Презентація Зірка Мензатюк " Таємниця козацької шаблі". Образи козаків та символіка козацької шаблі у творі

Про матеріал
Презентація Зірка Мензатюк " Таємниця козацької шаблі". Образи козаків та символіка козацької шаблі у творі. Дана презентація підходить для очного та дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зірка Мензатюк. “ Таємниця козацької шаблі”. Образи козаків та символіка козацької шаблі у творіУгорницька гімназія. Рибак О. І

Номер слайду 2

Мета: продовжити вивчати пригодницьку повість Зірки Мензатюк; визначити символічний зміст козацької шаблі у розкритті сюжету твору; домогтися розуміння того, що добра слава про українське козацтво живе у віках; сприяти формуванню національної свідомості, патріотичних почуттів, громадянської позиції; розвивати культуру зв’язного мовлення, пам’ять, логічне мислення, увагу;виховувати інтерес до історичного минулого українського народу, допитливість, чесність, сміливість, патріотизм.

Номер слайду 3

Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців. О. Довженко

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Гра “ Впізнай героя”“ Ти смілива і … гарна”.“...який, хоч і крутив дулі, проте палко переймався долею національної реліквії”.“Хлопці стояли, мов гетьмани: поважні, виструнчені, акуратні - по всьому видно, що то українські лицарі, ще й численні нашивки на їхніх рукавах виглядали так значимо”.“...татів приятель… історик, мандрівник і взагалі вельми цікавий чоловік”.“...модного, розумного, упевненого в собі”, “кульгавого хлопчика, елегантного, прилизаного, з двома горбочками на голові”.

Номер слайду 6

Взаємоперевірка“ Ти смілива і … гарна”. ( Наталка)“...який, хоч і крутив дулі, проте палко переймався долею національної реліквії”. (Привид)“Хлопці стояли, мов гетьмани: поважні, виструнчені, акуратні - по всьому видно, що то українські лицарі, ще й численні нашивки на їхніх рукавах виглядали так значимо”. (Северин та Василь)“...татів приятель… історик, мандрівник і взагалі вельми цікавий чоловік”. (дядько Богдан)“...модного, розумного, упевненого в собі”, “кульгавого хлопчика, елегантного, прилизаного, з двома горбочками на голові”. (Антипчик)

Номер слайду 7

Проблемна вправа “Що? Коли? Чому? Як?”Доведіть, що твір “ Таємниця козацької шаблі” - пригодницька повість. У чому ж таємниця козацької шаблі?

Номер слайду 8

Козацька доба - то є світла епоха, Коли українці орлами літали. Нікого вони не боялись нітрохи, Від них вороги у бою відступали. Козацтво - то світла сторінка у книзі,Що наші діди написали шаблями. Хоч кров’ю скропилась, полита сльозами,Та світлом Христа засіяла над нами.

Номер слайду 9

Вправа “ Мікрофон”Якими виглядають козаки?Знайдіть у тексті повісті цитати, які характеризують козаків.

Номер слайду 10

Фізкультхвилинка

Номер слайду 11

Асоціативний кущ. Козак

Номер слайду 12

Асоціативний кущ. Шабля

Номер слайду 13

Пошукове завдання. Знайти у творі опис шаблі.

Номер слайду 14

Історична довідка. Шабля - різновид холодної зброї. Вона має клинок (довжиною більше 100 см.), хрестовину (гарду) та руків’я. Клинок шаблі викривлений, з лезом на вигнутому боці та обухом на увігнутому, має вістря та хвостову частину для кріплення руків’я. Козацькі шаблі були доволі тонкі та легкі, ручку мали оздоблену, піхви прикрашені різьбою. Отримати шаблю справжній січовик міг лише двома шляхами - у спадок від батька чи діді або здобути в бою.

Номер слайду 15

Прислів’я про шаблю. Береженого Бог береже, а козака шабля стереже. Дай, Боже, воювати і шабель не виймати. Кінь, шаблюка, вітер в полі - і ніхто не здолає козацької волі. Козаку лучче проміняти шаблю на веретено, ніж напасти вдвох на одного. В бою козак себе славить не на язиці пилюкою, а конем та шаблюкою.

Номер слайду 16

“Займи позицію”Яка таємниця козацької шаблі?

Номер слайду 17

Інтерактивна вправа “ Мозковий штурм”Як називають людей, які шанують історичне минуле рідного краю, ставляться з повагою до реліквій, мають гордість за своїх предків та державу?Чи вважаєте ви себе патріотами?У чому сила українського народу?

Номер слайду 18

Рефлексія

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Знайти описи замків-фортець у творі. Підготувати повідомлення про історичні місця (зокрема замки), якими подорожувала родина Руснаків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Рибак Ольга
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
2769
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку