Презентація "Життя у Всесвіті"

Про матеріал
З"ясування ймовірності існування життя на інших планетах та існування інших Всесвітів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя у ВсесвітіПідготувала вчитель фізики та астрономії КЗ”ОЗ”Кодимської ЗШ І-ІІІ ступенів Ворсуляк Юлія Вітольдівна

Номер слайду 2

План. Людина у ВсесвітіАнтропний принцип. Ймовірність існування життя на інших планетах. Унікальність нашого Всесвіту. Питання існування інших Всесвітів

Номер слайду 3

Людина у ВсесвітіАнтропний принцип«Вважати Землю єди­ним заселенимсвітом було б так само без­глуздо, якстверджу­вати, що на величез­ному засіяномуполі міг би вирости лише один колосок»Митридор (III ст, до н. є.)

Номер слайду 4

Життя є однією з великих таємниць Всесвіту. Ми бачимо на Землі різноманітні живі організми, але нічого не знаємо про інші форми життя на чужих планетах. Усі живі істоти народжують дітей, а потім рано чи пізно вмирають, тобто перетворюються у неживу мате­рію. Але на Землі ще ніхто не спостерігав безпосереднє зародження живих біологічних клітин з неживих хімічних сполук. Ан­тропний принцип:«Ми спостерігаємо Всесвіт таким,як ми його бачимо, бо ми існуємо»Відкрита система об­мінюєтьсяз навколиш­нім середовищем енер­гієюй інформацією

Номер слайду 5

Життя як відкрита система, яка зберігає та передає інформацію з минулого в майбутнє. Загальні характе­ристики живих істот можна описати за допомогою дея­ких термінів теорії складних систем, поведінку та еволю­цію яких вивчає нова наука синергетика. Живий  організм   — складна відкрита си­стема з хімічних і біо­логічних сполук, яка має високу ступінь упорядкованості й збе­рігає величезний об’єм інформації про себе і навколишній світ.

Номер слайду 6

Завдяки комп’ютерам на сучасному етапі розвитку нашої цивілізації теж спостерігається значне збільшення потоку інформації, якою володіє людство. За допомо­гою АМС ми почали збирати інформацію на далеких планетах та приступили до безпосередніх пошуків поза­земних форм життя.Імовірність існування життя на інших тілах Соняч­ної системи досить мала, тому пошуки позаземних цивілізацій зараз ведуться поблизу інших зір. Недавно виявлені десятки темних супутників зір, що свідчить про існування інших планетних систем, де можуть бути досі невідомі цивілізації.

Номер слайду 7

Контакти з позаземнимицивілізаціями. Контакти між цивілізаціями перш за все означають об­мін інформацією. Якщо у Всесвіті існують інші цивілі­зації і вони мають певний обсяг інформації про свою частину Галактики, то обмін інформацією між ними може привести до загального зростання інформації, тому такий процес згідно з теорією біологічної еволюції можна вважати прогресивним.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У 1967 р. вперше зареєстрували періодичні сигнали, які надходили з міжзоряного простору, і їх на­ звали пульсарами. Аналіз сигналів показав, що пульсари ніякого відношення до інопланетних цивілізацій не мають, бо періодичні сигнали випромінюють нейтронні зорі.

Номер слайду 10

Є три особливості, які роблять Землю унікальною серед інших планет: віддаль від Сонця, розміри і (що, можливо, менш істотно) відносно велика маса природного супутника Місяця. Всі три характеристики виявились важливими для існування і розвитку життя. Земля знаходиться від Сонця на дуже зручній віддалі -149 600 000 км. Саме на цій відстані середня температура на поверхні така, що дозволяє воді, яка входить до складу тіл живих істот, знаходитись у рідкому стані, а не у вигляді льоду чи водяної пари.

Номер слайду 11

Якби Земля знаходилась на місці Венери, то велика кількість радіації від Сонця врешті-решт зробила б її схожою на Венеру з потужною атмосферою з вуглекислого газу і занадто високою для існування життя температурою. Якби Земля перемістилась на орбіту Марса, то зменшення кількості сонячного тепла викликало б охолодження океанів і збільшення площі полярних шапок, що зрештою перетворило б її на неконтрольований холодильник з занадто низькою для існування життя температурою. Таким чином, розміри і відстань від центрального світила - це два вирішальних фактори з точки зору умов для існування життя (в кожному разі, схожого на земне).

Номер слайду 12

Де у Всесвіті шукати планети, придатні для життя? Дослідження показують, що більшість зір у нашій Галактиці входять до складу кратних систем. Це свідчить про те, що у більшості випадків протизоряна хмара, в якій іде формування зорі, розбивається на фрагменти так, що утворюється одразу кілька об'єктів. Досить часто розподіл мас між ними буває дуже нерівномірним.

Номер слайду 13

Зорі набагато меншої маси, ніж Сонце, також погані кандидати для пошуків. Щоб отримати потрібну кількість тепла від такої зорі, планета повинна знаходитись до неї набагато ближче, ніж Земля до Сонця. Наприклад, від зорі Бернарда, другої за віддаленістю від Сонячної системи (6 св. p.), планета мусить знаходитись на віддалі 1 млн 300 тис. км. Це лише втричі далі, ніж Місяць від Землі!

Номер слайду 14

Отже, варто шукати планети тільки біля зір, схожих на Сонце. А їх серед 400 млрд зоряного населення нашої Галактики за підрахунками налічується до 28 млрд. Навіть якщо ми відкинемо ті з них, які знаходяться в центральних районах зоряної системи, оскільки смертоносний рівень радіації, який там панує, знищить життя в самому зародку - все одно на околицях їх залишиться кілька мільярдів. То ж ми начебто маємо надії!

Номер слайду 15

Але серед дослідників є й такі, хто досить скептично оцінює імовірність знайти життя і розум у Всесвіті. Адже мало того, що всі відомі позасонячні планети мають занадто великі маси, вони ще і рухаються по занадто витягнутих орбітах, що призводить до коливань температур, які виходять за межі припустимого для збереження життя. І скоріше за все Сонце з його планетною системою, де колові орбіти обережно вкладені одна в одну, і сама Земля -це екстраординарна рідкість у Всесвіті.

Номер слайду 16

Таким чином, Земля, на якій є не просто життя, а життя розумне, уявляється унікальним витвором природи і чи не єдиним носієм того дивовижного збігу космічних обставин, що забезпечили появу життя і розуму. І якщо Молочний Шлях справді позбавлений присутності інших представників розумного життя, то важливо робити все, щоб зберегти його бодай на Землі. Висновок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Без'язична Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 травня 2020
Переглядів
6115
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку