Презентація "Живлення і водний режим річок. Річковий стік і річкова долина"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Живлення і водний режим річок. Річковий стік і річкова долина" для учителів, які викладають географію у 8 класі. У презентації подано схему будови річкової долини, типи річок за характером течії, основні види живлення, представлено основні гідрологічні терміни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Живлення і водний режим річок. Річковий стік і річкова долина

Номер слайду 2

Будова річкової долини Річище – частина річкової долини, якою постійно течуть річки. Заплава – частина річкової долини, яка періодично затоплюється її водами. Тераси – природні горизонтальні або слабо похилі майданчики різного походження у межах річкових долин. Витік – місце, де річка бере початок. Гирло – місце, де річка впадає у іншу річку, море, океан, озеро.

Номер слайду 3

Падіння річки – це різниця між висотами поверхні води біля витоку та гирла. Визначають за формулою П = Вв - Вг. Похил річки – це величина падіння річки розділена на довжину річки. Визначають за формулою Пр = П / Д.

Номер слайду 4

Густота річкової мережі – відношення довжини усіх поверхневих водотоків певної території (у км) до площі (км2) цієї території. Для яких територій України характерна найвища густота річкової мережі?

Номер слайду 5

Частини річки, що сформувались під впливом рельєфу Дельта – рівнина в пониззях річки, яка складена наносами, принесеними річкою, і порізана протоками. Перекат – мілководна ділянка русла, яка утворюється внаслідок відкладення річкових наносів. Поріг – мілководна скеляста ділянка в руслі річки. Водоспад – круте падіння води з прямовисного уступу в русло річки. Меандри – плавні, колоподібні вигини річища річки. дельта перекат поріг водоспад меандр

Номер слайду 6

Живлення річок – постійне поповнення річки водами Живлення річок снігове дощове підземне змішане Класифікація річок України за типом живлення

Номер слайду 7

Режим річки – закономірні зміни стану річки в часі, передусім зумовлені кліматичними умовами та переважаючим типом живлення.

Номер слайду 8

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ Витрата води – це об’єм води, який протікає за певний час через поперечний переріз річки і визначається у м3/с (площа поперечного перерізу, помножена на швидкість течії). Річний стік – витрата води у ріці за рік. Твердий стік – це всі завислі й розчинені у воді тверді матеріали, які утворюються в результаті руйнування гірських порід, через які протікає річка.

Номер слайду 9

ЗАВДАННЯ 1. Визначте похил та падіння річки Дніпро, якщо висота її витоку 200 м, а загальна протяжність – 2201 км. 2. Визначте витрату води у річці, якщо поперечний переріз її русла має вигляд трапеції, де ширина водної поверхні становить 46 м, ширина дна – 36 м, середня глибина – 3,2 м, а швидкість течії – 0,5 м/с.

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Олег Г
Додано
10 липня 2018
Переглядів
12966
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку