Презентація "Зірка Мензатюк "Таємниця козацької шаблі"

Про матеріал
Урок узагальнення, урок-подорож шляхом, який пройшла головна героїня. Містить цікаву інформацію та завдання. Можна використати для бінарного уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІТАЮ !

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Дубно Дубенський    замок(замок князів Острозьких — Любомирських) —   побудований у 1492р.

Номер слайду 4

Розгадати закодоване слово:29 1 2 16 33

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тараканівський форт ХІХ ст.

Номер слайду 7

  Берестечко – село в Україні ( Демидівський район Рівненська обл.) Увійшло в історію України як місце безмежної хоробрості  та слави запорізького козацтва. Битва під Берестечком відбулася 18 червня — 30 червня 1651 БЕРЕСТЕЧКО

Номер слайду 8

Про якого гетьмана йдеться у вірші філософа Григорія Сковороди?Що є свобода? Добро в ній якеє?Кажуть, неначе воно золотеє?Ні ж бо, не злотне: зрівнявши все злото,Проти свободи воно лиш болото. О, якби в дурні мені не пошитись,Щоб без свободи не міг я лишитись. Слава навіки буде з тобою,Вольності отче, Богдане-герою!

Номер слайду 9

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ1595 - 1657

Номер слайду 10

Битва під Берестечком

Номер слайду 11

Пам’ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Палац у Підгірцях

Номер слайду 12

Дібрати риси характеру властиві для Наталки та для Антипа. Уміння дружити, нахабство,насмішкуватість, сміливість, хитрість,розвинута фантазія, любов до пригод,самовпевненість, безжальність, наполегливість, довірливість,підступність,патріотизм,відсутність патріотизму.

Номер слайду 13

сміливість хитрістьдовірливістьпідступністьуміння дружитисамовпевненістьпатріотизмбезжальністьрозвинута фантазіявідсутність патріотизмулюбов до пригоднахабствонаполегливістьнасмішкуватість

Номер слайду 14

Олеський замок. Олеський замок — пам’ятка архітектури та історії XIII–XVIII століть. Один із найдавніших в Україні замків, імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція.

Номер слайду 15

Заповнити таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Реальне. Фантастичне

Номер слайду 16

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА ФОРТЕЦЯКам’янець – Подільська фортеця — відома з XIV століття як частина оборонної системи міста Кам’янець, колишньої столиці Подільського князівства. Перші згадки про  фортецю датовані ХІІ ст. До її складу входить 11 веж, кожна з яких має свою назву та історію. Найвища башта замку — Папська. Має аж 5 поверхів. Власне, її назва пов’язана із виділеними на будівництво коштами папи Юлія ІІ.

Номер слайду 17

Поясніть лексичне значення таких історизмів, застарілих слів, що зустрічаються у тексті повісті З. Мензатюк «Таємниця козацької шаблі» Булава, корогва, отаман, жупан, литаври, кольчуга, гетьман.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ХОТИНСЬКА ФОРТЕЦЯХотинська фортеця  — фортеця XIII–XVIII століть у місті Хотині на Дністрі, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні «Хотинська фортеця» є Державним  історико – архітектурним заповідником, одним з семи чудес України.

Номер слайду 20

Ґроно «Шабля» Які асоціації викликає у вас слово «шабля»? Запишіть їх.

Номер слайду 21

СЕНКАНСенкан — це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово ”сенкан” походить від французького слова ”п’ять” і позначає вірш у п’ять рядків. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник). Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметники) Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів ( дієслова). Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Виписати прислів’я про шаблю.

Номер слайду 24

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку