Презентація "Зірка на ім'я Соломія Крушельницька"

Про матеріал
Додатковий матеріал до вивчення культури України на рубежі ХІХ - ХХ ст. Матеріал можна використовувати під час проведення позакласних заходів з предмету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зірка на ім’я Соломія Крушельницька. Я, слухаю — співає Соломія,Плете вінок із звуків золотих. То наша дума плаче, і радіє,І світиться у променях дзвінких. Через літа я чую із платівкиЇї в піснях озвучене тепло,Бо вміла через душу перелити. Все, що співала людям на добро. Летять, летять у вирій роки. Несуть і звуки, і слова. А ти, богине, будеш жити,Допоки в світі музика жива! Анатолій Житкевич

Номер слайду 2

Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року на Галичині(Австро-Угорщина), у селі Білявинці Бучачського району Тернопільської області у родині священика. Походить з благородного та старовинного роду. У 1873 році родина кілька разів переїжджала спочатку до Осівців, потім до Петликівців, деякий час Крушельницька жила в передгір'ях Східних Бескид — у селі Тисове на Станіславщині. 1878 року родина переїхала у село Біла недалеко від Тернополя..

Номер слайду 3

Навчання у Тернопільській гімназії Основи музичної підготовки Соломія отримала у Тернопільській гімназії, іспити у якій здала екстерном. Тут вона зблизилася з музичним гуртком гімназистів, членом якого був також Денис Січинський — надалі відомий композитор, перший у Галичині музикант-професіонал.

Номер слайду 4

Навчання у Львівській консерваторії У 1891 році Соломія вступила до Львівськой консерваторії Галицинського музичного товариства, де навчалася по класу фортепіано і вокалу. Під час навчання відбувся її сольний виступ: 13 квітня 1892 року співачка виконала головну партію в оратоії Г. Ф. Генделя «Мессія».

Номер слайду 5

На оперной сцене. В том же 1893 году (15 апреля) Крушельницкая дебютирует с большим успехом на сцене Львовской оперы в партии Леоноры в опере «Фаворитка» Доницетти. Затем следует успех в роли Сантуццы («Сельская честь В том же, 1893 году, Крушельницкая отправляется на учебу в Милан,к профессору Фаусту Креспе. В 1895 она дебютирует на сцене театра Кремоны в партии Манон Леско. Затем следуют успешные выступления в Парме, Триесте (Амелия в «Бале-маскараде», Леонора в «Силе судьбы», Джоконда в одноименной опере Понкьелли и др.), Бергамо (1897, «Богема. В 1898-1902 году Крушельницкая блистает на сцене Варшавской оперы. Здесь одной из ее любимых ролей стала Татьяна. В этот период она неоднократно гастролировала в Петербурге, где ее партнерами были Э. Карузо, М. Баттистини, С. Арнольдсон, Л. Тетраццини и др. В 1902 году состоялось триумфальное выступление певицы в Париже. Вместе с Яном де Решке она пела в «Лоэнгрине». В 1903 Крушельницкая поет Аиду в неаполитанском театре «Сан Карло». На оперній сцені У тому ж 1893 році Крушельницька дебютує з великим успіхом на сцені Львівської опери в партії Леонори в опері «Фаворитка» Доніцетті. Потім успіх в ролі Сантуцци («Сельская честь»). У тому ж, 1893 році, Крушельницька їде на навчання до Мілану, до професора Фауста Креспе. У 1895 вона дебютує на сцені театру Кремони в партії Манон Леско.

Номер слайду 6

Не забуває вона і рідний Львів, куди її постійно запрошують. Голос співачки здобув таку міць, що їй під силу стали і вагнеровські партії (Єльза в «Лоенгрині», Єлизавета в «Тангейзере»)

Номер слайду 7

У 1902 році відбувся тріумфальний виступ співачки у Парижі. Разом з Яном де Решке вона співала у «Лоенгрині». У 1903р. Крушельницька співає Аїду у неаполітанському театрі «Сан Карло». Театр «Сан-Карло»

Номер слайду 8

На оперній сценіУ 1898-1902 році Крушельницька сяє на сцені Варшавської опери. Тут однією з улюблених ролей стала Тетяна. У цей період вона неодноразово гастролювала у Петербурзі, де її партнерами були Э. Карузо, М. Баттістіні, С. Арнольдсон.

Номер слайду 9

Настав 1904 рік. Всім відома сумна доля міланської прем'єри улюбленого дітища Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй». Незважаючи на участь видатних співаків Розіни Сторкіо, Джованні Дзенателло, Джузеппе де Лука, вистава провалилася. Але нова Чіо-Чіо-сан перевершила Розіну. І це була Крушельницька! Тріумфальний успіх співачки підніс її на вершину слави. Подальша кар'єра Крушельницької стрімка.

Номер слайду 10

У 1906 році А. Тосканіні запрошує її у «Ла Скала». Саме у цьому театрі Крушельницька в усій красі проявила себе в італійських прем'єрах штраусовських «Соломії» (1906) і «Електри» (1909), брала участь у всесвітніх прем'єрах опер Ф. Чілеа «Глорія» (1907), И. Піццетті «Федра» (1915). У 1908 році артистка здійснює разом з Пуччіні гастрольну поїздку до Єгипту (Каїр, Олександрія), де співає у «Богемі». Географія її виступів широка: Аргентина, Чилі, Іспанія, Португалія, Монако. «Ла Скала» В 1906 году А. Тосканини приглашает ее в «Ла Скала». Именно в этом театре Крушельницкая во всем блеске проявила себя в итальянских премьерах штраусовских «Саломеи» (1906) и «Электры» (1909), участвовала в В 1906 году А. Тосканини приглашает ее в «Ла Скала». Именно в этом театре Крушельницкая во всем блеске проявила себя в итальянских премьерах штраусовских «Саломеи» (1906) и «Электры» (1909), участвовала в мировых премьерах опер Ф. Чилеа «Глория» (1907), И. Пиццетти «Федра» (1915). В 1908 году артистка совершает вместе с Пуччини гастрольную поездку в Египет (Каир, Александрия), где поет в «Богеме». География ее выступлений широка: Аргентина, Чили, Испания, Португалия, Монако. В 1906 году А. Тосканини приглашает ее в «Ла Скала». Именно в этом театре Крушельницкая во всем блеске проявила себя в итальянских премьерах штраусовских «Саломеи» (1906) и «Электры» (1909), участвовала в мировых премьерах опер Ф. Чилеа «Глория» (1907), И. Пиццетти «Федра» (1915). В 1908 году артистка совершает вместе с Пуччини гастрольную поездку в Египет (Каир, Александрия), где поет в «Богеме». География ее выступлений широка: Аргентина, Чили, Испания, Португалия, Монако. артистка совершает вместе с Пуччини гастрольную поездку в Египет (Каир, Александрия), где поет в «Богеме». География ее выступлений широка: Аргентина, Чили, Испания, Португалия, Монако.

Номер слайду 11

У 1910 році 38-річна Соломія пішла під вінець з відомим італійським адвокатом Чезаре Річчоні. Подружжя оселилося в чарівному курортному містечку Віареджо на березі Лігурійського моря неподалік від Ліворно. Шикарну віллу назвали «Саломе». Її обранець — італійський адвокат, мер Віареджо Чезаре Річчоні — тонкий знавець музики, ерудований аристократ.

Номер слайду 12

У 1920 році С. А. Крушельницька залишає оперну сцену, виступивши в останній раз у Неаполітанському театрі в операх «Лоенгрин» та «Лорелея». Подальше своє життя Соломія присвятила камерній концертній діяльності.

Номер слайду 13

У 1894-1923 рр. співачка виступає з концертами в багатьох містах Галичини.Її пов'язують узи дружби з І. Франко, М. Павликом, О. Кобилянськой, М. Лисенко, Д. Січинским. У 1929 році у Римі відбувся останній гастрольний концерт С. А. Крушельницької. М. Павлик. Н. Лисенко. О. Кобилянська

Номер слайду 14

У 1938 році помирає чоловік Соломії Чезаре Річчоні. У 1939 році співачка відвідала Галичину та через початок війни не змогла повернутися до Італії. Оселилася з сестрою у невеликій квартирі. Під час німецької окупації давала приватні уроки вокалу.

Номер слайду 15

У повоєнний період Соломія Крушельницька працює у Львівській Державній консерваторії ім. М. Лисенко У 1951 році Соломії Крушельницькій присвоїли звання заслуженого діяча мистецтв УРСР, а у 1952 році вона отримала звання професора.

Номер слайду 16

16 листопада 1952 року Соломії Крушельницької не стало. Похована у Львові на Личаківському кладовищі„Душа, смертельно хвора на красу, не помирає – просто кам’яніє”, – писали про Соломію Крушельницьку поети.

Номер слайду 17

Сьогодні ім‘я С. А. Крушельницької носять Львівский оперний театр, Львівська музична середня школа, Тернопільське музичне училище, восьмирічна школа у селі Біла, вулиці у Львові, Тернополі, Бучачі. У дзеркальній залі Львівського театру опери та балету встановлено бронзовий пам'ятник Соломії Крушельницькій. У рідному селі С. Крушельницької — Білявинцях, є її кімната-музей. У 1982 році на кіностудії ім. А. Довженка режисером О. Фіалко було знято історико-біографічний фільм «Повернення Баттерфляй», присвячений життю та творчості Соломії Крушельницької. rrrr

Номер слайду 18

У 1997 році до 125-річчя з дня народження співачки Національний банк України випустив пам'ятну монету номіналом 2 гривні. У тому ж році на Україні вийшла поштова марка, присвячена С. Крушельницькій. 18 березня 2006 року на сцені Львівського Національного Академічного театру опери та балету імени С. Крушельницької відбулась прем‘єра Мирослава Скорика (з виконанням музики Джакомо Пуччіні) «Повернення Баттерфляй», що базується на фактах з життя співачки. Ювілейна монета, присвячена 125-річчю з дня народження Соломії КрушельницькоїПоштова марка України, присвячена С. Крушельницькій, 1997

Номер слайду 19

О Соломіє, час пливе,Літами спогадів вирує,Що твоя слава оживе,В нові століття помандрує.

Номер слайду 20

Роботу виконалаучениця 11 класу середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6м. Сєвєродонецька Луганської областіБогданова Дар’я. Учитель: Москаленко Олена Юріївна,викладач історії, учитель-методист

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голуб Ганна Едуардівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
1537
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку