Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. Думаємо. Аналізуємо. Відповідаємо. Хімія10 клас. Жири, їх склад та утворення. Класифікація жирів. Хімічні властивості жирів. Значення жирів. Узагальнюємо.
Номер слайду 2
Які речовини називаються багатоатомними спиртами? Приведіть приклади спиртів.!Багатоатомні спирти - спирти, у молекулах яких два або більше атомів Гідрогену заміщені на гідроксигрупи. Етиленгліколь і гліцерол. 1.1
Номер слайду 3
Які речовини називаються карбоновими кислотами? !Карбоновими кислотами називаються органічні сполуки, в молекулах яких містяться одна або кілька карбоксильних груп –СООН, сполучених з вуглеводневим радикалом. *1.1
Номер слайду 4
Що таке естерифікація? !Естерифікація - реакції утворення естеру з кислоти і спирту *1.1
Номер слайду 5
2.1Історичні дати• К. Шеелє (шведський учений): “масляний цукор” в 1779р. уперше виявив жири.• М. Шеврель (французький учений): в 1813р. установив сполуку жирів. • М. Бертло (французький учений): в 1854р. уперше синтезував жир.
Номер слайду 6
2.1 Склад жирів. Жири - складні ефіри гліцерину і вищих карбонових кислот. Загальна назва таких з'єднань - тригліцериди. Загальна формула жирів (тригліцеридів): R , R ', R '' – вуглеводневі залишки (можуть бути однаковими чи різними)
Номер слайду 7
2.1 Утворення жирів
Номер слайду 8
Жирні кислоти
Номер слайду 9
Класифікація жирівІ. За складом алкільних замісників. Прості – містять залишки однієї кислоти, тобто R1=R2=R3 Змішані – містять залишки різних кислот 2.2 Таблиця 1.
Номер слайду 10
Класифікація жирів2.2магнезітІІ. За агрегатним станом та походженням
Номер слайду 11
2.3магнезіт. Хімічні властивості1. Гідроліз жирів. Протікає в присутності каталізаторів (кислот, лугів, оксидів Магнію, Кальцію, Цинку). гідроліз жиру в лужному середовищі– омилення жирівгідроліз жиру в нейтральному середовищі
Номер слайду 12
2.3магнезіт. Хімічні властивості жирів3. Окиснення. Під час зберігання жирів на повітрі відбувається часткове окиснення. Утворюються вільні карбонові кислоти, а ненасичені карбонові кислоти окислюються з утворенням альдегідів та кетонів.2. Гідрування жирів, утворених ненасиченими жирними кислотами
Номер слайду 13
Застосування жирів 2.4магнезіт
Номер слайду 14
Закріплення знань3.1 Завдання 1. Фронтальне опитування1 . Жири – це естери , утворені … 2 . До складу твердих жирів входять залишки кислот …, рідких ….3 . При гідролізі жирів утворюються …4 . Лужний гідроліз жирів по – іншому називається … Чому ?5 . Якою реакцією олії можна перетворити на тверді жири ? 6 . Під впливом чого відбувається прогіркання жирів ?
Номер слайду 15
!1 . Жири – це естери , утворені … ( трьохатомним спиртом гліцерином і вищими карбоновими кислотами ) ;2 . До складу твердих жирів входять залишки кислот …( насичених) , рідких …(ненасичених) .3 . При гідролізі жирів утворюються …( гліцерин і вищі карбонові кислоти ) ;4 . Лужний гідроліз жирів по – іншому називається …( омиленням ) . Чому ?( Бо в результаті утворюються мила – натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот ) .5 . Якою реакцією олії можна перетворити на тверді жири ? ( Реакцією гідрування ) .6 . Під впливом чого відбувається прогіркання жирів ? ( Кисню повітря , тепла , світла , вологи ) . 3.1 Відповідь завдання 1
Номер слайду 16
Закріплення знань3.22. Допишіть хімічне рівняння. СH2 – O – CO – C17 H31 │СH – O – CO – C17 H33 + 3 H2 → │СH2 – O – CO – C17 H35
Номер слайду 17
! СH2 – O – CO – C17 H35 │ СH – O – CO – C17 H35 │ СH2 – O – CO – C17 H35 *Для жирів рослинного походження, крім гідролізу, характерні також реакції ненасичених карбонових кислот.3.2 Відповідь завдання 2
Матеріал цікавий. Але навіщо тих всіх гіперпосилань зі слайда на слайд, причому більше половини з них не працює! Нащо нам Проба звука в программе Power Point?! Таке враження, що це матеріал з якогось освітнього порталу, навіть по підпунктах розбитий....
-
Тимошенко Тамара Кіндратівна
25.02.2025 в 18:01
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Тихончук Олександр
02.02.2025 в 17:41
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Білецький Олег
07.04.2024 в 21:19
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Зінченко Наталія Миколаївна
21.01.2024 в 19:03
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Остаповець Юрій
22.12.2022 в 19:28
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Гарбарчук Ольга Анатоліївна
20.02.2022 в 17:54
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Куценко Свiтлана
01.02.2022 в 09:26
Дякую за чудову рорзробку.
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Паращак Наталія Миколаївна
09.03.2021 в 10:36
Дякую за матеріал!)
Загальна:
4.7
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
-
Ростя Анна Володимирівна
10.02.2021 в 07:04
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Супрун Ольга Петрівна
18.02.2020 в 19:55
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Страпачук Яна
04.02.2019 в 12:19
Дуже хороша презентація! Дякую.
Загальна:
5.0
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
-
Білинська Олександра Степанівна
02.02.2019 в 21:42
Матеріал цікавий. Але навіщо тих всіх гіперпосилань зі слайда на слайд, причому більше половини з них не працює! Нащо нам Проба звука в программе Power Point?! Таке враження, що це матеріал з якогось освітнього порталу, навіть по підпунктах розбитий....
Загальна:
3.3
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
5.0
Показати ще 9 відгуків