Презентація "Життя в колективі. Значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини."

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 6 класу за темою"Життя в колективі. Значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя в колективі. Значення міжособистісних комунікацій для соціальної адаптації людини. Довкілля 6 клас

Номер слайду 2

Вправа”Асоціативний кущ”Складіть асоціативний кущ до слова спілкування

Номер слайду 3

Спілкування. Спілкування - це обмін думками, новинами, враженнями, тобто повідомленнями.

Номер слайду 4

Спілкування"Якщо, слухаючи вас, дивляться вам в обличчя, реагують на ваші слова, погляд спрямований вам в очі - будьте впевнені: ви спілкуєтеся". М. І. Лісна. Спілкування. Взаєморозуміння. Встановлення контакту. Обмін інформацією. Взаємодія

Номер слайду 5

Вербальне і невербальне спілкування. Вербальне. Невербальне. Усне мовлення. Письмова мова. Поза, жести ,голос, інтонація, рухи, міміка,погляд

Номер слайду 6

Вербальне спілкування + невербальне спілкування. Під час спілкування необхідно, щоб ваша вербальна інформація (те, що ви говорите) відповідала вашій невербальній інформації (жестам, міміці, рухам)

Номер слайду 7

Соціальні групи та міжособистісне спілкування. Сучасна дитина має можливість спілкуватися з однолітками різних соціальних груп — сукупностей людей, об’єднаних спільними інтересами, правилами, діяльністю. Порозумінню сприяє міжособистісне спілкування, тобто спілкування з конкретною людиною. Соціальними групами для спілкування є друзі, однокласники у школі, знайомі в гуртках, спортивних секціях

Номер слайду 8

Соціальна адаптація. Соціальну адаптацію визначають як процес активного освоєння особистістю або групою нового для неї соціального середовища. Із дитинства людина навчається спілкуватися зі своїм оточенням: родичами, однолітками. Адаптується в новому середовищі через міжособистісне спілкування, тобто передання(обміні) інформації в будь-якій формі від особи до особи. т

Номер слайду 9

Правила ефективного спілкування. Бар’єри спілкування – це складності у розумінні іншої людини, які виникають в процесі спілкування. Ефективне спілкування — це обмін повідомленнями, під час якого співрозмовники демонструють взаємну повагу, і той, хто слухає, сприймає з повідомлення саме те, що має на увазі той, хто говорить. Правила спілкування:1. Слідкуйте за охайністю свого зовнішнього виду. 2. Демонструйте привітність та даруйте посмішку. 3. Виявляйте щирий інтерес до тих, з ким спілкуєтесь. 4. Уникайте конфліктних ситуацій. 5. Звертаючись до співрозмовника, частіше називайте його по імені.6. Будьте уважним слухачем, навчіться слухати співрозмовника.

Номер слайду 10

Конфлікт у спілкуванніНавички спілкування дозволять уникнути конфліктів і непорозумінь. Конфлікт у спілкуванні — це зіткнення сторін із протилежними судженнями щодо певної події. Деструктивні(агресивні)- коли люди доводять свою правоту, не зважаючи на точку зору співрозмовника, навіть не намагаються зрозуміти іншу думку. Конструктивні - такі, що допомагають здобувати нову інформацію та досвід. Конфлікти. У спілкуванні потрібно навчитися доводити свою думку мирним, справедливим Шляхом!

Номер слайду 11

Як уникнути конфлікту?— не нервувати;— вислухати іншу сторону;— говорити спокійно;— зупинитися;— проаналізувати ситуацію, що склалася;— порадитися;— знайти компроміс;— просто вибачитися.

Номер слайду 12

Вільний мікрофон. Про що дізналися на уроці?

Номер слайду 13

Висновки. Спілкування дозволяє людині адаптуватися до життя в суспільстві. За допомогою спілкування людство досягло значного рівня розвитку. Навички спілкування дозволять уникнути конфліктів і непорозумінь.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати §31, дати відповідь на питання:1. Що таке спілкування?2. Як адаптація впливає на життя людей?3. Які існують навички ефективного спілкування?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кріт Галина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дячук Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 лютого
Переглядів
321
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку