Презентація до уроку хімії в 10 класі "Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості".
Розкриває такі питання:
•Жири, їх склад та утворення.
•Класифікація жирів.
•Хімічні властивості жирів.
•Значення жирів.
2.3магнезіт. Хімічні властивості жирів3. Окиснення. Під час зберігання жирів на повітрі відбувається часткове окиснення. Утворюються вільні карбонові кислоти, а ненасичені карбонові кислоти окислюються з утворенням альдегідів та кетонів.2. Гідрування жирів, утворених ненасиченими жирними кислотами
Закріплення знань3.1 Завдання 1. Фронтальне опитування1 . Жири – це естери , утворені … 2 . До складу твердих жирів входять залишки кислот …, рідких ….3 . При гідролізі жирів утворюються …4 . Лужний гідроліз жирів по – іншому називається … Чому ?5 . Якою реакцією олії можна перетворити на тверді жири ? 6 . Під впливом чого відбувається прогіркання жирів ?
!1 . Жири – це естери , утворені … ( трьохатомним спиртом гліцерином і вищими карбоновими кислотами ) ;2 . До складу твердих жирів входять залишки кислот …( насичених) , рідких …(ненасичених) .3 . При гідролізі жирів утворюються …( гліцерин і вищі карбонові кислоти ) ;4 . Лужний гідроліз жирів по – іншому називається …( омиленням ) . Чому ?( Бо в результаті утворюються мила – натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот ) .5 . Якою реакцією олії можна перетворити на тверді жири ? ( Реакцією гідрування ) .6 . Під впливом чого відбувається прогіркання жирів ? ( Кисню повітря , тепла , світла , вологи ) . 3.1 Відповідь завдання 1