Презентація «Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо»)Даніеля Дефо – роман про безмежні можливості і стійкість людини."

Про матеріал

Презентація до уроку з теми «Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо»)Даніеля Дефо – роман про безмежні можливості і стійкість людини".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо»)Даніеля Дефо – роман про безмежні можливості і стійкість людини.

Номер слайду 2

Історія створення роману Даніеля Дефо «Життя та незвичайно-дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років у цілковитій самотності на безлюдному острові біля берегів Америки поблизу гирла річки Оріноко, куди його викинуло через кораблетрощу, у якій весь екіпаж корабля крім нього загинув, з викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим»В основу сюжету книги покладено історію шотландського матроса Олександра Селькірка, який прожив на острові Мас-а-Тьєрра (біля узбережжя Чілі) у повній самотності. Він сподівався повернутися додому на одному із суден, що заходили до острова за прісною водою. Так і сталося. Але тільки через довгі 4 роки і 4 місяці, які морякові треба було прожити на безлюдному острові. Як первісні люди, він навчився видобувати вогонь тертям, а коли в нього закінчився порох, ловив руками диких кіз. Коли корабель «Дьюк» наблизився до острова, моряки побачили людину в звірячих шкурах, яка не могла вимовити жодного слова. Олександр Селькірк – прототип Робінзона Крузо.

Номер слайду 3

Робінзон Крузо жив на острові Тринідад в Атлантичному океані. Парадокс – саме острів, де жив Селькірк, названо островом Робінзона Крузо.

Номер слайду 4

Острів Робінзона Крузо22 листопада 1574 року острів вперше відкрив іспанський мореплавець Хуан Фернандес. Він назвав його Мас-а-Тьєрра (Más a Tierra). Острів став відомий завдяки моряку Александру Селькірку, який залишився на безлюдному острові в 1704 році і жив тут на самоті протягом 4 років та 4 місяців. Під час зупинки біля острова Мас-а-Тьєрра для поповнення запасів води, серйозно побоюючись за технічний стан судна, він заявив про своє бажання залишитись на острові і відмовився продовжувати подорож на кораблі, який потребував серйозного ремонту. Його капітан Томас Страдлінг, втомлений бунтівливим характером свого підлеглого, продовжив плавання без нього, залишивши йому на безлюдному острові рушницю, порох, столярські інструменти, ніж, Біблію та деяку одежу. Ця історія надихнула письменника Данієля Дефо написати роман Робінзон Крузо. Щоб острів викликав асоціацію з романом та з метою розвитку туризму, чилійський уряд перейменував його на острів Робінзона Крузо в 1966 році[2].

Номер слайду 5

Словник Прототип це реально існуюча особа, яка слугувала авторові прообразом (моделлю) для створення літературного персонажа. Романскладний за будовою прозовий епічний твір, у якому широко охоплені життєві події, глибоко розкриваються характери багатьох персонажів. Цивілізація. Рівень розвитку суспільства і матеріальної культури. Робінзонада1. Літературний твір про чию-небудь подорож з пригодами; Сюжет такого твору. 2. Пригоди, подібні до тих, що трапилися з відомим літературним героєм Робінзоном.

Номер слайду 6

Зміст роману Хто розповідає про події у творі? Коли відбуваються події? Що понад усе любив герой? Як виражалася любов до моря? Про що мріяв батько героя? Про які вчинки шкодував герой? Коли втік із дому? «І, не спитавшись ні в батька, ні в матері, не повідомивши їх жодним словом і полишивши на них самих довідуватись про це як-небудь, не попросивши ні батькового, ні божого благословення, не зваживши ні обставин, ні наслідків, я лихої — бог свідок — години, 1 вересня 1651 року, сів на корабель мого приятеля, що прямував до Лондона. Ніколи, мабуть, напасті молодих шукачів пригод не починались так рано й не тривали так довго, як мої». Пригоди героя почалися з того часу, як він вперше відчув, що таке морський шторм, корабельна аварія, навіть коли це трапляється поблизу берегу та є ти, хто нададуть допомогу. Як віруюча людина Дефо устами героя пояснює незгоди відсутністю батьківського та Божого благословення.

Номер слайду 7

На дванадцятий день подорожі до Африки налетів ураган, який гнав корабель океаном і змусив команду змінити курс. Матроси помітили землю. Команда вирішила на шлюпках дістатися суші, але через сильний вітер і великі хвилі вони перекинулися. Робінзона підхопила течія, і він ледве зміг потрапити на пустельний берег.

Номер слайду 8

Герой «…став купцем і торгував з Гвінеєю». Торгівля з Гвінеєю – це обмін брязкалець на рабів чи золото, слонову кістку. Чи шляхетною справою є така «торгівля»? Купець сам став рабом: ( «…ми змушені були здатись, нас узяли в полон і відвезли до Сале, мавританського морського порту. Повелися зі мною не так жахливо, як я сподівався спершу. Мене не відвезли, як решту, у глиб країни до султанового двору, бо капітан розбійницького корабля залишив мене в себе, — адже я був молодий, спритний і міг добре працювати. Ця разюча зміна долі, що обернула мене з купця на злиденного раба, була просто приголомшливою, і я згадав батьківські пророчі слова про те, що настане час, коли нікому буде виручити мене з біди; от ці слова й справдилися, думав я, господня десниця покарала мене, і я безповоротно загинув. Та ба! Мої нещастя тоді тільки починались…») Герой зміг звільнитися. Допоміг хлопчик-мавр, на португальському кораблі - великодушний капітан. Герой став власником цукрової плантації у Бразилії. Для такої роботи потрібні раби-негри, й герой знов виходить у море: “…корабель було споряджено, навантажено відповідними товарами, і все влаштовано за взаємною угодою учасників експедиції. Лихої години, 1 вересня 1659 року, я ступив на корабель. Саме того дня, як і вісім років тому, коли я втік від батька та матері в Гулль, — того дня, коли я повстав проти батьківської волі і так безглуздо розпорядився своєю долею»

Номер слайду 9

Плавання почалося щасливо, але почався ураган, який тривав 12 днів. Довелося змінити курс, але новий ураган посадив судно на мілину неподалік від якийсь землі. Вирішене було дістатися берега на шлюпці, але величезна хвиля потопила шлюпку, врятувався лише наш герой. І. Айвазовський. Тонучий корабель

Номер слайду 10

Порятунок "Боже! Яким дивом я вибрався на берег?" Так думав герой, коли опинився на суходолі і побачив дуже далеко корабель, який 11 людей покинули на шлюпці, а врятуватися вдалося лише одному. Але попереду була ніч, і Робінзон Крузо провів її на дереві, бо невідомо було, які хижаки водяться на цій землі, що це – материк, острів, півострів, населена місцевість чи ні, а якщо населена, то ким?

Номер слайду 11

Наполеглива праця + знання = успіх Герой залишився на самоті. «Однак даремно було сидіти склавши руки і мріяти про те, чого я не міг дістати. При потребі ми стаємо винахідниками, і я відразу взявся до праці». До якої праці став герой? Як перевозив речі? «На кораблі були запасні щогли, стеньги та реї; з них я вирішив збудувати пліт.»  - Скільки разів їздив на корабель? 11 разів - Що дістав із корабля? Матроські скриньки - Про що подбав у першу чергу? Про те, щоб “вберегти мою поклажу від морського прибою» - Що взяв з корабля, вважаючи вкрай потрібним? Харчові припаси, одяг, робочий інструмент: “Після довгих розшуків я знайшов скриньку нашого теслі, і це була справді дорогоцінна знахідка, якої я не віддав би в той час за цілий корабель золота». А ще зброя, порох, набої у досить великій кількості – для полювання й самозахисту в разі необхідності. - Що назвав герой «непотрібним мотлохом»? Знайдені на кораблі гроші.

Номер слайду 12

Що потрібно людині, щоб вижити? Здається, запитання просте – їжа, притулок, захист. Але людина повинна ще й залишитися людиною: не здичавіти, не забути людську мову. Олександр Селькірк не одразу почав розмовляти: за 4 роки й 4 місяці він забув, як це – спілкуватися з людьми. Робінзон Крузо провів на острові 28 років. Щоправда, у нього було те, чого не отримав Селькірк. «… я взяв з корабля пера, чорнило та папір. Я заощаджував їх як тільки міг і, поки в мене було чорнило, дбайливо записував усе, що траплялось; коли ж його не стало, довелося кинути записи, бо я не вмів зробити собі чорнила й не міг вигадали, чим його замінити.» Знайшлося й товариство: «… у нас на кораблі були дві кішки й собака — я розповім свого часу цікаву історію життя цих тварин на острові. Обох кішок я перевіз на берег з собою; що ж до собаки, то він сплигнув з корабля сам і приплив до мене на другий день після того, як я перевіз мій перший вантаж. Він був мені відданим слугою багато років. Він робив для мене все, що міг, і майже заміняв мені людське товариство. Мені хотілося б тільки, щоб він міг говорити, але це йому не було дано.» Кілька книжок, зокрема й Біблія, теж спияли тому, що Робінзон залишився цивілізованою людиною.

Номер слайду 13

Щоденна наполеглива праця – головне «Тепер мене найбільше непокоїло, як захистити себе від дикунів, якщо такі з’являться, та від хижаків, якщо вони водяться на острові. Я дуже довго думав, як це зробити і як найкраще влаштувати своє житло: чи викопати печеру, а чи нап’ясти на землі великий намет. Кінець кінцем вирішив зробити …й те, і друге.» Зробити самостійно, без підказки чи посібника. А ви змогли б? Робінзон умів лише плавати, стріляти, робити пліт. Навчився методом спроб і помилок полювати, робити житло, пекти хліб, займатися фермерством, вирощувати ячмінь, рис, плести лозяні кошики, робити глиняний посуд. Пройшов шлях від скотарства до землеробства. Його уміння поступово удосконалювалися. “Я стаю майстром на всі руки”, - каже про себе герой твору.

Номер слайду 14

Історія Олександра Селькірка. Народився в 1711 році. Народився в Ларго (Шотландія). Після полону у піратів став піратом. Був боцманом на кораблі, який плив за золотом. Через сварку з капітаном корабля був покинутий на безлюдному острові. Прожив на острові 4,5 роки. Був врятований випадково підійшовшим до острова кораблем. Через декілька років знову став служити моряком і загинув.Історія Робінзона Крузо. Народився в 1632 році. Народився в Йорці (Англія)Після полону у піратів був проданий у рабство, втік через декілька років. Відправився до Африки за невільниками для роботи на плантаціях у Америці. На безлюдний острів попав після корабельної аварії. Прожив на острові 28 років. Був врятований кораблем, захопленим заколотниками. Став багатою людиною, залишився назавжди в Англії.

Номер слайду 15

Характеристика Робінзона Крузо{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Працелюбність. Винахідливість. Кмітливість. Наполегливість. Терпіння. Знання. Розум. Цілеспрямованість Віра в Бога. Примирення. Обачливість

Номер слайду 16

Дайте відповіді на запитання: Скільки років було Робінзону Крузо, коли він вперше пішов у морську подорож?Хто був прототипом Робінзона Крузо?Яких тварин забрав з корабля Робінзон?Яким словам навчив Робінзон папугу спочатку?Кого взяв з собою Робінзон, коли покидав острів?Як звали дикуна, якого Робінзон врятував від смерті?Скільки років прожив на острові Робінзон?Як звали папугу Робінзона?Який предмет дуже настрахав П’ятницю?Яку річ не першої необхідності виготовив собі Робінзон?Які інструменти зміг переправити Робінзон з корабля?Який вигляд мав календар Робінзона?Яких тварин зробив свійськими Робінзон?Кого врятували від людожерів Робінзон і П’ятниця?Чому Робінзон із обжитого будиночка перейшов жити до гроту?Батько Робінзона хотів, щоб син став…. За допомогою чого він зміг перевезти речі з корабля на острів?Скільки разів Робінзон сплавав на корабель, перш ніж перевіз все необхідне?Яка річ, знайдена на кораблі, виявилась зовсім не потрібною Робінзону, і він її залишив?Чому Робінзон не зміг скористатися першим човном, який він сам змайстрував?вп

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Дати письмову відповідь на питання «Якими якостями повинна володіти людина, щоб вижити на безлюдному острові?»Скласти сенкан «Робінзон»

pptx
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку