Презентація "Життя в морях океанах"

Про матеріал
Презентація створена для візуалізації та кращого сприйняття учнями навчального матеріалу. Для вдосконалення знань, умінь та навичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя в морях та океанах

Номер слайду 2

Номер слайду 3

За умовами існування розрізняють кілька груп морських мешканців: планктон, нектон, бентос

Номер слайду 4

Планктон — це дрібні рослини і тварини, які населяють товщу води і яких переносять хвилі й течії. Це дрібні водорості, черв’яки, рачки, креветки,медузи. Планктон — основна їжа більшості мешканців океану, в тому числі риб і китів.

Номер слайду 5

Нектон — морські тварини, які активно рухаються у воді. Це кити, дельфіни, моржі, тюлені, восьминоги, кальмари, водяні змії, черепахи та різноманітні риби. Вони легко можуть долати великі відстані.

Номер слайду 6

Бентос — рослини і тварини, що оселилися на дні. У «підвальному поверсі» океану живуть водорості, корали, губки, морські зірки, краби, черв’яки. Водорості отримують із води поживні речовини всією своєю поверхнею.

Номер слайду 7

Найбільш сприятливі умови для морських мешканців у мілководній прибережній частині. Верхній шар води (до глибини 100 м) добре освітлюється і прогрівається сонцем. Завдяки активному перемішуванню він збагачений киснем і поживними речовинами. Тому на мілководдях виникають справжні підводні «пасовища», де багато планктону, риб, які ним харчуються, та інших морських тварин.Із віддаленням від берегів і з глибиною насиченість вод життям зменшується в сотні разів. Із глибиною зменшується проникнення сонячного світла, кількість кисню і наростає тиск. У холодних і темних глибинах (більш як 1000 м) тиск води такий великий, що його не витримала б жодна наземна істота. Там мешкають тільки бактерії, черв’яки, молюски та риби, які змогли при стосуватися до таких умов.

Номер слайду 8

Щороку в морях і океанах виловлюють мільйони тонн оселедця, анчоуса, тріски, скумбрії, тунця, ставриди, камбали, лосося. Серед молюсків найбільше значення мають устриці, мідії, морські гребінці, кальмари, восьминоги. Цінними морепродуктами є також креветки, краби, омари, лангусти. Промисел китів, моржів, тюленів, морських котиків нині обмежений через значне зменшення їх кількості. Рослинність і тваринний світ морів та океанів дуже багаті, але вони не безмежні. Через те, що риби виловлюють більше, ніж може відтворитися, кількість її меншає. Тому потрібно запобігати хижацькому промислу. В океані живуть найбільші тварини Землі — сині кити їх довжина — понад 33 м. а вага — 160 т. Щодня дорослий кит з'їдає 4 т дрібних рачків. Синій кит такий великий, що лише його язи к важить стільки ж, скільки й невеликий слон.

Номер слайду 9

Д/З опрацювати параграф 45. Записати висновки. Дати відповідь на питання 3 письмово стр. 179

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
1483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку