Презентація "Живопис класицизму, романтизму, реалізму"

Про матеріал
Живопис епохи класицизму, романтизму, реалізму. Представники, характерні риси, висновки. Підготувала вчитель мистецтва Одеського ліцею № 13 Куршакова Неллі Михайлівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Класицизм, романтизм, реалізм. Підготувала. Вчитель мистецтва. Одеського ліцею № 13 Неллі Кршакова

Номер слайду 2

Класицизм Класицизм (від лат. classicus – зразковий) – стиль і напрям в європейському мистецтві ХVІІ – початку ХІХ ст., який ґрунтується на суворому дотриманні ряду норм, правил, канонів. Сутність класицизму:прекрасне виступає в ньому як чітке, розумне, логічне, без суперечностей, притаманних реальному життю. Спершу він виникає у Франції на гребені піднесення французької нації, яка в другій половині віку стала наймогутнішою абсолютистською монархією Європи.

Номер слайду 3

Риси класицистичного мистецтва: античність як естетичний канон; основна проблема – співвідношення часткового і загального, людина і суспільство; раціоналізм; нормативність; монументальність; аристократизм.

Номер слайду 4

Етапи розвитку класицизму Перший етап пов’язаний із розквітом монархічних держав. Головним завданням на цьому етапі було прославлення монархів, утвердження національної єдності держави під владою короля і створення абсолютного ідеалу людини. На другому етапі монархія вже виявила свої вади. Письменники почали не тільки прославляти монархів, а й критикувати соціальні пороки, викривати людські недоліки

Номер слайду 5

Найвидатніші класицисти у живописіЖак-Луї Давид (1748 – 1825рр.) - французький живописець, засновник французького неокласицизму в живопису, педагог (за його підрахунками, лише прямих учнів у нього було бл. 500; в нього вчилися Гро, Жерар, Енгр). Надзвичайно впливовий митець для свого часу, його вплив виходить за межі його картин, відбився на стилі моди, дизайні меблів та інтер’єрів.

Номер слайду 6

Жак-Луї Давид «Смерть Сократа» (1787 р. )

Номер слайду 7

Жак Луи Давид «Клятва Гораціїв» (1784 р.)

Номер слайду 8

Ніколя Пуссен (1594– 1665) Викрадення сабінянок

Номер слайду 9

Клод Лоррен (1600–1682) Полювання Асканія (1682)

Номер слайду 10

Шарль Лебрен (1619–1690) Родина перського царя Дарія на колінах перед Олександром Македонським

Номер слайду 11

Висновок. Отже, формування сильних монархічних держав на території Європи, зокрема у Франції, сприяло утвердженню класицизму як літературного напряму. У багатьох країнах, і перш за все у Франції, класицизм став першим офіційним художнім методом, який визнав уряд. Ідея національної єдності в політиці монархів знайшла втілення у творах класицистів. Королі і царі наближали до себе письменників, а вони, у свою чергу, прославляли їх у своїх творах, проголошували необхідність громадського служіння державним інтересам. Принципи державності й дисципліни, які утверджувалися в епоху абсолютизму, вплинули й на регламентацію у мистецтві. Твори стають більш чіткими, врівноваженими, цільними, підкоряються загальноприйнятим канонам класицизму.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 9 клас, Презентації
Додано
10 січня
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку