Презентація "Жуль Верн "П'ятнадцятирічний капітан"

Про матеріал
У презентації міститься біографія французького письменника Жуля Верна з хмарками слів і кроссенсом, пояснюється зав'язка роману за допомогою географічної карти. Можна матеріал використати на першому уроці вивчення твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За допомогою хмаринки прочитайте, ім’я та прізвище письменника, назву твору та його жанр

Номер слайду 2

ФРАНЦУЗЬКИЙ ПИСЬМЕННИК-ФАНТАСТ ЖУЛЬ ВЕРН Роман «П’ятнадцятирічний капітан»

Номер слайду 3

Мета уроку. Ознайомитися з біографією французького письменника Жуля Верна, з історією створення роману «П’ятнадцятирічний капітан», прочитати зав’язку роману.

Номер слайду 4

Жуль Верн Жуль Верн – французький письменник, фантаст. Сучасники називали його «всесвітнім мандрівником», «пророком», «винахідником без майстерні». А Жуль Верн просто вирішив описати всю земну кулю – природу різних материків, тваринний і рослинний світ, традиції та звичаї різних народів світу. І це йому вдалося. Тому що він залишив після себе велику спадщину своїх творів.

Номер слайду 5

Незвичайний гороскоп В одній із газет міста Нант 1828 року був надрукований гороскоп,складений із нагоди народження хлопчика Жуля, сина відомого адвоката Верна. У ньому значилося, що хлопчик Жуль у майбутньому стане уславленим письменником, винахідником нового жанру, його твори будуть перекладатися майже всіма мовами цивілізованих країн. Батько Жуля, адвокат Верн, котрий мріяв про те, щоб його спадкоємець став, як і він, юристом, був страшенно обурений і дуже посварився з видавцем газети, звинувачуючи його в шарлатанстві. Звичайно, гороскоп у газеті був вигадкою. Але як дивно все склалося: Жуль став відомим письменником.

Номер слайду 6

Життєвий шлях Жуль Верн народився 8 лютого 1828 в портовому місті Нант Французького Королівства. Навчався в ліцеї і отримав ступінь ліценціата права. Майбутній письменник проживав у Парижі і займав посаду дрібного урядовця, аби мати прожиток, і натхненно працював над створенням літературних творів.

Номер слайду 7

Жуль завжди мріяв про подорожі, його з дитинства тягнуло побачити світ. Коли письменнику було 11 років, він найнявся моряком-юнгою і хотів втекти до Індії, але хлопчика зупинили. Маленький Жуль пообіцяв батькові, що більше ніколи не втече, і свою обіцянку виконав.

Номер слайду 8

Навесні 1856 року в Ам’єні на весіллі друга Жюль Верн зустрів свою майбутню дружину – Онорін де Віан. У січні наступного року закохані одружилися. Через 4 роки в пари народився син Мішель.

Номер слайду 9

Жуль Верн – мандрівник. На власній яхті «Сен-Мішель» здійснив подорожі

Номер слайду 10

24 березня 1095 року смерть обірвала життя письменника, але з нами залишилася назавжди його величезна літературна спадщина, яка складає понад 100 томів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Цікаві факти із життя Жуля Верна. Після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів з відомостями з усіх галузей людських знань.Із 108 наукових передбачень письменника на сьогодні не справдилось лише 10!За кількістю перекладів мовами народів світу книги Жуля Верна посідають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Уолта Діснея і книгам Агати Крісті.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Деякі передбачення Жуля Верна:– Електричний стілець.– Великі підводні човни здатні довго знаходитись в плаванні («20 000 льє під водою»).– Літак («Володар світу»)– Гелікоптер («Робур-Завойовник»).– Космічні кораблі і пілотовані польоти в космос, в тому числі на Місяць («З землі на місяць»). Верн точно описав розміри ракети, точне місце старту (Флорида) і навіть екіпаж: 3 людини, як це і було зрештою в програмі NASA.– Вежа в центрі Європи (до будівництва Ейфелевої вежі) – опис досить схожий.– Міжпланетні мандрівки («Гектор Сервадак»), запуски космічних апаратів доводять можливість міжпланетних подорожей.– Відеозв’язок і телебачення («Париж в ХХ столітті»). Кілька передбачень Жуля Верна, які не збулися:– Земля на Північному полюсі («Пригоди капітана Гаттераса») і океан на Південному («20 000 льє під водою»): 5 океан – Південний – вже з’явився на картах.– Зарядка від атмосфери («Робур-Завойовник»)

Номер слайду 15

{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}123456789

Номер слайду 16

Книги Жуля Верна

Номер слайду 17

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 18

Теорія літератури. Роман – це великий за обсягом і складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені важливі й складні суспільні процеси, всебічно і в розвитку показані численні персонажі.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Історія написання роману. Жюль Верн почав роботу над романом, коли його синові Мішелю було майже стільки ж років, як і — Діку Сенду. Письменник детально готувався до роботи, вивчав карти, читав про подорожі мандрівників того часу. Автор навіть сам подорожував Середземним морем, відвідав Алжир (країну на півночі Африки), щоб на власні очі побачити природу, населення й культуру. Роман було опубліковано у видавництві Етцеля (1878 p.).

Номер слайду 21

Оксюморон. Оксюморон – це літературно-поетичний прийом, що полягає у поєднанні протилежних за змістом, контрастних понять.?

Номер слайду 22

Шхуна-бриг «Пілігрим»Надійний вітрильник, один із найкращих китобійних суден. Час дії – 1873 рік. Господар – Джеймс Велдон. Капітан – Ґуль. Команда – 5 матросів і 1 юнга-новачок Дік Сенд. Кок – Негоро.

Номер слайду 23

Словникова робота. Пілігрим – 1 – богомолець, паломник, що йде на поклоніння до святих місць;2 – (перен.) мандрівник, подорожній.

Номер слайду 24

Самостійна робота. У 4 блоках поставте на свої місця 12 слів. Кожний правильний варіант – 1 бал. Максимальна кількість балів – 12.https://wordwall.net/uk/resource/37416072

Номер слайду 25

Робота з підручником. Аудіокнига. С.46-50 розділ 1,2. Розділ 3.

Номер слайду 26

Шхуна-бриг «Пілігрим»Капітан – Ґуль. Команда – 5 матросів і 1 юнга-новачок Дік Сенд. Кок Негоро. Пасажири – місіс Велдон її син Джек, кузен Бенедикт, темношкіра служниця Нен. На проханням містера Велдона

Номер слайду 27

Шхуна-бриг «Пілігрим»Капітан – Ґуль. Команда – 5 матросів і 1 юнга-новачок Дік Сенд. Кок Негоро. Пасажири – місіс Велдон її син Джек, кузен Бенедикт, темношкіра служниця Нен. Випадкові пасажири - 5 афроамериканців і собака Дінго. Забрали з потонулого корабля. Маршрут: Окленд (Нова Зеландія) – Сан-Франциско (США)

Номер слайду 28

10 лютого неподалік від корабля було помічено смугастого кита. Капітан Халл вирішив полювати на нього. На воду спустили шлюпку, в неї сіли капітан та 5 матросів. «Діку, залишаю тебе замість себе на кораблі», – сказав капітан.

Номер слайду 29

Наблизившись до кита, матроси поцілили в нього гарпунами. І тільки тоді побачили, що це самиця з китеням. Величезна тварина вдарила шлюпку хвостом, піднявши фонтани води. Коли смугачиха перестала борсатись, з «Пілігрима» побачили, що ніхто з команди не лишився в живих – море було порожнє.

Номер слайду 30

Дік Сенд лишився за капітана. Хоча на цю посаду претендував і Негоро. «Хто тепер командує на кораблі?» – запитав кок. «Я», – не вагаючись, відповів Дік. Його матросами стали Бет, Остін, Актеон, Геркулес й Том.

Номер слайду 31

Шхуна-бриг «Пілігрим»Команда – 1 юнга-новачок Дік Сенд. Кок Негоро. Пасажири – місіс Велдон її син Джек, кузен Бенедикт, темношкіра служниця Нен. Випадкові пасажири - 5 афроамериканців і собака Дінго. Після полювання на кита. Маршрут: Окленд (Нова Зеландія) – Південна Америка

Номер слайду 32

Підсумок уроку. Ознайомитися з біографією французького письменника Жуля Верна, з історією створення роману «П’ятнадцятирічний капітан», прочитати зав’язку роману.

Номер слайду 33

Домашнє завдання. С.46-54, прочитати Ж. Верн «П’ятнадцятирічний капітан» розділ 1,2.

Номер слайду 34

Джерелаhttps://dovidka.biz.ua/zhyul-vern-biografiya-skorocheno/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D1%83%D0%BB%D1%8 C_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BDhttps://dovidka.biz.ua/p-yatnadtsyatirichniy-kapitan-analiz-tvoru/

pptx
Додано
9 жовтня
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку