Презентація "Злочини комуністичного режиму.Уроки для України сьогодні"

Про матеріал
Презентація до практичного заняття "Злочини комуністичного режиму.Уроки для України сьогодні".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Злочини комуністичного режиму. Уроки для України сьогодні. Практичне заняття

Номер слайду 2

«- А якби, як у «Страшній помсті», земля заворушилася, «і одни только кости поднялись високо над землею»? Кості всіх репресованих, закатованих і вбитих комуністами у ХХ столітті. Уявляєш, який густий ліс стояв би над рікою Часу?» Ліна Костенко «Записки українського самашедшего»

Номер слайду 3

Питання, які будемо сьогодні висвітлювати:  1. З’ясування поняття «Комуністичні злочини на Україні». 2. Висвітлення подій комуністичних злочинів.3. Питання декомунізації в Україні.4. Вшанування пам’яті жертв комуністичних злочинів.

Номер слайду 4

Проблемне питання«Основна мета національної пам’яті – не виправдати жахливе минуле, а зробити майбутнє кращим. Так чи ні?»

Номер слайду 5

Розгляд питання: З’ясування поняття «Злочини комуністичного режиму»

Номер слайду 6

Робота з поняттям:«Злочин - антисоціальний вчинок людини, що посягає на відносини, що склалися в суспільстві, і становить небезпеку суспільному розвитку.»

Номер слайду 7

Вправа «Визначити поняття»  Червоний терор. Голодомор. Великий терор. Депортація народів у СРСРПолітичні переслідування. Порушення прав людини

Номер слайду 8

Поняття: Злочини комуністичної влади – це злочини представників тоталітарної влади, які систематично та цілеспрямовано порушували права людини, принципи демократичної держави, постанови міжнародного права.

Номер слайду 9

Розгляд питання 2«Висвітлення подій комуністичних злочинів»

Номер слайду 10

Робота з документами. Лист Сталіна до керівника осередку комуністичної партії в Україні Лазаря Кагановича. «Найважливіше зараз Україна. Справи на Україні йдуть вкрай погано… Якщо не візьмемося зараз за виправлення ситуації на Україні, Україну можемо втратити» серпень 1932 р.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Робота з візуальною інформацією:

Номер слайду 13

Робота з візуальною інформацією

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вправа «Пізнай героя»

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Робота з документом« Завдання молодої інтелігенції – бути активними у теперішньому політичному і громадському житті. Є крайнощі. Є люди, які закликають до зброї, зробити якийсь державний переворот і замінити владу, наставити когось іншого. Але розумніші люди їх стримують, тому що підняти зброю легко, важко потім зупинитися. Політика вымогаю політичної боротьби. Само не зробиться ніщо. Якщо нація хоче, щоб були зміни, вона мусить працювати, вона мусить боротися. Я знаю, що це можна зробити.» Левко Лук’яненко

Номер слайду 18

Розгляд питання Декомунізація в Україні.

Номер слайду 19

Робота з поняттям: Декомунізація - це система заходів, спрямована на звільнення від впливу та наслідків комуністичної ідеології в усіх сферах життя країни та суспільства.

Номер слайду 20

Робота з інтернет ресурсами. Знайдіть у мережі Інтернет на сайті Українського інституту національної пам’яті документальні матеріали про декомунізацію та ознайомтеся з ними. Проаналізуйте інфографіку політики декомунізації. Дайте відповіді на запитання: 1. Які основні напрями політики декомунізації? 2. Яка мета цієї політики? 3. Що означає декомунізація у свідомості людей? 4. Дайте власну оцінку актуальності (або неактуальності) означених заходів у нашому суспільстві. 5. Як ви особисто можете долучитися до політики декомунізації?

Номер слайду 21

9 квітня 2015 р. Верховна Рада України ухвалила чотири закони про декомунізацію. 21 травня 2015р. закони набули чинності.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Розгляд питання:«Вшанування пам’яті жертв комуністичних злочинів»

Номер слайду 27

Хроніка основних нормативно-правових документів, що викривають злочини комуністичного режиму14 листопада 1989 р. - Декларація Верховної Ради СРСР «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їхніх прав».13 серпня 1990 р. - Указ Президента СРСР «Про відновлення прав усіх жертв політичних репресій 20-50-х років». Ним передбачалося зобов’язати «Раду Міністрів СРСР, уряди союзних республік до 1 жовтня 1990 р. внести в законодавчі органи пропозиції щодо порядку відновлення прав громадян, які постраждали від репресій».7 березня 1991 р. - Постанова ВР СРСР «Про скасування законодавчих актів у зв’язку з Декларацією Верховної Ради СРСР від 14 листопада 1989 року “Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їхніх прав”».17 квітня 1991 р. - Закон України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», у якому визначалося коло громадян, які підлягали реабілітації. Закон суттєво спрощував порядок реабілітації, а з іншого боку, не допускав випадків реабілітації осіб, винних у скоєнні тяжких злочинів.28 листопада 2006 р. - Закон України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», за яким Голодомор 1932-1933 років в Україні визнано геноцидом украинского народу.

Номер слайду 28

Проаналізуйте, які річниці ілюструють наведені нижче фотографії та емблеми.

Номер слайду 29

Проблемне питання«Основна мета національної пам’яті – не виправдати жахливе минуле, а зробити майбутнє кращим. Так чи ні?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
17459
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку