Презентація "Злочин та види покарання"

Про матеріал
Матеріал підійде для виховної години для класного керівника під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Злочин та види покарання. Виховна година

Номер слайду 2

 Залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на злочини невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі. Злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Злочином середньої тяжкості є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років. Тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років. Особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

Номер слайду 3

Для того, щоб правопорушення вважалося злочином, воно повинно містити в собі такі ознаки: кримінальна протиправність; суспільна небезпечність; винність; караність. Кримінальна протиправність – указує, що лише діяння, прямо передбачене кримінальним законом як злочин, може вважатися злочином. Винність – указує, що діяння вважається злочинним, якщо воно здійснене умисно чи з необережності. Там, де нема вини, нема злочину. Діяння може бути суспільно небезпечним, але якщо нема вини – це не злочин. Караність, як ознака злочину, вказує, що за будь-які злочини в законі існують певний вид і термін покарання. Проступки – менш небезпечні для суспільства діяння. Вони посягають на цінності, що охороняються всіма іншими (крім кримінально-правових) нормами права – цивільного, адміністративного, трудового, екологічного, фінансового тощо. Тому серед проступків розрізняють адміністративні, дисциплінарні, цивільно-правові, конституційні, матеріальні та ін.

Номер слайду 4

Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

Номер слайду 5

Ситуація 1. Дмитро та Сашко, брати із Сімферополя, того дня, прийшовши зі школи, вирішили розважитися і пожартувати, обравши для цього цікавий і неординарний, на їхню думку, спосіб, - набравши по телефону довільний номер, «повідомити» про вибухівку, яку начебто заклали в будинок. Брати придумали слова і розподілили між собою ролі – 10-річний Дмитро пішов відволікати літню бабусю, щоб вона невчасно не зайшла до кімнати, а 17- річний Сашко - дзвонити. Трубку підняла якась жінка, і юнак, прикривши платком слухавку, щоб змінити голос, швидко вимовив підготовлений текст і задоволений, що жарт удався, спокійно пішов розповідати про це братові. Стривожена ж жінка негайно зателефонувала до відділення міліції і повідомила про дзвінок невідомого молодого чоловіка з невстановленого номеру і те, що в їхній багатоповерхівці, за його словами, знаходиться вибуховий пристрій. На місце події негайно виїхала слідчо – оперативна група, бригада швидкої допомоги, співробітники МНС, кінологи, група вибухотехнічного відділу. При огляді приміщень дев’ятиповерхівки жодних підозрілих предметів виявлено не було, ніхто не постраждав. У ході перевірки працівники міліції встановили номер телефону , з якого було здійснено дзвінок, і адресу. У квартирі оперативники затримали юних жартівників, які зовсім не очікували такого фіналу своїх розваг.

Номер слайду 6

Болгарський поет Георгій Веселін говорив "Крадій за один день може зайти так далеко, що йому не повернутися й через десять років." Я бажаю вам , щоб ви ніколи не ступали на цю хибну стежку, а були чесними громадянами нашої держави.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самофал Алла Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 січня 2023
Переглядів
659
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку