Презентація "Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості"

Про матеріал

Презентація до уроку хімії в 10 класі "Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості".

Розкриває такі питання:

Жири, їх склад та утворення.

•Класифікація жирів.

Хімічні властивості жирів.

•Значення жирів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. Думаємо. Аналізуємо. Відповідаємо. Хімія10 клас. Жири, їх склад та утворення. Класифікація жирів. Хімічні властивості жирів. Значення жирів. Узагальнюємо.

Номер слайду 2

Які речовини називаються багатоатомними спиртами? Приведіть приклади спиртів.!Багатоатомні спирти - спирти, у молекулах яких два або більше атомів Гідрогену заміщені на гідроксигрупи. Етиленгліколь і гліцерол. 1.1

Номер слайду 3

Які речовини називаються карбоновими кислотами? !Карбоновими кислотами називаються органічні сполуки, в молекулах яких містяться одна або кілька карбоксильних груп –СООН, сполучених з вуглеводневим радикалом. *1.1

Номер слайду 4

Що таке естерифікація? !Естерифікація - реакції утворення естеру з кислоти і спирту *1.1

Номер слайду 5

2.1Історичні дати• К. Шеелє (шведський учений): “масляний цукор” в 1779р. уперше виявив жири.• М. Шеврель (французький учений): в 1813р. установив сполуку жирів. • М. Бертло (французький учений): в 1854р. уперше синтезував жир.

Номер слайду 6

2.1 Склад жирів. Жири - складні ефіри гліцерину і вищих карбонових кислот. Загальна назва таких з'єднань - тригліцериди. Загальна формула жирів (тригліцеридів): R , R ', R '' – вуглеводневі залишки (можуть бути однаковими чи різними)

Номер слайду 7

2.1 Утворення жирів

Номер слайду 8

Жирні кислоти

Номер слайду 9

Класифікація жирівІ. За складом алкільних замісників. Прості – містять залишки однієї кислоти, тобто R1=R2=R3 Змішані – містять залишки різних кислот 2.2 Таблиця 1.

Номер слайду 10

Класифікація жирів2.2магнезітІІ. За агрегатним станом та походженням

Номер слайду 11

2.3магнезіт. Хімічні властивості1. Гідроліз жирів. Протікає в присутності каталізаторів (кислот, лугів, оксидів Магнію, Кальцію, Цинку). гідроліз жиру в лужному середовищі– омилення жирівгідроліз жиру в нейтральному середовищі

Номер слайду 12

2.3магнезіт. Хімічні властивості жирів3. Окиснення. Під час зберігання жирів на повітрі відбувається часткове окиснення. Утворюються вільні карбонові кислоти, а ненасичені карбонові кислоти окислюються з утворенням альдегідів та кетонів.2. Гідрування жирів, утворених ненасиченими жирними кислотами

Номер слайду 13

Застосування жирів 2.4магнезіт

Номер слайду 14

Закріплення знань3.1 Завдання 1. Фронтальне опитування1 . Жири – це естери , утворені … 2 . До складу твердих жирів входять залишки кислот …, рідких ….3 . При гідролізі жирів утворюються …4 . Лужний гідроліз жирів по – іншому називається … Чому ?5 . Якою реакцією олії можна перетворити на тверді жири ? 6 . Під впливом чого відбувається прогіркання жирів ?

Номер слайду 15

!1 . Жири – це естери , утворені … ( трьохатомним спиртом гліцерином і вищими карбоновими кислотами ) ;2 . До складу твердих жирів входять залишки кислот …( насичених) , рідких …(ненасичених) .3 . При гідролізі жирів утворюються …( гліцерин і вищі карбонові кислоти ) ;4 . Лужний гідроліз жирів по – іншому називається …( омиленням ) . Чому ?( Бо в результаті утворюються мила – натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот ) .5 . Якою реакцією олії можна перетворити на тверді жири ? ( Реакцією гідрування ) .6 . Під впливом чого відбувається прогіркання жирів ? ( Кисню повітря , тепла , світла , вологи ) . 3.1 Відповідь завдання 1

Номер слайду 16

Закріплення знань3.22. Допишіть хімічне рівняння. СH2 – O – CO – C17 H31 │СH – O – CO – C17 H33 + 3 H2 → │СH2 – O – CO – C17 H35

Номер слайду 17

! СH2 – O – CO – C17 H35 │ СH – O – CO – C17 H35 │ СH2 – O – CO – C17 H35 *Для жирів рослинного походження, крім гідролізу, характерні також реакції ненасичених карбонових кислот.3.2 Відповідь завдання 2

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Білецький Олег
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зінченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Остаповець Юрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гарбарчук Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Куценко Свiтлана
    Дякую за чудову рорзробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Паращак Наталія Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Ростя Анна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Страпачук Яна
    Дуже хороша презентація! Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Білинська Олександра Степанівна
    Матеріал цікавий. Але навіщо тих всіх гіперпосилань зі слайда на слайд, причому більше половини з них не працює! Нащо нам Проба звука в программе Power Point?! Таке враження, що це матеріал з якогось освітнього порталу, навіть по підпунктах розбитий....
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додав(-ла)
Гудзь Iра
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
37788
Оцінка розробки
4.8 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку