вивчити § 29 Фізика: повторити формулу густини та одиниці вимірювання. P. S Творчо опрацюйте конспект. Споживайте здорову їжу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Субботіна Альона Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шаповал Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Арзуманова Ірина Юріївна
    Дякую! Дуже цікавий та корисний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Савчин М.М.)
Додано
19 липня 2018
Переглядів
6397
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку